Παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ.Ταχματζίδη, του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδη, των προέδρων της VENUS και ΑΛ.Μ.Μ.Ε κ.κ. Καραΐνδρου και Μπαλτζή και στελεχών των συνεταιριστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας (μεταξύ τους και ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού) πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών και το GAIA επιχειρείν, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ημερίδα με θέμα την ολοκληρωμένη αγροτική διαχείριση, η οποία αφορά την ακριβή γεωργία, τη σωστή δηλαδή εφαρμογή του τρίπτυχου, λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, στην παραγωγή των συνεταιριστών της Κοινοπραξίας.
Εκ μέρους του ΚΕΑ ο κ. Στέφανος Νταούκας, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, στάθηκε στα σημαντικότατα οικονομικά αποτελέσματα των μελών της Κοινοπραξίας, η οποία έχει ετήσιο τζίρο τα 200 εκ. ευρώ ετησίως, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, καλλιεργεί ροδάκινα, απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους και καλλιεργεί 125.000 στρέμματα. Ο κ.Νταούκας έκανε λόγο για την επιδίωξη του απαραίτητου συνεργατισμού μεταξύ των παραγωγών και των συνεταιρισμών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εμπορικές αντιξοότητες και προκλήσεις των εποχών, καθώς και στη νέα ΚΑΠ, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της γεωργίας, αλλά θέτει μια σειρά γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, οι οποίες δεν υπήρχαν τα περασμένα χρόνια.
Στον ρόλο της γεωργίας ακριβείας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κ.Φραντζής Παπαδόπουλος, τονίζοντας ο μέσος όρος των αγροτοτεμαχίων στην χώρα είναι κάτω από 10 στρέμματα, ανά καλλιεργητή, γεγονός που δίνει, πέραν των αρνητικών σημείων και πλεονεκτήματα στους γεωργούς, αφού είναι πιο εύκολη η εδαφοανάλυση των χωραφιών, ώστε να γίνει η σωστή λίπανση τους με τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία. Ακόμη είπε ότι στη χώρα μας αναπτύσσεται, από Έλληνες επιστήμονες, ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, το ο ποίο θα παράσχει, αν εφαρμοστεί στο σύνολο της επικράτειας, πλήρη εδαφοσυστατικά στοιχεία για τη δημιουργία της απαραίτητης εθνικής βάσης δεδομένων,
Ο κ.Παπαδόπουλος ζήτησε από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη τη βοήθεια της ΠΚΜ, ώστε να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την κάλυψη του, έτσι κι αλλιώς ελάχιστου, κόστους, που ανέρχεται στα 20 ευρώ, ανά αγροτεμάχιο των 10 στρεμμάτων, της απαιτούμενης εδαφολογικής ανάλυσης. «Τα προϊόντα μας μπορεί να είναι ακριβότερα των γειτονικών χωρών, αλλά είναι και καλύτερα και πληρούν την πολλαπλή συμμόρφωση της γεωργίας ακριβείας, την ολοκληρωμένη διαχείριση δηλαδή, στην λίπανση, την άρδευση και την φυτοπροστασία. Θα είναι μεγάλο το κέρδος στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές, ενώ το όφελος για τους αγρότες μας θα είναι άμεσο και πολλαπλάσιο, αφού θα εξοικονομήσουν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων» συνέχισε.
Δίνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι, με τιμές της περασμένης 15ετίας, ένας αγρότης στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, με την συστηματική εδαφοανάλυση (χρειάζεται να γίνεται ανά τετραετία) θα εξοικονομούσε σε λιπάσματα περί τα 550 ευρώ ετησίως, δίνοντας το παράδειγμα της πιλοτικής εφαρμογής του από 260 συνεταιριστές του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, οι οποίοι μείωσαν τις ανάγκες λίπανσης των χωραφιών τους, έως και 70% ετησίως!
Ακολούθησε η ομιλία του κ.Φώτη Χατζηπαπαδόπουλου από τη GAIA επιχειρείν, παρουσίασε το GAIA agronomy , o oποίος παρουσίασε τα οφέλη των παρεχόμενων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς, αναφερόμενος στην «καλλιεργημένη» διαχείριση, ένα προηγμένο ηλεκτρονικό εργαλείο συμβουλευτικών υπηρεσιών, το οποίο συμβάλει αποτελεσματικά στην διαχείριση των εισροών και των πρακτικών καλλιέργειας.
Θ.Ε.