Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του φίλου και συγγραφέα Ορέστη Σιδηρόπουλου με τον ανωτέρω τίτλο.
Ένα καλαίσθητο και μικρού μεγέθους (17χ25) βιβλίο που, εκτός από τον πίνακα περιεχομένων, τα προλεγόμενα του εκδότη (σ. 8-10) και τις φωτοτυπημένες πρωτοσέλιδες εφημερίδες του «ΦΡΟΥΡΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ» (σ. 92-95), περιέχει τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠ’ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ (σ. 11-53) ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (σ. 54-75), ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Κ. ΠΑΛΑΜΑ (σ. 76-86), ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ… ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – Βενετία (σ. 87-91), σύνολο σελίδων 96.
Είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, σε ιδέες και νοήματα, μολονότι πρωτογράφτηκε πριν από 50 και πλέον χρόνια. Το γεγονός ότι το έχει εκδώσει και επιμεληθεί ο κ. Απόστολος Ιωσηφίδης, αυτό και μόνο λέει πολλά.
Ο Ορέστης Σιδηρόπουλος αρθρογραφεί από το 1946 και μάλιστα με ένα δικό του τρόπο, αξιοθαύμαστο, αναδεικνύει τις ιδέες που θέλει να εκπέμψει.
Ο νεαρός τότε Ορέστης Σιδηρόπουλος, γιατρός (1960), που μετεκπαιδεύεται στο Μόναχο, στέλνει γράμματα με εντυπώσεις και σκέψεις από τη ζωή του Μονάχου, ύστερα από πρόταση του Γ.Χ. Χιονίδη, διευθυντού σύνταξης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Φρουρός της Ημαθίας».
Στα «γράμματα» αυτά σκιαγραφούνται εικόνες του μεταπολεμικού Μονάχου, δίνονται πληροφορίες από τη ζωή στην πόλη και εκφράζονται πτυχές της γερμανικής ψυχοσύνθεσης.
Παρ’ όλα που πέρασαν 50 και πλέον χρόνια, τα μηνύματα των γραμμάτων, όπως και κύκλος των χρονογραφημάτων με την γενικό τίτλο «της πόλης και της ζωής», διατηρούν ατόφια την φρεσκάδα και την επικαιρότητά τους.
Το γεγονός ότι πολλά προβλήματα που θίγονται και εντοπίζονται στο κεφάλαιο «της πόλης και της ζωής» της Βέροιας του 1965, εξακολουθούν να απασχολούν και να ταλαιπωρούν και τη Βέροια του 2014. Παραδείγματα: οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, το πέρασμα του Προμηθέα, κ.ά.
Ό,τι να πούμε ή να γράψουμε για τον μοναδικό ΠΟΛΙΤΗ, επιστήμονα-γιατρό των φτωχών, πολύτεκνο οικογενειάρχη, συγγραφέα, πολιτικό που υπηρέτησε από διάφορες θέσεις τον συνάνθρωπό του, είναι λίγα.
Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ορέστη Σιδηρόπουλου ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Αυτό οφείλεται στον Κωνσταντίνο Μακρίδη, την κόρη του Ορέστη Σιδηρόπουλου, καθηγήτρια ιστορίας και αρχαιολογίας κ. Μαρία Σιδηροπούλου και την εγγονή του, φοιτήτρια αρχαιολογίας και ιστορίας κ. Μαρία Ιωσηφίδου, κόρη του Απόστολου Ιωσηφίδη. Όλοι οι παρουσιαστές εντυπωσίασαν.
Ευχόμεθα στον αιώνιο έφηβο, τον αγαπητό σε όλους Ορέστη Σιδηρόπουλο, να μας δώσει και άλλες εργασίες που θα ωφελήσουν τον άνθρωπο και την κοινωνία.
ΟΡΕΣΤΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΕ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΣ
Παύλος Πυρινός