Η θεια Νούλα της Υπαπαντής, σύμφωνα με ληξιαρχική πράξη του Δήμου Νάουσας, πέθανε 110 ετών στο σπίτι του γιου της στην "οδό Καρατάσσου αρ. 6, στις 31 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα τέσσερες μ.μ. του 1957. Γραμμένη στα Μητρώα του Δήμου, Χριστιανή ορθόδοξη, Ελληνίδα, ήταν θυγατέρα του Αναστασίου και της Ελένης Λάζου". Τη δήλωση θανάτου κάνει ο γιος της, ο Θωμάς Ράιος, ετών 55, μυλωνάς στο επάγγελμα, κάτοικος Ναούσης, "γνωστός μοι και εδήλωσεν ότι ο θάνατος κατά την πιστοποίησιν του ιατρού Δημ. Χ"Δημητρίου επήλθεν εκ γεροντικού μαρασμού" γράφει ο ληξίαρχος.
Η θεία Νούλα. Ευγενία, παντρεύτηκε τον Αναστάσιο Θ. Ράιο. Έκαναν τέσσερα παιδιά, την Ευαγγελούδα Φέσιου, τον Θωμά Ράιο, την Παρασκευούδα Ράιου και τη Θεολογία Καμτσικά. Εγγονές της Θεια Νούλας οι κυρίες Ζωή Καραγεωργίου, το γένος Ράιου, και Αίγλη Γιαννουσοπούλου, το γένος Καμτσικά, ήταν φιλοξενούμενές μου κάποια μέρα στο γραφείο μου και συνομιλήτριές μου. Σε ερώτησή μου πώς αποκαλούσατε τη θεια Νούλα, η απάντηση: Νάνα Νούλα ή θεια Νούλα. Σημειώσεις από τη συζήτηση κράτησε η βοηθός μου Γεωργία Βελιγδένη.
Το 1921 η θεια Νούλα βλέπει στον ύπνο της ένα όνειρο. Μια γυναίκα με δεμένα μάτια την καλεί στην έξω Υπαπαντή να ανέβει και να την βγάλει στο φως. Τέσσερες φορές ανέβηκε η θεια Νούλα στο βουνό. Τη μια ήταν και ο παπα Γιώργης Καραγιαννόπουλος ή Λιμπινιάς. Όπου και αν έσκαψαν δεν έβρισκαν εικόνα. Την πέμπτη φορά ανέβηκαν αρκετοί άνδρες από την περιοχή Μπατάνια και το σκάψιμο έφερε αποτέλεσμα. Στα δυο μέτρα κάτω από σωρούς των ερειπίων του μοναστηριού βρέθηκε εικόνα με παράσταση την Υπαπαντή του Κυρίου. Ανάμεσα σε αυτούς που βρήκαν την εικόνα ήταν οι Χρήστος Στεφανής και Νικόλαος Μπαταντζής.
Σε ποια κατάσταση ήταν η εικόνα δεν ξέρουμε. Εκείνο που ακούσαμε είναι ότι η εικόνα βρέθηκε εκεί που τους υποδείχτηκε επί τόπου. Τους παρουσιάστηκε ένας κοντός γέροντας με έναν σκούφο (μπερέ) κόκκινο και είπε στους άντρες "μην περιγελάτε τη γιαγιά και σκάψτε εκεί". Αμέσως μετά εξαφανίστηκε. Εκεί που τους υποδείχτηκε βρήκαν την εικόνα.
Η θεια Νούλα αγάπησε πολύ την εικόνα και την Υπαπαντή, στην οποία κτίστηκε η εκκλησία και μια κάμαρη για αυτήν. Η θεια Νούλα έμεινε πάνω στην Υπαπαντή από το 1921-1944. Στην κατοχή ήταν δύσκολα. Μια μέρα ανέβηκαν οι Γερμανοί. Κάτι τη ρωτούσαν για αντάρτες και εκείνη τους αποκρίνονταν: Εδώ νι μπαμ, νι μπουμ. Με τις εκκαθαρίσεις του Βερμίου έφεραν οι αντάρτες στη θεια Νούλα τραυματισμένο βαριά τον Μπασιούρη. Τρεις μέρες χτυπούσε την καμπάνα η θεια Νούλα, κανένας δεν άκουγε. Το βουνό από παντού αποκλεισμένο. Σε τρεις μέρες ο Μπασιούρης πέθανε.
Το 1944 η θεια Νούλα 97 ετών κατέβηκε στη Νάουσα και τα τελευταία δεκατρία χρόνια έζησε στο σπίτι του γιού της Θωμά. Την εικόνα την έφερε μαζί της. Την έπαιρναν στα σπίτια πολλοί για τη χάρη της. Πολλοί έχουν να λένε για θαύματα της "Υπαπαντούλας", και είναι αλήθεια ότι εισακούονται οι παρακλήσεις προς την Παναγιά. Είναι πολλά τα ευτυχή συμβάντα στη Νάουσα, εκτός Ναούσης, μέχρι και την Αμερική. Εισακούστηκαν παρακλήσεις πιστών ανδρών και γυναικών, κυρίως γυναικών, και είναι πολλοί που χρωστούν την ευτυχία τους και εκδηλώνουν την ευγνωμοσύνη τους προς τη Θεοτόκο.
Στενοχωρήθηκε πολύ η θεια Νούλα, όταν ο παπα Άνθιμος με τον αστυνόμο της Νάουσας της πήραν την εικόνα. Μετά τα όσα έγιναν με τον παπα Άνθιμο, ξαναγύρισε η εικόνα στη θεια Νούλα. Μετά πέρασε στα χέρια του Πέτρου του Σιμομώκιου και ύστερα στους Αντιφάκου, ώσπου παραδόθηκε στον σημερινό Δεσπότη που την τοποθέτησε στο δεξιό, μπαίνοντας, προσκυνητάρι της Μεταμόρφωσης.