Μεγάλη δυναμική καταγράφει το κύμα της φετινής γρίπης. Η έξαρση προβληματίζει έντονα ΚΕΕΛΠΝΟ και ειδικούς αφού ο ιός Α (Η3Ν2) συνδέεται με βαριά εικόνα της νόσου, ως στέλεχος έχει υποστεί μετάλλαξη και ο εμβολιασμός έχει μειωμένη προστασία. «Επειδή η πλειονότητα των κρουσμάτων γρίπης στη Βορ. Ελλάδα είναι από το συγκεκριμένο στέλεχος που έχει υποστεί μετάλλαξη, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή και προληπτικά μέτρα» τόνισε μιλώντας χθες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 ο δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Χρήστος Κούτρας, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο δυστυχώς δεν προστατεύει εξ ολοκλήρου τη συγκεκριμένη μορφή. Ρωτήσαμε τον κ. Κούτρα για τα συμπτώματα της παρούσας γρίπης και μας είπε ότι ξεκινάει απότομα, με ρίγος, πυρετό, κεφαλαλγία, ξηρό βήχα, μυαλγίες σε όλο το σώμα και έντονη καταβολή και αδυναμία, σαν να είναι κάποιος έτοιμος να καταρρεύσει.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε όμως από αυτά τα συμπτώματα; Σε πρώτη φάση, μας είπε ο κ. Κούτρας, θα πρέπει να μείνουμε στο κρεβάτι, να πίνουμε υγρά και μετά από ένα-δύο 24ωρα, εάν δεν υποχωρεί, να επισκεφθούμε τον γιατρό για να εκτιμηθεί. Αντιβίωση δεν συνιστάται. Εάν όμως κάνει επιπλοκή πνευμονίας, τότε θα χρειαστεί αντιβίωση και νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να εξεταστεί από γιατρό. «Συνήθως δίνουμε αντιπυρετικά φάρμακα με προτίμηση στην παρακεταμόλη. Ιδιαίτερα σε νέους κάτω από 18 να μην χρησιμοποιείται ασπιρίνη διότι μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκή».
Αρκετά κρούσματα είχαμε και στο Νοσοκομείο Βέροια τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί, με αρκετές πνευμονίες ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πολλά κρούσματα παρουσιάζονται και στα σχολεία και για τον λόγο αυτό ο κ. Κούτρας αύριο Πέμπτη θα ενημερώσει τους δ/ντές και υποδιευθυντές των σχολείων, στη Βιβλιοθήκη του 5ου Λυκείου Βέροιας, για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα σχολεία, όπως συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, αερισμός της αίθουσας, αποφυγή χώρων όπου μαζεύονται πολλά άτομα, χρήση χαρτομάντιλων στο βήχα και στο φτέρνισμα και παραμονή στο σπίτι, των μαθητών και εκπαιδευτικών που παρουσιάζουν συμπτώματα.
«Ο συγκεκριμένος ιός είναι δύσκολος και καλά είναι να μειώνουμε τις επαφές και επισκέψεις μας σε κλειστούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού» επισημαίνει.
Κατάλληλη διατροφή
Σημαντική στήριξη δίνει και η κατάλληλη διατροφή στις ιώσεις, όπως πρόσθεσε ο κ. Κούτρας, συνιστώντας σούπες με κοτόπουλο, λαχανικά, κρεμμύδια, τρόφιμα με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, κρεμμύδια, σαλάτες (μπρόκολο, κουνουπίδι), υγρά εκτός από καφέδες οι οποίοι δεν ωφελούν κατά τη διάρκεια των ιώσεων, εισπνοές πάνω από τον ατμό ζεστού νερού στο οποίο έχουμε ρίξει τριμμένη κόκκινη πιπεριά που βοηθάει στην απόφραξη της ρινικής συμφόρησης, γιαούρτι με μέλι, για τον βήχα, καθώς και μέλι με λεμόνι σε ζεστό νερό και τσάϊ από θυμάρι. Και βέβαια το βασικότερο, η ξεκούραση…
Σοφία Γκαγκούση