Η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, γίνεται σταδιακά χωρίς να επιστρέψει η χώρα σε ελλείμματα. Σημαντικές φορολογικές μειώσεις, για να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει υψηλούς μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα στο πιο δύσκολο περιβάλλον, ελλειμμάτων, ύφεσης, μνημονίων, καταφέραμε σημαντικές φορολογικές μειώσεις
– Μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 Ευρώ.
– Και ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μειώθηκε από το 45% στις 42%.
– Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%.
– Μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%
– Μειώθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επίσης κατά 30%.
– Μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα από 25% σε 10%
– Μειώθηκε κατά 15% ο φόρος ακινήτων από το 2012 στο 2013. Στη συνέχεια μειώθηκε ακόμα περισσότερο η επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων το 2014.
– Επίσης μειώθηκε ο φόρος ενοικίων στο 11% μέχρι 11 χιλιάδες το χρόνο. Και στο 33% για τα ποσά που υπερβαίνουν το όριο αυτό. Ενώ πριν έφτανε το 40% για τις περισσότερες περιπτώσεις..
– Απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ, επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα, μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2015, μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις.
– Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις με τζίρο ως 500.000 ευρώ, δόθηκε η δυνατότητα να καταβάλουν ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητά τους.
– Καταργήθηκε η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, καθώς και η αίτηση επιστροφής του φόρου.
-Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης από 10% σε 3%, και αναστείλαμε το φόρο υπεραξίας ακινήτων για τα δύο επόμενα χρόνια.
– Ρυθμίσαμε τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές μέχρι και σε 100 δόσεις, χωρίς περιοριστικές προϋποθέσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη σπεύσει να επωφεληθούν. Και θα προσέλθουν κι άλλοι.
– Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις των μισθών και των συντάξεων μέχρι και το ποσό των 1.500 ευρώ.
– Επίσης, θεσπίσαμε ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων από το πρώτο παιδί, καθώς και πρόσθετο ενισχυμένο ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
– Καταργήσαμε τον γραφειοκρατικό Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θεσπίζοντας νέο νόμο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
Έτσι η αναπτυξιακή φορολογική μας πολιτική περιλαμβάνει
– Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας από το 2015. Ώστε, τελικά να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Από το 1,43% όπου βρίσκεται σήμερα. Και κυρίως, να αποδοθεί απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκησης. Ώστε να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αληθινά αυτόνομη, υπεύθυνη και αναπτυξιακή. Κι όχι «ζητιάνος» του κρατικού προϋπολογισμού ή εστία σπατάλης και διαφθοράς.
– Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα. Με τον ανώτατο συντελεστή να υποχωρεί τελικά στο 33%, από 42% που είναι σήμερα και από 45% που ήταν πριν από την κρίση.
– Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σταδιακά, ώστε να φθάσει τελικά στο 15%. Ο ενιαίος φόρος επιχειρηματικών κερδών θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανατροπή στο φορολογικό καθεστώς της χώρας.
– Καθιέρωση της φορολογικής έκπτωσης και σε εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.
– Επεκτείνουμε τη δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 2 εκατομμύρια ευρώ.
– Εξετάζουμε την επέκταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 20.000 ευρώ.
– Με τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία που έχουμε ήδη υιοθετήσει, μπορούμε επιτέλους να καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το φόρο που προκύπτει από τέτοια ξεπερασμένα «τεκμήρια».
– Επίσης θα καταργήσουμε «το πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.
– Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ από την πρώτη κατοικία, για Έλληνες και ξένους πολίτες, για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο.
– Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως έχουν κάνει αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τεράστια μάλιστα επιτυχία. Όπως συνέβη στο Βέλγιο και την Ιταλία. Αυτό θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού μας συστήματος και την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.