Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) με ανακοίνωση του στις 9/1/15 (http://europeangreens.eu/news/greekelections) διευκρινίζει ότι δεν αναμιγνύεται στις αποφάσεις πρασίνων κομμάτων για συμμαχίες σε εθνικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση το EGP δεν μπορεί να είναι μέρος τέτοιων συμφωνιών. Η ανακοίνωση αυτή, μετά τη δημοσιοποίηση της προσχώρησης υποψηφίων των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) στο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς διαψεύδει τις εντυπώσεις που καλλιέργησαν τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και οι εκπρόσωποι των ΟΠ, περί υποστήριξης ή σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίων Πράσινων. Αναφέρει: «Το EGP δεν υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο ελληνικό κόμμα»
Ως Ευρώπη Οικολογία αποφασίσαμε στις επικείμενες εκλογές να συνεργαστούμε με Το Ποτάμι θέτοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής οικολογίας (http://europe-ecology.gr/blog/archives/283) και κατανοούμε τη στάση ουδετερότητας του EGP. Αυτό που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε είναι η προσχώρηση φίλων από τους ΟΠ σε ένα κόμμα με τουλάχιστον αμφίσημες θέσεις όσον αφορά το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που διακηρύσσει ότι επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση με δυνάμεις που προκρίνουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα προσκολλημένο στην παλιά, ρυπογόνα και αδιέξοδη αντίληψη για την ανάπτυξη, όπως δείχνει η αρνητική του στάση για την απεξάρτηση από το λιγνίτη και η υποστήριξη του προς τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Οι διαφορετικές επιλογές των Ελλήνων Πράσινων σε αυτές τις εκλογές απαξίωσαν τον χώρο της πολιτικής οικολογίας και πίκραναν χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια κοντά στους Πράσινους. Αλλά οι διαφωνίες έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Οι ευρωπαϊστές διαφέρουν από τους ευρωσκεπτικιστές• η πολιτική ευθύνη ξεχωρίζει από τον λαϊκισμό • η σύνδεση της ευημερίας με τη βιωσιμότητα δε χωράει στο παλιό μοντέλο ανάπτυξης!
Η διοικούσα Επιτροπή της Ευρώπης – Οικολογίας
Για περισσότερες πληροφορίες: Μελίττα Γκουρτσογιάννη, τηλ. 6977657787
Αναλυτικότερα:
Στις 9/1/2015 δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα μας (http://europeangreens.eu/news/greekelections)
Aνάμεσα στα άλλα, αναφέρονται οι διαφορετικές επιλογές των Ελλήνων Πράσινων σε αυτές τις εκλογές: οι Οικολόγοι-Πράσινοι εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα του Νίκου Χρυσόγελου συμπορεύεται με τη ΔΗΜΑΡ και η Ευρώπη-Οικολογία συνεργάζεται με Το Ποτάμι. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ξεκαθαρίζει πως «κατά κανόνα πάντοτε διαφοροποιείται από τα κόμματα μέλη του σε ότι αφορά συμμαχίες σε εθνικό επίπεδο. (Το EGP) δεν αναμιγνύεται σε τέτοιες αποφάσεις, ούτε αποτελεί μέρος τους. Το EGP δεν υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο ελληνικό κόμμα». Εκτιμά επίσης ως κύριες μετεκλογικές προτεραιότητες για την Ελλάδα: α) το τέλος της λιτότητας β) την ελάφρυνση του χρέους μετά από διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα του ποιος θα είναι στην κυβέρνηση και γ) την υλοποίηση επειγουσών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα όσων προωθούν τον Πράσινο μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας. Καταλήγει με την ευχή να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, με διακριτή τη φωνή των Πράσινων.
Ως Ευρώπη-Οικολογία κατανοούμε πλήρως τη θέση του EGP. Δεν κατανοούμε όμως τους Οικολόγους-Πράσινους (ΟΠ) και τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφημίζουν την προσχώρηση των μελών των ΟΠ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως υποστήριξη ή σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και EGP. Εξάλλου, προκειμένου να καρπωθεί η Κουμουνδούρου το «καλπονοθευτικό» μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση πρωτιάς της, τα μέλη των ΟΠ υποχρεώθηκαν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε ατομική βάση. Επιπλέον, όλοι όσοι συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί εφόσον εκλεγούν να συμπεριφέρονται ως εντελοδόχοι του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως αυτοτελείς εκπρόσωποι του Έθνους. Πρόκειται για πλήρη πολιτική και οργανωτική ενσωμάτωση των ΟΠ στον ΣΥΡΙΖΑ.Δεν κατανοούμε επίσης πώς ένα κόμμα-μέλος του EGP, οι ΟΠ, εντάσσεται σε ένα κόμμα -τον ΣΥΡΙΖΑ- με τουλάχιστον αμφίσημες θέσεις όσον αφορά το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Σε ένα κόμμα που ο αρχηγός του στο προεκλογικό συνέδριο απευθύνει δημόσια έκκληση για κυβερνητική συνεργασία στα σταλινικά ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ως κεντρικό πολιτικό τους στόχο προκρίνουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική οικολογία πανευρωπαϊκά είναι ο κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκός χώρος. Εκπροσωπεί την Ευρώπη, όχι τον ευρωσκεπτικισμό!Κεντρική θέση των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας είναι η αταλάντευτη επιμονή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: απομονωμένη, η χώρα μας δεν έχει μέλλον. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον πολιτισμό.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσκολλημένος σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, καταστρέφει το περιβάλλον, βλάπτει τους ανθρώπους και απειλεί την παγκόσμια ισορροπία μέσω της κλιματικής αλλαγής. Από αυτή την αντίληψη δεν μπορεί να ξεφύγει καθώς έχει ενσωματώσει πολλά από τα συμφέροντα του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου. Έτσι οι έννοιες τις περιβαλλοντικής προστασίας και της βιωσιμότητας είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μια επάλειψη στις “βρώμικες” διαδικασίες παραγωγής και κατανάλωσης. Δε θέλει την απεξάρτηση από το λιγνίτη1 και συγκαταλέγει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στους “βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται η σχεδιαζόμενη από εμάς (το ΣΥΡΙΖΑ) παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”2, αρκεί να γίνονται προς όφελος των πολλών και “με παράλληλη προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος”3
1 Συνέντευξη με τον Υπεύθυνο Ενεργειακών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο, όπου δηλώνει ότι «Το τέλος του κάρβουνου είναι υπερβολές» και στη συνέχεια τάσσεται σαφώς υπέρ της κατασκευής της νέας μονάδας Πτολεμαίδα 5, που θα διαιωνίζει την εξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη(www.youtube. com / watch ?v= oqtH QRBq 0Xo).
2 ΣΥΡΙΖΑ: Απόστολος Αλεξόπουλος Γιατί καταψηφίσαμε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες (video)
3 Προγραμματικό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, σ. 18