Έντονα προβληματισμένος αλλά και αποφασισμένος, τόσο ο ίδιος όσο και όλη η Διοίκηση, να δουλέψουν και να αλλάξουν την τύχη και την κακή πορεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, είναι ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, όπως διαφάνηκε από τη συνέντευξή του στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 την Τετάρτη.
Εκτιμώντας ότι το Χ.Κ. Σελίου είναι ένας μοχλός τουριστικής ανάπτυξης για την Ημαθία και τη Βέροια προτείνει την “απεξάρτησή” του από τον κρατικό μηχανισμό και το Δημόσιο και τη λειτουργία του μέσα από ένα καθεστώς σύμπραξης του Δημοσίου με κάποιον νοικοκυρεμένο ιδιώτη ώστε να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις που φρενάρουν την εξέλιξή του αλλά και την ίδια τη λειτουργία του. Μάλιστα υποστηρίζει ότι με μια άλλη αντίληψη, κάποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα και το Σέλι να αξιοποιείται 12 μήνες το χρόνο.
-Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο Χ.Κ. Σελίου;
Η προηγούμενη Διοίκηση παρέδωσε και αναλαβάμε στις 12 Δεκεμβρίου. Επειδή το Χιονοδρομικό ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο, λειτουργεί όπως λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ετσι λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, ούτε μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα ακόμα και από την τσέπη μας. Ο προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί το 2014, εμείς δεν πήραμε στα χέρια μας ούτε ένα ευρώ. Εμειναν 45.000 ευρώ τα οποία ήρθαν μέσα στο Δεκέμβριο αλλά αυτά πήγαν σε ιδιώτες που είχαν κάνει κατασχέσεις στο Χιονοδρομικό. Δηλαδή καταλαβαίνετε ότι έρχεται μια νέα Διοίκηση η οποία αντί να σχεδιάζει το τι θα κάνει από την ημέρα που αναλαμβάνει, γυρίζει προς τα πίσω, προσπαθεί να βρει χρήματα για να λύσει προβλήματα παρελθόντων ετών, να βάλει μια τάξη και αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να κοιτάμε πίσω για να καλύψουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Επίσης να μπορέσουμε να κάνουμε τη συντήρηση η οποία δεν έχει γίνει, να μπορέσουμε να πάρουμε το σήμα που δεν έχει παρθεί έως τώρα, να μπορέσουμε να πληρώσουμε το προσωπικό που δεν έχει πληρωθεί ως τώρα. να δούμε τι γίνεται με τη Δ/νση Εργασίας και με καταγγελίες, τι γίνεται με το ΙΚΑ, για να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό. Το λέω δημόσια ότι εάν ήξερα από κοντά αυτή την κατάσταση θα έλεγα ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δεν θα πάρω. Εμείς κάνουμε αγώνα δρόμου και θα κάνουμε τα πάντα νομότυπα. Δεν θα γίνει τίποτα παράτυπο, ούτε παράνομο διότι δεν θα δώσουμε ποτέ δικαίωμα για τη λειτουργία μας. Εμείς μπήκαμε εκεί για να δουλέψουμε, γιατί ξέρουμε ότι το Χιονοδρομικό φέρνει κόσμο στην Ημαθία, στη Βέροια και είναι ένας μοχλός ανάπτυξης του Νομού. Δεν είμαστε όμως ήρωες ούτε και έχουμε τη διάθεση αύριο μεθαύριο να πάμε στα Δικαστήρια.
-Το γεγονός ότι είναι κρατικό το Χιονοδρομικό Κέντρο και με δεδομένη την κρατική ανεπάρκεια, αυτό σας δένει τα χέρια για να προχωρήσετε;
Βεβαίως μας δένει τα χέρια αλλά με την εμπειρία που έχω και εγώ και την καλή θέληση όλης της Διοίκησης προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να λειτουργήσουμε. Αναθέσαμε λοιπόν πριν λήξει το 2014 ,μέσα από έναν πρόχειρο διαγωνισμό τη συντήρηση που έπρεπε να είχε γίνει και η εταιρία του κ. Νουλίκα που το ανέλαβε τελείωσε σήμερα (χθες) και έχουμε το χαρτί ότι είναι όλα εντάξει. Διότι εκεί πάνω ανεβαίνουν χιλιάδες άνθρωποι. Αρα λοιπόν έχει γίνει ένας έλεγχος με αυστηρές προδιαγραφές για να είμαστε εντάξει. Από κει και πέρα μαζεύουμε ότι παραστατικό χρειάζεται για να καταθέσουμε τον φάκελο άμεσα (σήμερα – αύριο) για την απόκτηση του σήματος από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Τουρισμού, έχουμε προκηρύξει τη διαχείριση των λιφτ που χρειάζεται προσωπικό εξειδικευμένο, και περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι που λήγει η προθεσμία , εάν όλα πάνε καλά, να έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και να υπογράψουμε τη σύμβαση ούτως ώστε το Σαββατοκύριακο το Χιονοδρομικό να λειτουργήσει. Διότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε εμείς προσωπικό και ούτε μπορούμε να αναθέσουμε τη λειτουργία του Χιονοδρομικού σε κανέναν άλλο. Εμείς έχουμε την ευθύνη, απλώς τη διαχείριση των λιφτ την αναθέτουμε σε κάποια εταιρία η οποία θα προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία του. Εχουμε μόνο 2 μονίμους υπαλλήλους οι οποίοι θα είναι στη διαχείριση των εισιτηρίων. Καταλαβαίνετε το πρόβλημα που υπάρχει, δεν μπορούμε να διαθέσουμε εμείς ούτε ένα ευρώ. Καταφέραμε με τη συμπαράσταση και των βουλευτών να πάρουμε άλλες 75.000 από τη Γενική Γραμματεία οι οποίες όμως επειδή έχει λήξει ο χρόνος υπολογίζουμε ότι έστω μετά τις 15 Ιανουαρίου θα τις έχουμε στα χέρια μας για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις μικροϋποχρεώσεις για να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό. Ούτε πετρέλαιο μπορούμε να παραγγείλουμε. Με όλη αυτή την κατάσταση εάν η παρούσα Διοίκηση δεν παραλάμβανε, νομίζω ότι δεν θα αναλάμβανε κανένας. Η εμπειρία μας στη Δημόσια Διοίκηση είναι σημαντικός παράγοντας.
-Ποια λύση πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη;
Δεν φοβάμαι να το πω... Οπωσδήποτε θα πρέπει να λειτουργήσει με άλλα κριτήρια. Με άλλον τρόπο. Όταν μια Διοίκηση δεν έχει την ευχέρεια να κινηθεί και να διαχειριστεί το Χιονοδρομικό τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευέλικτα και εύκολα. Αρα λοιπόν θα μπορούσα να πω ότι θα πρέπει να το δώσουν σε κάποιον ιδιώτη. Αλλά εάν μείνει στο Δημόσιο, είτε στο Δήμο είτε στην Περιφέρεια, δεν θα μπορεί να έχει ευελιξία. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος όπως ας πούμε μια σύμπραξη δημόσιου με κάποιον ιδιώτη νοικοκύρη ώστε να φύγουν αυτές οι αγκυλώσεις. Αλλιώς μια ζωή θα έχει αυτά τα προβλήματα και θα είναι μέσα. Το Σέλι είναι από τα καλύτερα χιονοδρομικά, μπορεί να δώσει πολλά πράγματα στην Ημαθία και είναι κρίμα να δέρνεται από εδώ και από εκεί γιατί έτσι λειτουργεί το Δημόσιο.
-Εσείς στα δύο χρόνια της Διοίκησης που θα είστε, πώς οραματίζεστε και πώς θα θέλατε να σχεδιάσετε τη λειτουργία του;
Εμείς θα είμαστε για δύο χρόνια. Οι θέσεις είναι άμισθες. Ολοι μας θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και μπαίνουμε μπροστά. Εάν η Γραμματεία είναι διατεθειμένη να ακούσει αυτά που σχεδιάζουμε, το Χιονοδρομικό θα πρέπει να λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο. Δεν είναι μόνο το χιόνι. Εχει τόσα άλλα που μπορεί να προσφέρει και εάν μπορέσουμε να ανεβάσουμε και κάποιους ιδιώτες να επενδύσουν επάνω θα ήταν ότι καλύτερο. Εμείς θέλουμε επενδυτές, ανθρώπους που θα ρθουν να ρίξουν χρήμα, να δώσουν θέσεις εργασίας, να γίνουν έργα, υποδομές και να αναπτυχθεί ο τόπος. Εάν δεν γίνουν αυτά πώς θα προχωρήσουμε; Θα περιμένουμε να ξυπνήσει κάποιος ένα πρωί και να κάνει τόπο προορισμού την Ημαθία και το Σέλι εάν δεν δώσουμε κίνητρα; Γιατί να φεύγουμε σε χιονοδρομικά του εξωτερικού; Το Σέλι εάν δεν πέσουν χρήματα, εάν δεν γίνουν ξενοδοχεία, εάν δεν έρθουν ομάδες, εάν δεν γίνουν επενδύσεις, σε ένα χώρο που προσφέρεται, τι θα γίνει; Να θυμίσουμε ότι έδειξε ενδιαφέρον πρόσφατα και ο Ιβάν Σαββίδης και το είχαν παρεξηγήσει κάποιοι. Εχουμε μια πηγή πλούτου τόσα χρόνια η οποία είναι ανεκμετάλλευτη. Και εάν δεν γίνουν αυτά που αναφέραμε, τότε ακούμε προτάσεις από αλλού.
-Αυτό το Σαββατοκύριακο εάν όλα πάνε καλά και υπογραφεί η σύμβαση, τι θα λειτουργήσει ακριβώς;
Θα λειτουργήσει η καρέκλα, τα λιφτ, οι αναβατήρες, τα baby λιφτ, οι πίστες και θα μπορεί ο κόσμος να ανέβει. Το χιόνι είναι καλό και όταν το Σέλι έχει χιόνι μαζεύει 3 με 4 χιλιάδες κόσμο. Μάλιστα μίλησα με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Βέροιας για να έχουμε τη σύμπραξή τους και να είναι ο δρόμος ανοιχτός και καθαρός.
Σοφία Γκαγκούση