Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο ροδάκινο και τα άλλα προϊόντα της περιοχής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας Κώστας Ταμπακιάρης, στην έκτακτη γενική συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας.
«Ακόμη κι αν αρθεί το εμπάργκο στη Ρωσία, η σημερινή ισοτιμία του ρουβλίου με το ευρώ (68 ρούβλια 1 ευρώ από 44 πέρυσι) απαγορεύει στους Ρώσους καταναλωτές να προμηθευτούν ροδάκινα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Α.Σ.Ν., γεμίζοντας με προβληματισμό την κατάμεστη αίθουσα.
«Κάναμε προσπάθειες να ανοιχτούμε στις αραβικές χώρες, ωστόσο οι ποσότητες που στέλνουμε είναι μηδαμινές συγκριτικά με τη Ρωσία (1,5 αυτοκίνητο την εβδομάδα στα μεγαλύτερα σούπερ)», σημείωσε επίσης ο κ. Ταμπακιάρης, ο συνεταιρισμός του οποίου ηγείται στέλνει εδώ και πολλά χρόνια το 80% των εξαγωγών του στη Ρωσία. Ενώ αναφερόμενος στην αγορά της δυτικής Ευρώπης υπογράμμισε ότι είναι πολύ επισφαλής επειδή είναι γεμάτη από προϊόντα.
Αντίστοιχη άσχημη εικόνα ισχύει και τα μήλα και τα ακτινίδια, με τα ψυγεία γεμάτα, λόγω υψηλής ποιότητας άρα και υψηλότερης τιμής. (Στην Αθήνα φτάνουν μήλα από την Πολωνία παραδοτέα με 27 λεπτά», σύμφωνα με τον πρόεδρο.)
«Εδώ και 17 χρόνια απολαμβάνουμε στον Α.Σ. τις καλύτερες τιμές και τις πιο έγκαιρες πληρωμές. Η παγκόσμια κρίση όμως μας φέρνει προ των θυρών μιας καταστροφής, για την οποία είμαστε μικροί ως οργάνωση και ως χώρα να το παίξουμε ρυθμιστές», τόνισε ο πρόεδρος.
«Ζούμε μια εμπόλεμη οικονομική κατάσταση που έχει στο επίκεντρο τη Ρωσία, και κοντά σ’ αυτή την πληρώνουμε κι εμείς, στη διάρκεια μιας χρονιάς που χτυπηθήκαμε από πολλές πλευρές», τόνισε κλείνοντας ο κ. Ταμπακιάρης.
Πληρωμές με το νέο έτος
Αναφορικά με τις πληρωμές, ο κ. Ταμπακιάρης ενημέρωσε ότι το 70% των εκκαθαρίσεων θα πληρωθεί μόλις έλθουν τα χρήματα της κοινωνικής διανομής στα ιδρύματα (αναμένονταν πριν από τις γιορτές, ωστόσο μάλλον θα μπουν το νέο έτος) και το 30% με τα χρήματα των Ρώσων πελατών, που λόγω της κατρακύλας του ρουβλίου αδυνατούν να πληρώσουν, αν και θέλουν να το πράξουν, όντας καλοί πελάτες και μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Ταμπακιάρη.