Με επιτυχία διεξήχθη, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας η ημερίδα με θέμα «στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα Ημαθίας» που διοργάνωσε η Π.Ε Ημαθίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ημαθίας. Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν προτάσεις και δράσεις αναφορικά με την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ημαθία και τα βασικά στοιχεία ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, όπως η έρευνα, το marketing, το Ανθρώπινο Δυναμικό, η Ενέργεια-Διαχείριση Αποβλήτων-Βιοενέργεια και η Δικτύωση. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε τις εξής εισηγήσεις:
Η έρευνα στην υπηρεσία του αγροτοδιατροφικού τομέα Ημαθίας – Καλές Πρακτικές, Γ. Αρσένος, DrVetMed, Ph.D, Dip ECSRHM, Αν. Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Ευκαιρίες Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2014/2020 – Ο ρόλος της Διά Βίου Μάθησης στον Αγροτοδιατροφικό Τομέα, Δ. Βολουδάκης, Γεωπόνος, Εμπειρογνώμονας Πρωτογενούς Τομέα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
Η έννοια της Δικτύωσης στον αγροτοδιατροφικό τομέα – Το Αγροτοδιατροφικό Cluster Ημαθίας, Εμμ. Νικολαΐδης, οικονομολόγος PhD
Δικτύωση επιχειρήσεων του Πρωτογενούς Τομέα - Χρήστος Τράντης, εκπρόσωπος του cluster Ελληνικό goji berry.
Στην εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε τα εξής: «Σημαντικές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, στα πλαίσια των ενιαίων στοχεύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, 2014-2020.
Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα, που διοργανώνει η ΠΚΜ και η Π.Ε Ημαθίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ημαθίας, με θέμα «στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα Ημαθίας», μεταφέροντας επίσης τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος, αν και το ήθελε, δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων του.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της «Αλληλεγγύης» για το ΣΕΣ το νέο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, εκφράστηκε έγκαιρα και επιστημονικά τεκμηριωμένα το περασμένο καλοκαίρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο και περιλαμβάνει πέντε βασικές περιφερειακές προτεραιότητες που αφορούν: 1) στην καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, 2) στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την απασχόληση, 3) στην προστασία του περιβάλλοντος και την «έξυπνη» διαχείριση των πόρων, 4) στην κοινωνική συνοχή και 5) στη χωρική συνοχή.
Επιδίωξή μας για την επόμενη πενταετία δεν είναι μόνο να προωθήσουμε τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειάς μας, αλλά ταυτόχρονα να προσεγγίσουμε σε περιφερειακό επίπεδο τους κεντρικούς στόχους της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”.
Είναι σίγουρο λοιπόν ότι ο πρωτογενής αγροτοδιατροφικός τομέας, θα αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό μοχλό για την Ημαθία. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, αποτελούν βασική προτεραιότητα για μένα ,ως αντιπεριφερειάρχη, αλλά και για τους συνεργάτες μου, συνδυαστικά με μια σειρά παραμέτρους, όπως η προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στην γεωργία, η ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, η διαχείριση κινδύνων στην γεωργία, η στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η προώθηση της κοινωνικής ένταξης στις αγροτικές περιοχές, κ.ά.
Όλα αυτά τα ζητήματα και κυρίως η ανάλυση και εξειδίκευση των εννοιών που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, αποτελούν θέμα της σημερινής Ημερίδας από την οποία φιλοδοξούμε να βγούμε πιο ενημερωμένοι και καταρτισμένοι σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τις εξελίξεις γύρω από αυτόν.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, πάντα σε συνεργασία και όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς του τόπου μας, θα εξακολουθήσει να διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες σε όλους τους τομείς που ενδιαφέρουν και απασχολούν την κοινωνία μας, με στόχο την κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των φορέων - ιδιωτικών και δημόσιων – για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που αναμένονται σημαντικές στο εγγύς μέλλον».