Δημοσιεύτηκε ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα προκειμένου να ελαφρυνθούν οι βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις από τα ιδιωτικά τους χρέη, καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση τους. Ως μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον νόμο νοούνται επιχειρήσεις που κατά τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2.500.000 ευρώ.
Καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στις διατάξεις του ανωτέρου νόμου, όπου είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης από τον επιχειρηματία, είναι η 31η Μαρτίου 2016. Επίσης βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών των ενδιαφερομένων προς το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ. Στις ρυθμίσεις του ανωτέρω νόμου υπάγονται και τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (ΤΕΜΠΜΕ – πυρόπληκτων – σεισμόπλεικτων).
Πιο συγκεκριμένα θεσπίζονται τα εξής:
• Δάνεια ή οφειλές που υφίστανται κατά την 30 Ιουνίου 2014, μπορούν να ρυθμιστούν ή να διαγραφούν κατά μέρος σε συνεννόηση με την Τράπεζα, με πρωτοβουλία του οφειλέτη – επιχειρηματία, ο οποίος και καταθέτει την σχετική αίτηση. Η Τράπεζα κατά τη διακριτική της ευχέρεια μπορεί να ρυθμίσει ή διαγράψει κατ’ ελάχιστο το 50% των οφειλών της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση το υπόλοιπο της απαίτησης που απομένει να μην ξεπερνά το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη. Για να ενεργοποιηθεί η διαγραφή, πρέπει επίσης το σύνολο των διαγραφομένων κεφαλαίων να μην ξεπερνά τις 500.000 €.
Προβλέπεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει κάθε ειδικό θέμα σχετικό με τις ως άνω διατάξεις.
• Ο επιχειρηματίας – οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο τοπικά Μονομελές Πρωτοδικείο τη ρύθμιση των χρεών του, εφόσον συγκεντρώσει τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 50,1% του συνόλου των δανειστών του, εκ των οποίων η πλειοψηφία πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι με εμπράγματο δικαίωμα και ανάμεσά τους να είναι δύο πιστωτικά ιδρύματα. Και για την ενεργοποίηση της διάταξης αυτής, η οφειλή πρέπει να υφίσταται κατά την 30 Ιουνίου 2014.
• Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής σε έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Η αίτηση υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας της έδρας του οφειλέτη, από πιστωτή ή πιστωτές εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας είναι Τράπεζα και οι αιτούντες εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% του συνόλου των απαιτήσεων. Εάν το δικαστήριο δεχθεί την αίτηση, ορίζεται ο προτεινόμενος από τους πιστωτές ειδικός διαχειριστής ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση και διαχείριση για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων. Με την έκδοση απόφασης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλες οι ατομικές διώξεις κατά της επιχείρησης καθ όλη τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης.