Το μοναστήρι της Υπαπαντής (η έξω Υπαπαντή). Μέρος Ι΄. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Το μοναστήρι της Υπαπαντής (η έξω Υπαπαντή). Μέρος Ι΄. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Το ερώτημα γιατί το μοναστήρι πουλάει την περιουσία του και το άλλο, ποιος ο ρόλος του Μάμαντη στη συναλλαγή, και ακόμη, πώς η Μητρόπολη είναι σύμφωνη στις εκποιήσεις των κειμηλίων του μοναστηριού, έμενε αναπάντητο, μέχρις ότου η έρευνά μας φώτισε γενικότερα τα συμβαίνοντα στη Νάουσα την περίοδο αυτή.

Στην προσπάθειά της η διάδοχη του Ζαφειράκη πολιτική ηγεσία να παρουσιάσει έργο και ακόμη στη βεβαιότητά της ότι ο κίνδυνος από τον Ζαφειράκη και την μερίδα του τελείωσε, υπερχρέωσε τη Νάουσα, συνάπτοντας δάνεια από τους σαράφηδες της Θεσσαλονίκης με υπέρογκο τόκο, με την εγγύησή του Κοινού (υπάρχουν έγγραφες μαρτυρίες). 

Στην κρίση με το κατοχικό και άνομο καθεστώς της Αρβανιτοκρατίας οι ταγοί της Νάουσας δημιούργησαν πρωτοφανή οικονομική κρίση στην πόλη με συνέπεια να είναι η πόλη εκτεθειμένη στους δανειστές της. Την κατάσταση επιδεινώνει και το διεφθαρμένο από τον Αλή και εξωνημένο παλάτι, το οποίο στην αναφορά του Ζαφειράκη, απαντά κατά την προσφιλή στους Τούρκους τακτική με την επιβολή φόρων, καταδικάζοντας τη Νάουσα σε φοβερό μαρασμό. Φοβερή κρίση. Εκποιούνται τα πάντα σε κατάσταση πανικού. Η αγωνία και ο πανικός οφείλεται στον δανεισμό, στους πρόσθετους φόρους, αλλά και στα μηνύματα που φτάνουν από την Κωνσταντινούπολη με φιρμάνια που προοιωνίζουν ανατροπή, και ενδεχομένως αποκατάσταση του προϋφιστάμενου νομικού, πολιτικού και πολιτιστικού καθεστώτος. 

Προϊόντος του χρόνου, ο Αλή πασάς κατακρίνεται ως σφετεριστής περιοχών ξένης διοικητικής περιφέρειας, και στη συνέχεια χαρακτηρίζεται επίβουλος και επίδοξος σφετεριστής του θρόνου. Η οθωμανική αυτοκρατορία βαδίζει αργά. Σταδιακά ο Αλή χάνει έδαφος. Υποχρεώνεται να δεχτεί καταρχήν συγκατοίκηση στη Νάουσα με τον πασά της Θεσσαλονίκης και τον εκπρόσωπο της Βαλιντέ Χανούμ. Στη συνέχεια υποχρεώνεται να επιστρέψει με ασφάλεια την οικογένεια του Ζαφειράκη από τα Γιάννενα στη Νάουσα. Kαι τέλος καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Νάουσα. Αναμένεται πλέον η επιστροφή του Ζαφειράκη. Ο Αναστάσιος Διαμαντή ή Μάμαντης πρέπει να τα μαζεύει και να φύγει σε άλλο μέρος. Στη Νάουσα νιώθει απελπιστικά ανασφαλής.

Συνάφθηκε τέτοιο δάνειο; Η απάντηση είναι ναι. Αλίευσα από το αρχείο του Αλή πασά έγγραφα, τα οποία μαρτυρούν ότι οι Σαράφηδες της Θεσσαλονίκης έχουν εγείρει αγωγή κατά της πόλης και ζητούν τα οφειλόμενα. Οι Ναουσαίοι διατείνονται ότι έχουν εξοφλήσει το δάνειο και σε κάθε περίπτωση αρνούνται να δικαστούν στη Θεσσαλονίκη. Έχουν το προνόμιο οι Ναουσαίοι να δικάζουν τις εκτός της Ναούσης διαφορές τους στη Νάουσα. Οι Θεσσαλονικείς δανειστές αναφέρονται στον Αλή και ζητούν την παρέμβασή του.

Ο Αλή πασάς ενεργεί αλληλογραφία με τη Νάουσα. Οι Ναουσαίοι αναφέρουν τα ίδια, προσθέτοντας, ότι δέχονται να "κρισολογηθούν" (να δικαστούν) στα Γιάννενα. Ο Αλή ζητάει τις αποδείξεις εξόφλησης του δανείου. Οι Ναουσαίοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν τις αποδείξεις, τις πήρε εκείνος που έφυγε! Είδαμε την εκκλησιά της Παναγιάς να πουλάει, η Υπαπαντή πουλάει, όλα μισοτιμής. Οι μοναχοί και οι επίτροποι πουλούσαν κτήματα, κειμήλια, με την άδεια της Μητρόπολης, και τα χρήματα που έπαιρναν απλώς άλλαζαν χέρια. Αν όσα μαζεύτηκαν πήγαν στο χρέος της πόλης είναι άγνωστο. Το χρέος είναι βαρύ. Το χρέος δεν εξοφλήθηκε, αυτό είναι βέβαιο. Γι' αυτό οι απαιτήσεις, γι' αυτό και η ταραχή στην πόλη είναι μεγάλη. Το μαρτυρεί το πλήθος των υπογραφών του τελευταίου εγγράφου.

Τα σχετικά έγγραφα θα δημοσιευθούν προσεχώς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Παντελεήμονος στην Παναγία Δοβρά

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Παντελεήμονος...

Το εσπέρας της Παρασκευής, 26ης Ιουλίου, στο καθολικό...

 Την Δευτέρα 19 Αυγούστου ο Scooby-Doo και η παρέα του στο θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

Την Δευτέρα 19 Αυγούστου ο Scooby-Doo και η παρέα του στο...

Την παιδική Σκηνή Ροντίδη με την θεατρική παράσταση...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Κόκκινο φεγγάρι

Κόκκινο φεγγάρι

Τούτο το φεγγάρι του Ιούλη είναι πανέμορφο..Το είδα...

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στην Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου»

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και...

Συνεχίζεται μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η Καλοκαιρινή...

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

ΣΑΝ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

Και γιατί δεν γράφεις κάτι  για την βία;για την...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 26/7 έως 1/8/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό το παρκέ του Κλειστού Γυμναστηρίου Νάουσας

Προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας (Kärcher) για τον καθαρισμό...

Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια Ηλεκτρικής Σκούπας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...