Αγαπητοί μας μαθητές και δάσκαλοι και φίλοι,
Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και αποτελεί μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τους λόγους που συμμετείχαμε στην φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση.
Παρόλο που τυπικά τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, οι διακρίσεις και τα ελλείμματα σε βάρος τους αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική εκτίμηση που έγινε το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011, από τα 200.000 παιδιά με αναπηρία, που ζουν στην χώρα μας, μόνο τα 31.761 φοιτούν σε κάποιο σχολείο, δηλαδή μόλις το 15%.
Τον Απρίλιο του 2014 εσείς με περισσότερους από 40,000 μαθητές από όλη την Ελλάδα λάβατε μέρος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση και δείξατε έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όσα παιδιά δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο λόγω κάποιας αναπηρίας ή αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση. Βασικό σύνθημα της εκστρατείας, η δημιουργία λειτουργικών εκπαιδευτικών συστημάτων όπου λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και η διαφορετικότητα όλων των μαθητών.
Η συμπεριληπτική εκπαίδευση (inclusive education) ή αλλιώς η εκπαίδευση του μη αποκλεισμού, αποτελεί μια σύγχρονη πολιτική τακτική, η οποία κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες στον κόσμο. Η Ελλάδα δυστυχώς ακολουθεί με αργούς ρυθμούς τις διεθνείς εκπαιδευτικές τάσεις, αποκλείοντας έτσι παιδιά να ενταχθούν έγκαιρα και ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενισχύοντας τις ανισότητες στην εκπαίδευση.
Όπως γνωρίζετε η ActionAid πραγματοποίησε έρευνα προκειμένου να καταγράψει τα βασικά εμπόδια των παιδιών με αναπηρία στον τομέα της εκπαίδευσης. Η έρευνα θα αποτελέσει τη βάση για το ξεκίνημα μιας εκστρατείας , το 2015, με στόχο το δικαίωμα της εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα.
Σας παρακινούμε αυτή την εβδομάδα να μιλήσετε για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση αλλά και πώς το σχολείο οφείλει και μπορεί να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα. Η φωτογραφία που θα βρείτε στον ιστότοπό μας αποτελεί μια πρόταση για το πώς θα λειτουργούσε ένα σχολείο που σέβεται τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού, αλλά και λειτουργεί ως αφετηρία για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες (http://education.actionaid.gr/amea).
Ελπίζουμε να αποτελέσει τροφή για σκέψη και γόνιμο προβληματισμό. Με ποιους τρόπους το δικό σας σχολείο ενισχύει τη διαφορετικότητα;