Έχεις δώσει εξετάσεις αλλά δεν έχεις περάσει σε κανένα Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, έχουν περάσει τα χρόνια και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι θα σε ενδιέφερε και θα σε βοηθούσε επαγγελματικά να μάθεις μια ειδικότητα, να καταρτιστείς και να βγεις με άλλα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Ή ανακαλύπτεις ότι με τα χρόνια έχεις μία έφεση στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την τέχνη, τον αγροτουρισμό κ.λπ. Αλλά, έχεις διαμορφώσει τη ζωή σου στον τόπο σου ή δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να φύγεις σε άλλη πόλη για να πας σε μια ιδιωτική σχολή. Τί κάνεις τότε; Μάλλον αρχίζεις να το ψάχνεις με το Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας που ανήκει στο Υπ. Παιδείας, παρέχει δωρεάν σπουδές και κατάρτιση και σου δίνει τη δυνατότητα να φτάσεις μέχρι την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος ανάλογα με την ειδικότητα που θα διαλέξεις. Η συνέντευξη με τον Δ/ντή του Δ. ΙΕΚ Βέροιας κ. Αντώνη Πρωτοψάλτη ίσως διαφωτίσει και κινήσει το ενδιαφέρον όσων βρίσκονται σε κατάσταση μιας τέτοιας αναζήτησης.
- Τι μπορεί λοιπόν να βρει και να κάνει κάποιος στο Δημόσιο ΙΕΚ Βέροιας;
«Στο Δημόσιο ΙΕΚ της Βέροιας παρέχουμε υψηλού επιπέδου ποιοτική κατάρτιση και εκπαίδευση σε ειδικότητες τεχνικές, που έχουν να κάνουν με την αγορά και με την παραγωγή. Κάποιος σπουδαστής για να ‘ρθει πρέπει να έχει απολυτήριο Λυκείου, ανεξάρτητα σε τι ηλικία είναι. Εάν κάποια στιγμή στη ζωή τους νιώσουν ότι θέλουν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο ή μια ειδικότητα που αγαπούν μπορούν να ‘ρθουν να εγγραφούν».
- Ποιες ειδικότητες λειτουργούν αυτή τη στιγμή;
«Στο Δημόσιο ΙΕΚ αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε προχωρημένο εξάμηνο, βοηθός φαρμακείου, τεχνικός αρτοποιός-ζαχαροπλαστικής και τεχνικός λογισμικού. Επιπλέον φέτος ξεκινήσαμε άλλες έξι ειδικότητες που είναι νέα εξάμηνα και είναι ο βοηθός νοσηλευτικής-μαιευτικής, στέλεχος τεχνολογίας – ελέγχου τροφίμων και ποτών, συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, τεχνικός αρτοποιός-ζαχαροπλάστης (σε νέο εξάμηνο), τεχνικός μαγειρικής τέχνης-αρχιμάγειρας και τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής. Επιπλέον μας έχουν εγκριθεί άλλες τέσσερις ειδικότητες που δεν ξεκίνησαν φέτος διότι δεν έγιναν αρκετές εγγραφές, αφού ένα τμήμα πρέπει να έχει 15-20 άτομα οπωσδήποτε. Οπότε οι ειδικότητες που δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν είναι η τέχνη τοιχογραφίας, τεχνικός αγροτουρισμού, αισθητικός ποδολογίας, νυχιών και ονυχοπλαστικής και τεχνικός τεχνολογίας ένδυσης, υποδήματος και σχεδιαστής μόδας».
- Μου κάνει εντύπωση πώς δεν συμπλήρωσε τμήμα η ειδικότητα τεχνικού αγροτουρισμού, σε ένα Νομό όπως η Ημαθία που στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τη γεωργία αλλά και με τουριστικούς προορισμούς (Βεργίνα, χιονοδρομικά κέντρα, θρησκευτικό τουρισμό κ.ά.).
«Όντως, είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ την Ημαθία και περιμένουμε να υπάρξει ενδιαφέρον. Γι’ αυτό εξάλλου το προτείναμε. Παρ’ όλα αυτά οι νέοι της Ημαθίας δεν το προτίμησαν. Είχαμε λίγες εγγραφές στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Ίσως κάποια στιγμή, αργότερα, στις νέες εγγραφές που θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου να γίνει κι αυτό…
- Οι εγγραφές πότε γίνονται;
«Οι εγγραφές έχουν ήδη γίνει για τα τμήματα που λειτουργούν και τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου. Οι νέες εγγραφές θα γίνουν κάποια στιγμή στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να εγγραφούν για να ξεκινήσει το νέο εξάμηνο στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα μαθήματα γίνονται απόγευμα, 3.00 με 7.00».
- Πόσους σπουδαστές έχετε σήμερα στο Δημόσιο ΙΕΚ;
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 210 σπουδαστές».
- Τις προηγούμενες χρονιές;
«Ήταν χαμηλά τα επίπεδα. Πέρσι που το παρέλαβα είχε περίπου 38-40 άτομα. Αλλά όπως φαίνεται υπάρχει ανάγκη και ενδιαφέρον. Όλα αυτά τα παιδιά – που δεν είναι παιδιά αφού οι περισσότεροι είναι πάνω από 28-30 ετών – έχουν ανάγκη να καταρτιστούν πάνω σε μια ειδικότητα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς όταν τελειώνουν το Λύκειο πηγαίνουν σε άλλες πόλεις σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Αυτό προσπαθήσαμε να το μετριάσουμε φέτος με το Δημόσιο ΙΕΚ της Βέροιας, να δείξουμε ότι έχουμε ακριβώς την ίδια κατάρτιση και μάλιστα δωρεάν. Έχουμε 40 καθηγητές για όλα τα μαθήματα και είναι όλοι τους οι καλύτεροι που θα μπορούσαμε να πάρουμε από τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Επιλέξαμε τους πρώτους στη μοριοδότηση. Είναι όλοι έμπειροι στην αγορά, με μεταπτυχιακό και διδακτορικά».
- Ποια ειδικότητα τραβάει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
«Όλες οι ειδικότητες έχουν πάνω από 25 σπουδαστές, όμως αυτό που άφησε αρκετούς απ’ έξω λόγω μεγάλης προσέλευσης είναι ο συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων καθώς και ο αρτοποιός-ζαχαροπλάστης. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο τμήματα αρτοποιίας, αλλά και οι μάγειρες και το λογισμικό είναι γεμάτα τμήματα».
- Έχετε και αντίστοιχα εργαστήρια;
«Φυσικά. Δεν θα μπορούσαμε να προτείνουμε ειδικότητες που δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε».
- Έχετε δηλαδή κουζίνες και αρτοποιείο;
«Για ορισμένες ειδικότητες δεν μπορεί φυσικά να υπάρχει εργαστήριο π.χ. ζαχαροπλαστικής στο Δ ΙΕΚ, γι’ αυτό το λόγο έχουμε κάνει συμφωνίες με εξωτερικούς συνεργάτες με αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία της Βέροιας, που μας παραχωρούν τα εργαστήριά τους, όπως ο κ. Κόγιας που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εκεί τέσσερις φορές την εβδομάδα γίνεται το μάθημα, όπως είναι και η κ. Παπαδοπούλου με το εργαστήριο μπουγάτσας που μας το παραχωρεί 3 φορές την εβδομάδα. Στη μαγειρική έχουμε ένα εργαστήριο τεχνολογίας τροφίμων στο ΙΕΚ το οποίο δεν είναι 100% εξοπλισμένο ούτε τόσο σύγχρονο, αλλά βρισκόμαστε σε συζητήσεις με δύο επαγγελματίες στη Βέροια οι οποίοι, υπάρχει πιθανότητα, να μας παραχωρήσουν το χώρο τους. Τα εργαστήριά μας για όλες τις ειδικότητες είναι τα εργαστήρια του Επαγγελματικού Λυκείου Βέροιας που συστεγαζόμαστε, τα οποία είναι στελεχωμένα, έχουν εξοπλισμό και το ΕΠΑΛ μας τα παραχωρεί. Έχουμε τέσσερα εργαστήρια πληροφορικής, νοσηλευτικής, αισθητικής, εφαρμοσμένων τεχνών, τεχνολογίας τροφίμων κ.λπ. Υπάρχει συνεργασία εδώ και 20 χρόνια και μάλιστα πολλά παιδιά από το ΕΠΑΛ συνεχίζουν στο Δ ΙΕΚ, παραμένοντας στον τόπο τους».
- Τελειώνοντας τις σπουδές στο ΙΕΚ, βγαίνουν στην αγορά εργασίας;
«Εμείς δίνουμε μια βεβαίωση κατάρτισης, όχι πτυχίο. Όμως, μ’ αυτή τη βεβαίωση πρέπει να κάνει ο σπουδαστής 6 μήνες πρακτική σε μια επιχείρηση που θα επιλέξει μόνος του ή θα τον βοηθήσουμε εμείς σ’ αυτό. Αφού τελειώσει την πρακτική του, μπορεί να δώσει εξετάσεις πιστοποίησης στο ΕΟΠΕΤ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων) και εφόσον περάσουν παίρνουν το πτυχίο τους. Μ’ αυτό το πτυχίο μπορούν να πάρουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και να ανοίξουν επιχείρηση ή να διοριστούν στο δημόσιο ή οτιδήποτε. Είναι πτυχίο επιπέδου 4. Φανταστείτε ότι το πτυχίο Πανεπιστημίου είναι επιπέδου 5 και το πτυχίο μιας επαγγελματικής σχολής Β/θμιας εκπαίδευσης είναι επιπέδου 3. Εμείς είμαστε στο ενδιάμεσο, μεταδευτεροβάθμιας».
- Εκτός από τα πρακτικά έχει και θεωρητικά μαθήματα;
«Βεβαίως κι αυτό δυσκολεύει κάποιους που δεν θέλουν το διάβασμα και γι’ αυτό τα παρατάνε. Όμως οι εποχές που καθόμασταν και παίρναμε χρήματα έχουν τελειώσει. Μόνο με σκληρή δουλειά και διάβασμα θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και εμείς και το τόπος».
Σοφία Γκαγκούση