Στη γεμάτη από κόσμο σάλα της Εληάς στη Βέροια μίλησε το πρωί της περασμένης Κυριακής 16 Νοεμβρίου ο αρχηγός του κινήματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από εθελοντές του Ποταμιού στην Ημαθία. Τον πρώτο χαιρετισμό έκανε ο Βασίλης Πετρομελίδης ο οποίος ζήτησε την στήριξη και τη συνδρομή των πολιτών που παραβρέθηκαν στην αίθουσα αλλά και όσων αισθάνονται φιλικά απέναντι στο Ποτάμι. Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία του Δημήτρη Βακάμη, εθελοντή συντονιστή Ημαθίας ο οποίος αναφέρθηκε στις προτάσεις του κινήματος που αφορούν το Νομό μας. Όπως είπε: «Η Ημαθία σπουδάζει 300 κομμώτριες το χρόνο αλλά δεν εκπαιδεύει κανέναν δενδροκόμο, αμπελουργό ή κτηνοτρόφο παρότι είναι αγροτικός Νομός. Οι προτάσεις του Ποταμιού προς αυτή την κατεύθυνση είναι, ένα 20% των ωρών διδασκαλίας στα σχολεία να γίνεται σε χώρους παραγωγής και κοινωνικής δραστηριότητας ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για την επαγγελματική μέση εκπαίδευση. Τότε πολλά παιδιά θα αποφασίσουν στο Νομό μας να γίνουν αγρότες επαγγελματίες και να πάρουν στα χέρια τους τον πλούσιο κάμπο μας ή να δουλέψουν ως τεχνίτες στις μεγάλες υποδομές που έχει η Ημαθία (διαλογητήρια, ψυγεία, κονσερβοποιεία, οινοποιεία κ.α.). Αυτό θα βοηθήσει στη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας – επιστήμης, ένας τομέας στον οποίο είμαστε πολύ πίσω». Επίσης ο κ. Βακάμης πρότεινε να αξιοποιηθεί το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας επίσης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Στ. Θεοδωράκης
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος όρθιος με το μικρόφωνο στο χέρι έκανε μια μικρή εισήγηση με τις βασικές θέσεις του κόμματος το οποίο μετά από 9 μήνες βρίσκεται στο 10% και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών. Όπως είπε αυτή η χώρα θα σωθεί από το χώμα, τον ήλιο και τη θάλασσα. Αν δεν φτιάξει μια επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξαγωγές συνδυασμένα με τα παραπάνω πλεονεκτήματα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από τους δανειστές της. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν μπορεί να γίνει θελκτική στο εξωτερικό, δεν μπορεί να πουλήσει και αν δεν πουλήσει δεν θα υπάρξει ποτέ ανάσταση. Η υπόθεση με τα δανεικά θα τελειώσει μόνο εάν φύγουμε από τις συζητήσεις για τον τόκο και υπάρξουν και άλλοι πόροι εκτός από τα δανεικά. Υπάρχει όμως ένα πολιτικό σύστημα που δεν καταλαβαίνει, που έτσι του αρέσει να διαχειρίζεται τη μιζέρια, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση, ή που θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν και θεωρεί ότι η λύση είναι να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Το Ποτάμι μετά από πολλές δεκαετίες, είναι ένα κίνημα που πιστεύει στη δύναμη της χώρας, που πιστεύει στο χωράφι, στη δουλειά, ένα πατριωτικό κίνημα που πιστεύει ότι οι τύχες της χώρας πρέπει να είναι στα χέρια των ανθρώπων που έχουν δουλέψει και όχι στα χέρια των κομματικών μηχανισμών. Το πώς θα τα καταφέρουμε αυτό θα το δούμε στην πορεία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία, το χρέος και το μνημόνιο εκτίμησε ότι «την μεγάλη ευθύνη έχει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που άδειασαν τα ταμεία και δεν άφησαν λεφτά στη χώρα. Και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη το ότι, όταν άδειασαν τα ταμεία σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν βρήκαν καμία λύση και πήγαν στους εταίρους και το ΔΝΤ να ζητήσουν καμιά συνταγή γιατί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Είναι διπλή η ευθύνη διότι έπρεπε να τεθεί ένα δικό μας πατριωτικό σχέδιο με τους δικούς μας λεβέντες μπροστά και όχι με τους ευρωπαίους. Κάποιοι επίσης δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να έρθει μια κυβέρνηση να πει πως δεν χρωστάμε και δεν πληρώνουμε. Αυτό όμως που έχει πραγματικά περιθώριο η χώρα να κάνει, είναι να διαπραγματευτεί καλύτερα το χρέος της και αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατή για να το συζητήσει. Θα πρέπει να υπάρχει από πίσω μια δυνατή πατριωτική πρόταση που να εκφράζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας (51%)».
Οσον αφορά τη συνεργασία με άλλα κόμματα είπε ότι το Ποτάμι διαφέρει σε βασικές αρχές από τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ καθότι αυτοί πιστεύουν ότι με τους κομματικούς μηχανισμούς θα σώσουν τη χώρα ενώ το Ποτάμι λέει ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την Εθνική Ελλάδας, από ανθρώπους που ο καθένας στον τομέα του είναι αστέρι. «Θα σεβαστούμε την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματος αλλά δεν θα συνηγορήσουμε στην επανάληψη των λαθών του παρελθόντος και δεν θα βοηθήσουμε να φέρουν την διακυβέρνηση της χώρας στα μέτρα του κόμματός τους. Γι’ αυτό επιμένω πολύ στα πρόσωπα, στους πραγματικούς δημιουργικούς έλληνες και όχι στους κομματικούς μηχανισμούς».
Αναφέρθηκε επίσης και στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι αυτό που μπορούμε σήμερα να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη τύχη στα παιδιά και στα εγγόνια των σημερινών συνταξιούχων για να έχουν δουλειές και μισθό ώστε να ενισχυθούν και τα ταμεία. Εξέφρασε επίσης την διαφωνία του με τις προσλήψεις στο Δημόσιο οι οποίες επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό, ενώ εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρειάζεται μια τολμηρή πολιτική αξιολόγηση προσώπων και κυρίως δομών ώστε να γίνει ο μοχλός ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στην ερώτηση πώς θα λειτουργήσει το Ποτάμι σε ενδεχόμενο σενάριο διακυβέρνησης της χώρας από το ίδιο, και με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι σε καμία περίπτωση όσο δυνατόν κι αν είναι το Ποτάμι δεν θα επιστρέψει σε μια λογική κομματικής δημοκρατίας. «Οι κυβερνητικές θέσεις δεν είναι των πολιτών και των εθελοντών του Σταύρου. Προφανώς κάποιοι από τους ανθρώπους που θα είναι στο Ποτάμι, θα είναι ικανοί να πάρουν κάποια πόστα, αλλά η λογική μας θα είναι πάντα να αναλάβει τα ηνία της χώρας η λειτουργική Ελλάδα. Γι’ αυτό προτείνω στα Υπουργεία, ένα σχήμα χωρίς αναπληρωτές υπουργούς και χωρίς υφυπουργούς και ο κάθε τομέας να έχει μονοπρόσωπη ευθύνη. Λίγοι υπουργοί και κάποιοι «μόνιμοι» στην παιδεία, υγεία, εμπόριο, οικονομία και άμυνα που θα είναι οικουμενικής αποδοχής. Αναφερόμενος τέλος στη διαφορά του Ποταμιού με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και κυρίως με το σύστημα που θα έρθει να κυβερνήσει, αυτή, είπε, είναι ο ρεαλισμός, διαφορετικά οδηγείται κανείς σε λάθος συμπεράσματα. Και μαζί με τον ρεαλισμό η υπεράσπιση των πολιτών έναντι των μεγάλων συμφερόντων και των συντεχνιών. Το Ποτάμι, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης είναι Κίνημα για την δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία.
Σοφία Γκαγκούση