Μια φορά κι έναν καιρό, το 1974, “έπεσε” η ιδέα να γίνει Διοικητήριο στη Βέροια. Επιλέχθηκαν τρεις περιοχές, μια στα Εβραίικα μνήματα, μια στη διασταύρωση Λ. Στρατού με οδό Θεσ/νίκης (όπου σήμερα το Σ/Μ Γαλαξίας) και μία κάτω από την Πιερίων (περιφερειακή προς Νάουσα). Τελικά προτάθηκε η τρίτη θέση, εκδόθηκε η απόφαση απαλλοτρίωσης, αλλά δεν συντελέστηκε γιατί το κράτος αδυνατούσε να πληρώσει τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους και τελικά, κάπου στη δεκαετία του ’90, η απαλλοτρίωση ανατράπηκε και το όνειρο να αποκτήσει η Βέροια Διοικητήριο έμεινε στα χαρτιά, σε κάποιο συρτάρι της Νομαρχίας.
Το 1998 που ανέλαβε τη Νομαρχία ο Γιάννης Σπάρτσης, θέλησε να «ξαναζωντανέψει» το όνειρο. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε θέση στην είσοδο της Βέροιας από την Εγνατία οδό, δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο που χτίστηκε μετά. Έγιναν μελέτες, βρέθηκαν πάνω κάτω οι πόροι, κάτι πήγε να σκαφτεί, αλλά η «μητέρα» όλων των εξουσιών, η Αρχαιολογία, σταμάτησε το έργο. Όλη σχεδόν τη διπλή θητεία του την «έφαγε» ο Γιάννης Σπάρτσης προσπαθώντας να ξεσκαλώσει την εκτέλεση του έργου, αλλά τίποτα. Το Διοικητήριο, για άλλη μια φορά, έμεινε στα χαρτιά, σε κάποιο άλλο συρτάρι της Νομαρχίας.
Και ήρθε το 2006 ο Κώστας Καραπαναγιωτίης στη Νομαρχία, που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει την ιδέα ανέγερσης του Διοικητηρίου, ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα της Αρχαιολογίας και ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο από τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Οκτώ χρόνια (τέσσερα νομαρχιακά και τέσσερα περιφερειακά) δεν στάθηκαν αρκετά για να ξεκινήσει έστω η υλοποίηση του έργου. Έτσι για άλλη μια (τρίτη) φορά το Διοικητήριο έμεινε στα χαρτιά.
Τώρα, ακούγεται μια πρόταση για επιλογή άλλης θέσης δημιουργίας του πολυπόθητου Διοικητηρίου. Ψηλά στις εγκαταστάσεις του Β΄ Σ.Σ., στο στρατόπεδο Καπετάν Αμύντα, που μισολειτουργεί. Ως πλεονέκτημα προβάλλεται η ύπαρξη κτιριακών υποδομών. Όμως, ποια είναι τα κτίρια αυτά (προπολεμικά σίγουρα) που θα κριθούν ικανά να φιλοξενήσουν υπηρεσίες με σύγχρονες απαιτήσεις; Πόσο πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα κτίρια αυτά και πόσο θα στοιχίσουν οι εργασίες που θα απαιτηθούν, αν δεχθούμε ότι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο σκοπό για τον οποίο θα προοριστούν; Και πλην τούτου, πόσο κατάλληλο είναι το σημείο αυτό στους Στρατώνες, από πλευράς πρόσβασης για τους κατοίκους της Βέροιας αλλά και των άλλων περιοχών της Ημαθίας;
Καλές είναι οι ιδέες και καλοδεχούμενες οι προτάσεις, εφόσον φυσικά γίνονται με ανιδιοτέλεια και μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Όμως, η ιδέα του Διοικητηρίου δεν πρέπει τελικά να καταντήσει μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης με τον νέο Δήμαρχο ας το πάρουν αυτοί στα χέρια τους και ας προχωρήσουν δυναμικά και μεθοδικά στην υλοποίηση του σχεδίου, που θέλει το Διοικητήριο στην είσοδο της πόλης δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο. Με σύμπνοια και αποφασιστικότητα τα όποια προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και η Βέροια μπορεί να αποκτήσει ένα σύγχρονο, μοντέρνο, επιβλητικό και λειτουργικό κτίριο παρόμοιο με αυτό που θα βρίσκεται δίπλα του.
Τ.Π.