Ο πρωτόγνωρος οικοδομικός οργασμός της ανέγερσης σχολείων στη Νάουσα με την γενναία συνδρομή της Εκκλησίας, των εν Βοστώνη Ναουσαίων, Ναουσαίων πολιτών και των μεγάλων ευεργετών Σεφερτζή, Λάππα, Λόγγου, με την παρουσία και την καθοδήγηση του κράτους, πρόβαλλαν την Νάουσα ως πρότυπο πόλης που οικοδομεί το μέλλον της, ξεκινώντας από τον νευραλγικό τομέα της Παιδείας.
Δεν ήταν απαραίτητο, αλλά ήταν επόμενο, να παρουσιαστούν και κάποια σύννεφα. Στη συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου 1912, της Διαρκούς Αντιπροσωπείας, διαβάζεται επιστολή του Μητροπολίτη Βοδενών (Έδεσσας) κ. Κωνσταντίου με χρονολογία 25 Ιουνίου, που έχει ως εξής:
«Προς τον αιδεσιμώτατον Αρχ. επίτροπον και τα εκκλ. Συμβούλια Ναούσης.
Κατόπιν εξακριβώσεως ημών συνάγεται ότι το ιδρυόμενον υπό του κ. Λάππα Γυμνάσιον κατέλαβε μέρος του κήπου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Και περί μεν του μέρους τούτου δεν θα είχομεν αντίρρησιν αποβλέποντες εις τον σκοπόν τον επιδιωκόμενον, μετά λύπης όμως παρατηρούμεν ότι τα έντιμα συμβούλια χωρίς να ερωτήσωσι την δικαιούχον Ι. Μονήν ου μόνον κατέσχον μέρος ιδιοκτησίας αυτής, αλλά και προέβησαν εις το να χαλάσωσι παντελώς τα όρια του εκκλ. κήπου και περιλάβωσι τούτον ως προαύλιον του Γυμνασίου. Επειδή η τοιαύτη πράξις της κοινότητος Ναούσης, όσον και αν αποβλέπη εις ιερότητα σκοπού, δεν φέρει στοιχεία δικαίου, ουδέ τιμά την ευσέβειαν αυτής, διά ταύτα ανακοινούμεν αυτή δι’ ημών ότι δέον αύτη να αποκαταστήση την αδικίαν και προβή εις τον περιορισμόν διά φράκτου δι’ ιδίων εξόδων της του υπολοίπου κήπου της Ι. Μονής. εν ενδεχομένη δε επιδιώξει αυτής εκδόσεως Βασ. Διατάγματος προς απαλλοτρίωσιν ευχαρίστως θα συντελέσωμεν και ημείς εις τούτο κατόπιν αποζημιώσεως της δικαιούχου Ι. Μονής. Αναμένομεν απάντησιν επί των ανωτέρω και ορίζομεν προθεσμίαν μιας εβδομάδος. παρεχομένης ταύτης ειδοποιούμεν υμάς ότι θα αναθέσωμεν τα καθέκαστα της υποθέσεως εις την δικαιοσύνην. Ο Βοδενών Κωνστάντιος ευχέτης».
Οι Αντιπρόσωποι άκουσαν με έκπληξη το περιεχόμενο της επιστολής. Κάποιοι μετέφεραν στον Μητροπολίτη Βοδενών πράγματα ανυπόστατα, διότι: α) Το Γυμνάσιο κτίζεται επί εδάφους της Κοινότητας Ναούσης επειδή ανήκει στην ιερά εκκλησία της Παναγίας και εχρησιμοποιείτο άλλοτε ως νεκροταφείο. β) Τα όρια του αγρού, που ο Βοδενών αποκαλεί κήπο, δεν τα χάλασε η Κοινότητα, αλλά η διοίκηση του ελληνικού στρατού που ίδρυσε γυμναστήριο και πολύ πιο μπροστά οι αρχηγοί της μακεδονικής αμύνης, οι οποίοι επιχείρησαν να ιδρύσουν σκοπευτήριο στη θέση αυτή. γ) Είναι γνωστό από την αλληλογραφία με την ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ότι η Κοινότητα της Νάουσας δεν παραιτήθηκε ποτέ από την κυριότητα της ιεράς εκκλησίας του Τ. Προδρόμου. δ) Υπάρχει απαίτηση (από οφειλή του Μοναστηριού στην Κοινότητα) του 1/3 από την ενοικίαση των κτημάτων Καραΐδας και Γυμνόβου που καθυστερείται από το 1912 μέχρι σήμερα*. Επειδή η συνέλευση δε θέλει να έρθει σε προστριβές και αντεγκλήσεις, δεν θέλει να επαναληφθεί ο μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, Ναούσης και Βοδενών, και της Ιεράς Μονής του Προδρόμου, αγώνας, ομόφωνα αποφασίζει να μεταβεί στην Έδεσσα επιτροπή αποτελούμενη από τον αντιπρόσωπο Χ”Κωνσταντίνο Μαλούση και τον γραμματέα Νικόλαο Βαϊνανίδη, να συνεννοηθεί με τον Μητροπολίτη Βοδενών για όλα τα παραπάνω θέματα “προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως και επίτευξιν της παραχωρήσεως του γειτνιάζοντος προς το γυμνάσιον αγρού προς επέκτασιν του προαυλίου της σχολής”. Συντάχτηκε δε και απαντητική επιστολή προς την Α. Πανιερότητα τον Μητροπολίτη Βοδενών, την οποία θα εγχειρίσουν στον Εδέσσης τα μέλη της επιτροπής.