Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με επιτυχία η αφιερωμένη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκδήλωση, που οργάνωσαν οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η μόνη μέχρι σήμερα, με παρόμοιο θέμα που έγινε στην Ημαθία. Στο ισόγειο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης είχαν συγκεντρωθεί και ήταν διαθέσιμα στο κοινό ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία (Μυριβήλη, Ρέμαρκ, Χάσεκ, Χέμινγουέι, Έλιοτ, Έσνόζ κ.λπ.) και ταινίες (Καλλίπολις κ.λπ.), ενώ στην οθόνη προβάλλονταν φωτογραφίες της περιόδου 1914-18 που είχαν συγκεντρωθεί μέσω της Europeana.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας μίλησε στη γεμάτη από πολίτες αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης η επ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μαχαιρά με θέμα: «Ο Μεγάλος Πόλεμος: ένα χρονικό για την Εκατονταετία».
Η νέα ιστορικός με τεκμηριωμένο λόγο και πλούσιο δυσεύρετο υλικό (φωτογραφίες, αφίσες, ολιγόλεπτα φιλμ) ξεκίνησε την ομιλία της με μια αναδρομή στους τοπικούς πολέμους που προηγήθηκαν του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στις αιτίες που τον προκάλεσαν (ανισότητα στην κατανομή πλούτου, άνοδος σοσιαλιστικού κινήματος, εθνικιστική παράμετρος, έλεγχος νέων αγορών κ.λπ.). Ανέφερε τις κυριότερες μάχες στα μέτωπα του πολέμου (δυτικό, ανατολικό, βαλκανικό, αποικιών), τις τρομακτικές ανθρώπινες απώλειες για κατάληψη λίγων μέτρων γης, ένας πόλεμος ταυτισμένος με τα χαρακώματα και τις πρώτες εφαρμογές της βιομηχανικής επανάστασης που είχε προηγηθεί (τοξικά αέρια, πυροβόλα «η χοντρή Μπέρθα», άρματα μάχης, υποβρύχια, αεροπλάνα). Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στο φιλειρηνικό κίνημα που δημιουργήθηκε και στις προσπάθειες που κατέβαλε για την αποτροπή του πολέμου (δολοφονία Ζαν Ζορές, συμφωνία Τσίμερβαλντ 1915, απόλυση Μπ. Ράσελ κ.λπ.).
Το τέλος του πολέμου έφερε σαρωτικές αλλαγές, τέσσερις αυτοκρατορίες που συμμετείχαν στο ξεκίνημά του κατέρρευσαν (αυστροουγγρική, οθωμανική, τσαρική, Αψβούργων), η τελευταία μάλιστα χωρίς να ηττηθεί σε μάχη (ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Φίλιπ Σάιντεμαν, μετά την επανάσταση του Κιέλου, κήρυξε έκπτωτο τον Κάιζερ και στις 9/11/1918 ανακήρυξε την κοινοβουλευτική Γερμανική Δημοκρατία της Βαϊμάρης). Από τη διάλυση των αυτοκρατοριών δημιουργήθηκαν τα νέα εθνικά κράτη που σήμερα γνωρίζουμε, ήρθε το τέλος ενός κόσμου θεμελιωμένου στην πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης, μια νέα παγκόσμια υπερδύναμη γεννήθηκε. Η επίγνωση της καταστροφής που είχε συντελεστεί είναι ακόμα ζωντανή στους λαούς, η 11η Νοεμβρίου είναι σχεδόν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και για τα κράτη εκτός Ευρώπης που συμμετείχαν στον πόλεμο αυτό (π.χ. Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) αργία αφιερωμένη στη μνήμη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (11/11/1918 η Γερμανία υπέγραψε ανακωχή με τους Συμμάχους στη Ρετόντ).