Κυκλοφοριακή Μελέτη… Μάλλον δεν μελέτησαν όλοι όσο θα έπρεπε

Κυκλοφοριακή Μελέτη… Μάλλον δεν μελέτησαν όλοι όσο θα έπρεπε

Με αφορμή την συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας που διεξήχθη στις 9/11/2014 και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10/11/2014 με κύριο θέμα την κυκλοφορική μελέτη  για τους δρόμους της Βέροιας, επανέρχομαι  κάνοντας ορισμένες  λυπηρές διαπιστώσεις.

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τρόπο ανεξήγητα εσπευσμένο κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε  για το ποια από τις προτεινόμενες λύσεις του αναδόχου μελετητή είναι βέλτιστη για την πόλη μας. Βιασύνη που δικαιολογείται ,βέβαια,αν αναλογιστεί κανείς το πόσο επίσης βιαστικά και πρόχειρα εφαρμόστηκε η « επιτυχής» μελέτη της αστικής αναπλάσεως της πόλης μας και μάλιστα κατά σχήμα οξύμωρο για τα παγκόσμια χρονικά η κυκλοφοριακή μελέτη να έπεται αυτής.

Είμαι ειλικρινά δύσπιστη αν οι διάπυροι υποστηριχτές της μίας ή άλλης πρότασης μελέτησαν τη συγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη και τις σχετικές παρατηρήσεις που περιλαμβάνει ,από τα οποία καταφανώς αναδεικνύονται οι αδυναμίες εφαρμογής του συνολικού πλαισίου και πιο συγκεκριμένα:

α) Δόθηκε ως θέσφατο στον μελετητή ότι η Μητροπόλεως θα πρέπει να είναι μονόδρομος. Δεν πληροφορήθηκε ότι πουθενά η απόφαση του ΣτΕ δεν αναφέρεται στον τρόπο ρύθμισης της κυκλοφορίας της οδού, παρά μόνο στην ανάδειξη της αρχαίας Ρωμαϊκής οδού , γεγονός στο οποίο συνηγορεί και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου στην σχετική του γνωμοδότηση.

β)Αποδέχεται ότι ουσιαστικά το μείζον θέμα που θα έπρεπε πρωτίστως να επιλυθεί είναι αυτό των θέσεων στάθμευσης ,καθώς σημειώνει ότι στις ώρες αιχμής ελλείπουν περίπου χίλιες θέσεις στάθμευσης στην πόλη.

γ)Δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της την επιθυμία μετακίνησης του Βεροιώτη που αναγκαστικά θα υποχρεώνεται να προβαίνει σε διπλούς και τριπλούς κύκλους ώσπου να διεκπεραιώσει το επιθυμητό, καθώς επίσης αγνόησε τη Βέροια ως μια πόλη τουριστική , με ιδιαιτερότητες και ανάγκη για εύκολη πρόσβαση.

δ) Τονίζει ότι στόχος είναι η καταπολέμηση της μακροχρόνιας στάθμευσης. Δεν νομίζω όμως να διαφωνεί κανείς ότι όσο η Μητροπόλεως ήταν μονόδρομος δημιουργούνταν μονίμως μια άτυπη λωρίδα σταματημένων αυτοκίνητων με alarm; Συνεπικουρούντων δυστυχώς και των στοιχείων της έλλειψης της δημοτικής αστυνομίας, όπως και του χαλαρού θεσμού της ελεγχόμενης στάθμευσης.

ε) Διαφαίνεται ότι οι μελετητές δεν ζήτησαν ακριβή στοιχεία για τον στόλο και το μήκος των αστικών κυρίως λεωφορείων, γεγονός που προφανώς δυσχεραίνει τόσο την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όσο και την τελική εφαρμογή του σχεδίου, με το δεδομένο πλάτος των οδών.

στ) Δεν ελήφθησαν επίσης στοιχεία για το πώς τυχόν θα επηρεαστούν οι  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περίπτωση της πολύ πιθανής μετακίνησης διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών.  

Αυτά, και άλλα πολλά ερωτήματα τέθηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας, όπως επίσης τέθηκαν και στη συνεδρίαση του Κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά  διόλου παραδόξως  πειστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν, με αποτέλεσμα να παρθεί εσπευσμένως απόφαση  από την πλειοψηφία υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης μονοδρόμησης των οδών Μητροπόλεως-Βενιζέλου. Γιατί να  πιστέψουμε ότι αυτή τη φορά η μελέτη θα είναι « πετυχημένη» χωρίς να διακρίνουμε πρόθεση διορθωτικών κινήσεων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την πόλη μας;  Γιατί δεν ακούμε τις φωνές αυτών  που την ζουν και τη διασχίζουν καθημερινά; Γιατί δεν διαβάζουμε τα δημοψηφίσματα; Γιατί ανεχόμαστε από τον εκάστοτε μελετητή ,που εμείς τον προσλάβαμε, αντί να μας υποδείξει την καλύτερη δυνατή λύση, λαμβάνοντας υπόψη του και την παραμικρή ,ίσως γι αυτόν λεπτομέρεια, να μας λέει ουσιαστικά «διαλέχτε»; Φρονώ ,πως ο κάθε άξιος μελετητής θα έπρεπε σαφώς να εξετάσει τη λύση της διατήρησης της αμφίδρομης πορείας της Μητροπόλεως , με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων , χωρίς να αλλοιωθεί το πλάτος της οδού αλλά με τη χρήση νέων αρχιτεκτονικών τεχνικών(όπως π.χ. με plexi-glass επί των πεζοδρομίων)–άποψη που εδώ και μήνες έχει κατατεθεί. Ακόμα και ένα μακρόπνοο σχέδιο πεζοδρόμησης όλου του σχετικού τριγώνου θα ήταν μια ριζική και ουσιαστική λύση ,που όμως φυσικά απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και δημιουργία χώρων στάθμευσης περιμετρικά. Αυτά, αν θέλουμε φυσικά ,ευρωπαϊκές πόλεις ήπιας κυκλοφορίας ,αφήνοντας τις γρήγορες λύσεις και τα μπαλώματα. 

 

Τζήμα -Τόπη Συρμούλα

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη διακοπή νερού, λόγω βλάβης από τις εργασίες δικτύων του φυσικού αερίου, στο δίκτυο ύδρευσης στο κέντρο της Βέροιας

Έκτακτη διακοπή νερού, λόγω βλάβης από τις εργασίες...

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Σγουρός σε ηλικία 80 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Σγουρός σε ηλικία 80 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 25 Ιουλίου...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ  Ανησυχητικός ο αριθμός των δήμων που  παίρνουν προκαταβολές για να ανταπεξέλθουν

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Ανησυχητικός ο αριθμός...

-Συνάντηση Βοργιαζίδη - Λιβάνιου - Για τις...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Βύζας σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Βύζας σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024...

25-26 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Βέροιας

25-26 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής...

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 εορτή της Αγίας ενδόξου...

Την Κυριακή 28/7: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Βέροιας τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Την Κυριακή 28/7: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων...

Την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων...

Έφυγε από τη ζωή η Μπέϊνα Μπαντιάκα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπέϊνα Μπαντιάκα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024...

Δήμος Νάουσας: Αγορά Ειδικού Υγρού Απόσμησης  Κάδων και Απορριμματοφόρων

Δήμος Νάουσας: Αγορά Ειδικού Υγρού Απόσμησης Κάδων...

Η Yπηρεσία Kαθαριότητας του Δήμου Ηρωικής Πόλης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...