Την ενεργοποίηση της ευνοϊκής για τους αγρότες ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και προέβλεπε την παράταση εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων από 5-10 χρόνια σε 7-15 χρόνια, με παράλληλο γενναίο κούρεμα στις προσημειώσεις οι οποίες τα βαρύνουν, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη Βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και η Γεωργία Μπατσαρά. Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο δεν υπάρχει καμία διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, που θα ανακούφιζε χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Όλο το κείμενο της ερώτησης:
«Κύριε Υπουργέ,
Τον Φεβρουάριο του 2014 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4235/2014 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.
Όπως και εσείς γνωρίζετε, αυτές προέβλεπαν την παράταση εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων από 5-10 χρόνια σε 7-15 χρόνια, με παράλληλο γενναίο κούρεμα στις προσημειώσεις οι οποίες τα βαρύνουν. Έκτοτε , και ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν των 7 μηνών, δεν υπάρχει καμία διευκρινιστική εγκύκλιος, όσον αφορά στην εφαρμογή της διάταξης αυτής που ουσιαστικά θα ανακούφιζε χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα.
Ως εκ τούτου οι παραγωγοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μετά βίας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε καλύπτουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και τις πολλαπλές τους υποχρεώσεις, όταν μάλιστα η φετινή καλλιεργητική χρονιά ήταν γι΄ αυτούς κυριολεκτικά καταστροφική με αποτέλεσμα να απολέσουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους.
Αναμφισβήτητα αποτελεί θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η ρύθμιση του φλέγοντος θέματος για την αντιμετώπιση των " κόκκινων" δανείων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και αφορούν σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές και επαγγελματίες . Ωστόσο θα πρέπει αφενός να διευκρινιστούν τα κριτήρια για τους δανειολήπτες που δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που έγιναν για τα δάνεια αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού αδυνατούσαν να καταβάλουν τα οφειλόμενα, αφετέρου οι εν λόγω προϋποθέσεις να έχουν χαρακτήρα αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δύνανται να επιβιώσουν μέσα από την ελάφρυνση των δυσβάσταχτων υποχρεώσεών τους.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή η σχετική Τροπολογία, που κατατέθηκε στις 23-1-14 σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε ως αποκλειστικό στόχο την ρύθμιση των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων της πρώην Α.Τ.Ε, ώστε να δώσει μία τεράστια ανάσα σε μία ομάδα πολιτών με πολλά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να παράγουν προς όφελος των ίδιων και της ελληνικής γεωργίας,
Επειδή η καθυστέρηση της εφαρμογής της διάταξης αυτής επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους αγρότες της χώρας μας, αφού οι τόκοι των δανείων τους συνεχίζουν να προστίθενται με συνέπεια να οδηγούνται σε αδιέξοδο,
Επειδή η παρούσα κυβέρνηση στοχεύει στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας που εσχάτως δοκιμάζονται πολλαπλώς, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και να θεραπευτούν παθογένειες του παρελθόντος
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Ν.4235/2014 που αφορά στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της πρώην Α.Τ.Ε και πότε αναμένεται η έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκύκλιου, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι ρυθμίσεις του;»