27 Οκτωβρίου 1919. Οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων στέλνουν έγγραφο (SOS) στη Διαρκή Αντιπροσωπεία, με το οποίο εκθέτουν τις ανάγκες των σχολείων. Η συνέλευση βλέποντας το επείγον των αναγκών αυτών, ενέκρινε να καταβληθούν από το ταμείο της καθεμιάς από τις τέσσερεις ενορίες 250 δραχμές για την κάλυψη των αιτουμένων από τους διευθυντές των σχολείων αναγκών. Επιπροσθέτως εκλέχτηκε επιτροπή αποτελούμενη από τον Θωμά Αρνή, Ι. Πεχλιβάνο, Θεόδωρο Γ. Λαναρά και Επ. Κόκκινο, για συλλογή εράνων και τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης, οι εισπράξεις της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή θρανίων.
23 Αυγούστου 1920. Οι αδελφοί Φ. Λάππα παρακαλούν την Αντιπροσωπεία να υποδείξει σε αυτούς το κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση του διδακτηρίου του Γυμνασίου. Η συνέλευση υπέδειξε τρία οικόπεδα, τα εξής:
1. O περίβολος της εκκλησίας της Παναγίας
2. Tο οικόπεδο όπου άλλοτε ήταν το νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου
3. Tο οικόπεδο στο Κιόσκι όπου είναι τα Αλώνια
Η υπόδειξη αυτή αποφασίζεται να κοινοποιηθεί με την ευθύνη του αιδεσιμότατου προέδρου στους αδελφούς Φ. Λάππα, όπως και στον Γενικό Επιθεωρητή των σχολείων.
2 Δεκεμβρίου 1920. Με αίτηση των διευθυντών των σχολείων εγκρίνεται από την Δ. Α. κατ’ επιταγή του νόμου 402, να καταβάλουν οι επίτροποι των τεσσάρων ενοριακών εκκλησιών 100 δραχμές η καθεμιά, ως επίδομα των ιερών ναών για τα σχολικά ταμεία των Δημοτικών (δύο αρρένων και ενός θηλέων) και του Ημιγυμνασίου. Στην απόφαση της Αντιπροσωπείας υπακούουν οι επίτροποι των εκκλησιών πλην του επιτρόπου της Μεταμορφώσεως, ο οποίος καλείται την 3η Ιανουαρίου 1921 να συμμορφωθεί στον νόμο και την απόφαση της Αντιπροσωπείας.
31 Μαΐου 1921. Χαράς ευαγγέλια. Ανακοινώνεται από τον Υπουργό Ζαΐμη η έγκριση ανέγερσης από τον Γρηγόριο Λόγγο (Γαλάκη) αρρεναγωγείου στην πλατεία Ταξιαρχών.
6 Ιουνίου 1921. Στη Νάουσα βρίσκεται ο νομομηχανικός του υπουργείου Παιδείας Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, αποσταλμένος από τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος σε Γ. Συνέλευση της Διαρκούς Αντιπροσωπείας ανακοινώνει ότι το σχέδιο του διδακτηρίου του Ημιγυμνασίου είναι έτοιμο προς ανέγερση και ότι από τα προταθέντα οικόπεδα έχει προκριθεί το οικόπεδο της Παναγίας, πρόσθεσε δε ότι για να έχει το σχολείο την απαιτούμενη ευρυχωρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί και μέρος “του γειτνιάζοντος κήπου του εκ των αντιπροσώπων κ. Χ΄΄Κ. Μαλούση, όστις θα αποζημιωθή δεόντως. Ο Χ΄΄Κ. Μαλούσης λαβών τον λόγον εδήλωσεν ότι ευχαρίστως θέλει παραχωρήση οσονδήποτε μέρος του κήπου του ήθελε χρειασθή, εφ’ ώ και εδέχθη τα συγχαρητήρια και τα ευχαριστήρια της Συνελεύσεως”.
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας μεταβαίνουν στη συνέχεια μετά του Νομομηχανικού του Υπουργείου στο οικόπεδο του Οσίου Θεοφάνους για την κατάθεση του θεμελίου λίθου της ανέγερσης του σχολείου των αρρένων υπό του Γρηγορίου Λόγγου (6/6/1921).
Ο απεσταλμένος του Υπουργείου Παιδείας, κ. Μιχαλόπουλος, μένει στη Νάουσα αρκετές ημέρες και κάνει πολύ καλή δουλειά. Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Αντιπροσωπείας της 10ης Ιουνίου 1921 ανακοινώνει ότι είναι ανάγκη να κατεδαφιστεί η προς το νοτιοδυτικό μέρος του οικοπέδου ευρισκόμενες οικίες, που ανήκουν στον Πέτρο Ζάλιο και Βασίλειο Τάνο. Κρίθηκε αναγκαίο να μεταβούν οι αντιπρόσωποι αμέσως επιτόπου για να αντιληφθούν καλύτερα την κατάσταση. Καταμετρήθηκε το οικόπεδο της Παναγίας και έγινε καταφανής η ανάγκη να συμπεριληφθούν στο οικόπεδο και οι οικίες Ζάλιου - Τάνου μαζί με τον κήπο τους. Η συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε αντί αποζημιώσεως να δοθούν στους παραπάνω ως αντάλλαγμα οικίσκοι από τον περίβολο της Παναγίας. Μετά την απόφαση αυτή που αποδέχτηκαν όλοι οι αντιπρόσωποι, προσκλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι Ζάλιος και Τάνος, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι είναι ανάγκη να παραχωρήσουν το σπίτι και τον κήπο τους στην Κοινότητα για την ανέγερση του Γυμνασίου, με αντάλλαγμα οικίσκους που βρίσκονται δυτικά του παρεκκλησίου του γνωστού με το όνομα μικρός Πρόδρομος και τον πίσω από τους οικίσκους κήπο. Οι Πέτρος Ζάλιος και Βασίλειος Τάνος αποδέχτηκαν ευχαρίστως την πρόταση και προχώρησαν στη σύνταξη συμφωνητικού.