Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε ο μήνας Νοέμβριος στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Βέτλανς» της Νάουσας το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 για την παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου της κας Κατερίνας Παπαιωάννου-Αλατσίδου. Την τιμητική εκδήλωση παρουσίασε η Δρ Τζωρτζίνα Αθανασίου, ενώ το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δημήτρης Μάντσιος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Στέλιος Δάγγας και πλήθος κόσμου.
Η συγγραφέας τιμήθηκε για τη προσφορά της στα Γράμματα από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Νάουσας με αφορμή το νεοεκδοθέν αυτοβιογραφικό έργο της: «Κατοχικά βιώματα και σκόρπιες αναμνήσεις». Εξ ονόματος του Συλλόγου, η Γραμματέας του ΔΣ κα Αθηνά Κουτσογιάννη αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στη πολυσχιδή προσωπικότητα της κας Παπαιωάννου Αλατσίδου. Κατά την εκδήλωση που ακολούθησε, έγινε τόσο ανάγνωση αποσπασμάτων από το προαναφερθέν πόνημά της όσο και απαγγελία ποιημάτων της ιδίας. Να σημειωθεί ότι οι εξαιρετικά ταλαντούχες κυρίες Δήμητρα Μητρέντση και Μαρού Καραισάρογλου ταξίδεψαν με τη φωνή τους το κοινό δίνοντας μορφή και χρώμα σε έννοιες και αισθήματα.
Η καρδιά της εκδήλωσης χτύπησε όμως αργότερα. Όταν χαμογελαστά πρόσωπα και αισιόδοξες φωνές κατέκλυσαν τη σκηνή υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της νηπιαγωγού Δόμνας Ελευθεριάδου. Πράγματι, στη μαθητική κοινότητα της Α/θμιας Εκπαίδευσης, η κα Παπαιωάννου-Αλατσίδου είναι ευρέως γνωστή μέσα από τα θεατρικά έργα που ανιδιοτελώς τους έχει χαρίσει. Στη προσφορά της αυτή αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός κ. Μιχάλης Εξηντάρας.
Οι παρευρισκόμενοι κατά την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ψωμί κι Ελιά» απήλαυσαν να ξεδιπλώνεται το αυθόρμητο ταλέντο των μαθητών: Κατερίνα Αχλιώπα, Ειρήνη Βαλσαμίδου, Ζαφείρη Κουρτόπουλο, Κατερίνα και Ολυμπία Μάντσιου, Προκόπη Παλάκα, Ιωάννα Παλασίδου, Δημήτρη και Μαριαλένα Ράκκα, Δημήτρη Τζέπο, Αγγελο και Κωνσταντίνο Τζιμουλίκο, με τη συμβολή του Γιάννη Κουρτόπουλου ο οποίος συνόδευσε με τη μουσική του τα επί σκηνής δρώμενα.
Βιογραφικό
Η Κατερίνα Παπαϊωάννου, Σαμία στην καταγωγή γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις αρχές του 1937. Απόφοιτος της Σχολής Μαιών Θεσ/νίκης εργάσθηκε σαν ελεύθερος επαγγελματίας επί μία εικοσαετία στην Μακεδονία και την Θράκη και ιδιαίτερα στα Ρύζια του Έβρου όπου έκανε και το αγροτικό της.
Το 1961 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Αλατσίδη και απέκτησαν τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Υπήρξε μέλος του πρώτου Δ.Σ του Ποντιακού συλλόγου ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Θες/νίκης, επίτιμο μέλος του συλλόγου της ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, Γ.Γ. του συλλόγου Σαμίων και μέλος του Δ.Σ της Ν.Ε.Ε.ΓΥ Θεσ/νίκης. Στα σαρανταπέντε της χρόνια άρχισε να ασχολείται με την ελεύθερη ραδιοφωνία και να δημοσιεύει άρθρα της στον τοπικό και επαρχιακό τύπο.
Το 1984 αποσπά τιμητική διάκριση στα Ποιητια της Δελφικής Αμφικτιονίας και 1986 ανθολογείται από τον Δαυλό στην πρώτη ανθολογία ζώντων ποιητών, ενώ το1987 τιμάται με τον έπαινο του Γ. Βαφόπουλου από την Ένωση Λογοτεχνών Β .Ελλάδος την ίδια χρονιά σκηνοθετεί το Ποντιακό έργο του Στάθη Πανιτσίδη « Ας εν καλά η Μάνα ‘ς» στο θέατρο Πάρκου της Θεσ/νίκης. Το 1988 ο Μορφωτικός Όμιλος Ματσούκας Βοστώνης Η.Π.Α την καλεί στην Αμερική για να προλογίσει την θεατρική παράσταση «Βάι πισον τη νύφες». Το 1990 εκδίδει την πρώτη της ποιητική συλλογή την Αναζήτηση και το 1991 την συλλογή Αναζητώντας το κάτι . Παίρνει μέρος με την Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας στην αποστολή βοήθειας στην Ρουμανία και στην βάπτιση των 52 πρώτων αγοριών στο Πατριαρχείο από τον Πατριάρχη αμέσως μετά την πτώση Τσαουσέσκου. Το 1992 η Ν.Ε.Ε.ΓΥ αποδέχεται την πρόταση της και υπό την αιγίδα του συλλόγου γίνεται ο Πρώτος και το 1993 ο Δεύτερος Μαραθώνιος Φιλίας και Επικοινωνίας με Παιδιά με ιδιαιτερότητες όπου παίρνουν μέρος είκοσι ένα ειδικά σχολεία και ιδρύματα.
Το Νοέμβριο του 1992 παρουσιάστηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης η ανάλυση του Λογοτεχνικού και Κοινωνικού της έργου από την Τώνια Βουλγαράκη και την Ρεβέκκα Κοροβήλα.
Το 1996 με την συμπαράσταση του κ.Λιόλου, Δημάρχου της Νάουσας, υλοποιείται η πρωτοποριακή πρόταση της για την Υιοθεσία κατ’ οίκον δένδρων από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για μια διετία και την δημιουργία των μαθητικών πάρκων με σκοπό την ενδυνάμωση της σχέσης Παιδί-Φύση-Περιβάλλον.
Την πρότασή της αυτή απεδέχθησαν και υλοποίησαν και οι Δήμοι του Πανοράματος και του Εύοσμου Θες/νίκης καθώς και οι κοινότητες Γιαννακοχωρίου και των Πεύκων [Ρετζίκι]. Από το 1996 έως το 1998, 3.500 δενδρύλλια υιοθετούνται από μαθητές και το 1998 δημιουργείται το πρώτο Μαθητικό πάρκο στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.
Το 1996 γράφει το πρώτο της θεατρικό για παιδιά Περιβαλλοντικού περιεχομένου την «Φυσική Διαμαρτυρία» που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο της Νάουσας σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μάντσιο, τον Δήμο της πόλης και τους μαθητές του 4oυ Δημοτικού Σχολείου, του 1ου Γυμνασίου και του Ειδικού σχολείου της Νάουσας και δίνει επτά παραστάσεις.
Από το 2000 και μετά έχει γράψει δεκαπέντε θεατρικά μονόπρακτα που αν και δεν έχουν εκδοθεί, τα δώδεκα έχουν ανέβει από μαθητές σε σχολεία όχι μόνον της Ημαθίας αλλά και στην Ξάνθη και στην Λαμία.
Φυσική Διαμαρτυρία Ψωμί κι Ελιά
Στοπ ΠοταμέΠαιδιά-Θρανία –Παιδεία
Νερό Νεράκι Χριστουγεννιάτικη ιστορία
Σποράκι Όταν ο Καιρός σε ξεγελά
Σποροσύναξη Διάλογοι των ζώων
Καιρός για ΈργαΤο καμένο Δάσος
Αειφορία και Ειρήνη Ιστορίες των χαμένων κυνηγών
Αποφοίτηση και Εθελοντισμός
Το 2013 έγραψε το βιβλίο <Κατοχικά βιώματα και σκόρπιες αναμνήσεις>.