Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1919 συγκαλείται μετά από πρόσκληση και συνεδριάζει υπό την προεδρία του υπουργού Δημητρίου Δίγκα, στην αίθουσα των συνεδριάσεων της ιεράς Μητρόπολης (ώρα 9 π.μ.), Γενική Συνέλευση των προκρίτων της Νάουσας στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόριος Περδικάρης και οι πρόκριτοι: Γρηγ. Δ. Λόγγος, Γεωρ. Κ. Λόγγος, Δημ. Κ. Κοκκίνου, Αριστ. Κ. Κοκκίνου, Ηλίας Πάζης, Αντ. Κ. Τσίτσης, Γ. Πεχλιβάνος, Ι. Πεχλιβάνος, Γ. Δ. Μπίλης, Θεοδ. Χατζηγιαννάκης, Θεοδ. Χατζηδημητρίου, Φιλ. Ν. Αρνής, Χατζηκων. Μαλούσης, Θ. Α. Γκούτας, Θεολ. Τσιάρας, Σταύρ. Χ. Λαναράς, Σπύρος Γ. Λαναράς, Χριστ. Ματθαίου, Νικολ. Χριστίδης, Θωμ. Λαμνίδης, Γρ. Πετρίδης, Θωμ. Ν. Αρνής, Αγγ. Μ. Αγγελάκης, Γεωργ. Φ. Λάππας, Κων. Μαρκοβίτσης, Ι. Παπαλώλας, Δημ. Μπέρσος, Δημ. Σιούγγαρης, Γεωρ. Τσικιτίκος, Κων. Αγγελάκης, Κωνστ. Κολτσιάκης, Νικ. Χατζηνώτας, Γεωρ. Μπαμπάτσης, Γεωρ. Δανδάνης, Ιωάν. Μπίλας, Αλεξ. Λυσιμάχου, Θωμ. Οικονόμου, Αναστ. Σπάρτσης, Δημ. Καράτζιας, Αντώνιος Δ. Τσίτσης.
Ο υπουργός είναι πλήρως ενημερωμένος για την κατάσταση της παιδείας της Νάουσας. Γνωρίζει τις ανάγκες, γνωρίζει επακριβώς τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της η Κοινότητα και την επιθυμία των Ναουσαίων να αναγερθούν ει δυνατόν όλα μαζί τα σχολεία που χρειάζονται στη Νάουσα. Γνωρίζει τη διάθεση της εκκλησίας να διαθέσει τα έσοδά της υπέρ των σχολών. Γνωρίζει τις υπάρχουσες υποσχέσεις δωρεών για την ανέγερση σχολείων των Σεφερτζή και Λάππα. Γνωρίζει τη διάθεση της εκκλησίας να εκχωρήσει οικόπεδά της για την ανέγερση των σχολείων. Γνωρίζει τον προϋπολογισμό της όλης δαπάνης της ανέγερσης τεσσάρων διδακτηρίων στην πόλη. Δεν αμφιβάλει ότι το φιλότιμο των Ναουσαίων, που ζουν στην Ελλάδα και στα ξένα, και τα γενναία τους αισθήματα θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των απαιτουμένων χρημάτων και υπόσχεται ότι το κράτος θα έρθει αρωγό στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού προγράμματος διά γενναίου ποσού. Η Νάουσα μπορεί να μπει “τον παρόντα καιρόν της γενικής προόδου των λαών” με αξιώσεις σε νέα τροχιά προόδου και της πρέπει.
Παρατίθενται αποσπάσματα από το πρακτικό:
“Ο Εξοχότατος Υπουργός και Πρόεδρος της Συνελεύσεως ανέπτυξε πόσον αναγκαία είνε η εκπαίδευσις και μάλιστα κατά τον παρόντα καιρόν της γενικής προόδου των λαών αύτη όμως επιτυγχάνεται καλλίτερον, όταν και τα διδακτήρια είνε κατάλληλα και σύμφωνα προς τας απαιτήσεις της υγιεινής και της παιδαγωγικής. ατυχώς όμως η Νάουσα στερείται διδακτηρίων καταλλήλων προς εκπλήρωσιν του σκοπού της εκπαιδεύσεως, δι’ ό είνε ανάγκη όπως άνευ αναβολής ανεγερθώσι τα απαιτούμενα διδακτήρια”....”Νέος νόμος θέλει καθορίση ότι αι εκκλησιαστικοκοινοτικαί περιουσίαι των Νέων Χωρών θα υπηρετώσι τοπικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς διατιθέμεναι προς τον σκοπόν της ανεγέρσεως και επιπλώσεως τοπικών διδακτηρίων”... “Η δαπάνη της ανεγέρσεως των τεσσάρων τούτων διδακτηρίων προϋπολογίσθη εις 400 χιλιάδας δραχμών. η βάσις του ποσού τούτου υπάρχει μεν, αλλ’ απαιτείται γενναία συνεισφορά των πολιτών, οίτινες δεν αμφιβάλλω ότι θα φιλοτιμηθώσι να δείξωσι τα γενναία αυτών αισθήματα. το Κράτος θα έλθη αρωγόν διά γενναίου ποσού”.
Για την υλοποίηση των αποφάσεων ορίστηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γρηγ. Λόγγο, Σταύρο Λαναρά, Νικ. Χριστίδη, Θεοδόσιο Χατζηδημητρίου και Γεώργιο Τσικιτίκο. “Των ονομάτων τούτων σημείωσιν έλαβεν ο κ. Υπουργός όπως επισημοποιηθή η εκλογή της επιτροπής και διά Βασ. Διατάγματος”.