Την ενεργοποίηση του νομικού πλαισίου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο, που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία ζητούν από τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης 25 βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα στους οποίους και η Γεωργία Μπατσαρά. Προτείνουν την άμεση ενεργοποίηση ενός αποτελεσματικότερου πεδίου ποινικής και αστικής ευθύνης, αποκλειστικά αναφορικά με τη διάδοση αντίστοιχων ειδήσεων που σπέρνουν πανικό και ενισχύουν την άγνοια των πολιτών ή δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και κρίσεις για υγείας, πρόληψης και θεραπείας, οδηγώντας ακόμη και στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Από τα θέματα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο είναι αυτά που αφορούν τη δημόσια υγεία, τις ιατρικές γνωματεύσεις, τις αναζητήσεις για διάφορες παθήσεις ή σπάνια νοσήματα και φυσικά τους αντίστοιχους τρόπους πρόληψης ή θεραπείας και αντιμετώπισης τους.
Διάφορα BLOGS επώνυμα ή μη, ηλεκτρονικές εκδόσεις ιατρικών –δήθεν- περιοδικών και ανώνυμες καταγγελίες από site που έρχονται να «αφυπνίσουν συνειδήσεις» κατακλύζουν το διαδίκτυο, σπέρνοντας ουσιαστικά μόνο τον πανικό και την παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έγινε αναφορά από συμπολίτες μου για δύο διαδικτυακούς τόπους, όπου αφενός γινόταν αναφορά στις ολέθριες και θανατηφόρες παρενέργειες των παιδικών εμβολιασμών, οι οποίοι εμβολιασμοί κατά τον κονδηλοφόρο του συγκεκριμένου άρθρου, «ευθύνονται για την εξάπλωση του καρκίνου». Αφετέρου στη δράση αμφιλεγόμενων ιατρών-τσαρλατάνων που διατείνονται ότι δεν υπάρχει ο καρκίνος ως ασθένεια κι ότι «Η Χημειοθεραπεία είναι μία απάτη»… των φαρμακοβιομηχανιών.
Επειδή τέτοιου ύφους και επιπέδου θεωρίες συνωμοσίας, και δη όταν αφορούν τη δημόσια υγεία και την ιατρική πρόληψη, επηρεάζουν αρνητικά και προκαταλαμβάνουν σημαντική μερίδα του πληθυσμού.
Κι επειδή η περίοδος η χρονική είναι σημαντική για τους εμβολιασμούς των παιδιών κυρίως και των ευπαθών ομάδων εναντίον και των εποχιακών νοσημάτων.
ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Μήπως θα είναι χρήσιμη η ενεργοποίηση ενός αποτελεσματικότερου πεδίου ποινικής και αστικής ευθύνης, (πέραν εκείνου της διασποράς ψευδών ειδήσεων αρ.191ΠΚ) αποκλειστικά αναφορικά με τη διάδοση αντίστοιχων ειδήσεων που σπέρνουν πανικό και ενισχύουν την άγνοια των πολιτών ή δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και κρίσεις για θέματα τόσο σημαντικά όσο είναι η υγεία και η πρόληψη αλλά και η θεραπεία, και τέλος οδηγούν ακόμα και στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων;