Υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη και καθαρογράφεται αυτές τις ημέρες η απόφαση παραχώρησης έκτασης 28 περίπου στρεμμάτων στον Δήμο Βέροιας, για δημοτικούς λαχανόκηπους. Η έκταση βρίσκεται απέναντι από το πρ. ΚΕΓΕ στο Μακροχώρι, μεταξύ ΔΑΚ και επιχείρησης “Εκατός” και ανήκει στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Ενα θέμα που είχε κινηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Χαρ. Ουσουλτζόγλου και ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί ως διαδικασία.
Δηλώσεις Θ. Θεοχαρόπουλου στο “Λαό”
Ο πρώην ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών ΥΠΑΑΤ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο “Λαό” για την εξέλιξη αυτή, την οποία παρακολούθησε στενά ως γραμματέας του Υπουργείου, δήλωσε τα εξής:
“Αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου απάντησε θετικά στο αίτημα του Δήμου Βέροιας για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης τμήματος του αγροτεμαχίου Μακροχωρίου Ημαθίας, επιφανείας 28 στρεμμάτων για τη δημιουργία Δημοτικών Λαχανόκηπων. Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση για την οποία ασχολήθηκα προσωπικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τόσο από την θέση του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, όσο και από την θέση του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και την διεκδικήσαμε από κοινού με τον Δήμο Βέροιας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρξαν γραφειοκρατικά εμπόδια και υπηρεσιακές αγκυλώσεις από το Υπουργείο, τα οποία αντιμετωπίστηκαν τελικά επιτυχώς. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως είναι αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσοι δεν διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση γης και έχουν χαμηλά εισοδήματα να μπορούν να εντάσσονται σε τέτοιες δομές των Δήμων. Οι δομές αυτές περιλαμβάνουν παραχώρηση στους δικαιούχους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, της χρήσης των εκτάσεων για βιολογική κυρίως καλλιέργεια με δική τους φροντίδα και παροχή τεχνικής υποστήριξης. Στόχος είναι η κάλυψη μέρους των αναγκών σίτισης των δικαιούχων και παράλληλα η συνεισφορά στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Με τον τρόπο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και η κεντρική εξουσία να συμβάλλει επιτέλους στην αναγκαία αποκέντρωση δομών.
Εξάλλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στροφή νέων στην πρωτογενή παραγωγή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανεργίας. Μπορούμε να δούμε τη δυναμική της αγροτικής παραγωγής ως μια ευκαιρία διεξόδου από την οικονομική κρίση. Η σύνδεση όμως της παραγωγής με την εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας. Απαιτείται ο σχεδιασμός ενός μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στον αγροτικό τομέα σε μία περιοχή όπως η Ημαθία, η οποία παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική στον αγροτικό χώρο. Οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, η μεγάλη έκταση γεωργικής γης, το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, οι υποδομές της περιοχής και η γεωγραφική θέση, είναι ορισμένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε η Ημαθία να έχει σημαντικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Από τη δική μου πλευρά γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή”.
Για το θέμα αυτό η διεκδίκηση του οποίου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, υπήρξαν και διαφορετικές εισηγήσεις από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ωστόσο το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προτάσεις της Βέροιας οι οποίες προχώρησαν και μέσω της ΚΕΔΚΕ (ως απόφαση) προς το Υπουργείο με εισήγηση της πρ. Δημάρχου.
Να σημειώσουμε τέλος ότι παράλληλα με την παραχώρηση της έκτασης, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να συνεισφέρει τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη στο Δήμο και τους χρήστες γης, επιτελώντας το ρόλο τους και βοηθώντας στην ορθή λειτουργία του εγχειρήματος.
Σοφία Γκαγκούση