Ο αρχιερατικός επίτροπος Οικονόμος Αλέξανδρος συγκαλεί την Διαρκή Αντιπροσωπεία σε συνεδρίαση στις 8 Μαρτίου του 1919, με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του Γρηγ. Φ. Λάππα στο Κάιρο. Στη συνεδρίαση είναι παρόντες ο αδελφός του θανόντος, Κωνσταντίνος Φ. Λάππας, και οι αντιπρόσωποι: Θ. Αρνής, Άγγελος Μ. Αγγελάκης, Γ. Τσικιτίκος, Δημ. Ματθαίος, Αλ. Λυσιμάχου, Στεφ. Παπακωνσταντίνου, Κωνστ. Ν. Μαρκοβίτσης, Πασχ. Ιωάννης, Γρ. Πετρίδης, Ι. Πεχλιβάνος, Ιωάν. Μούρτζιος, Δημ. Πεχλιβάνος, Χρ. Ν. Πλιατσιούκας, Στεφ. Λάππας, Ν. Τσιώγγας, Θ. Γκούτας. Γραμματέας είναι ο δάσκαλος Νικόλαος Βαϊνανίδης, ο οποίος συντάσσει και το πρακτικό. Απόσπασμα του σχετικού πρακτικού έχει ως εξής:
“Ο παριστάμενος Κωνσταντίνος Φιλίππου Λάππας, ανακοίνωσε στη συνέλευση διά αντιπροσώπου, του κ. Γρηγορίου Πετρίδη (ο ίδιος δεν μπορούσε να μιλήσει ένεκα της συγκίνησης που πληρούσε την ψυχή του), ότι στη μνήμη του προ ολίγων ημερών αποθανόντος στο Κάιρο αδελφού του, Γρηγορίου Λάππα, αποφάσισε με δική του δαπάνη να ανεγείρει εκ βάθρων, επί οικοπέδου κοινοτικού, σχολείο που θα χρησιμοποιηθεί ως διδακτήριο του Ημιγυμνασίου.
Η συνέλευση με συγκίνηση αποδέχτηκε τη μεγάλη αυτή δωρεά και ομόφωνα ανακήρυξε τον αοίδιμο Γρηγόριο Φ. Λάππα μέγα ευεργέτη της Κοινότητας και ενέκρινε να τελεστεί πάνδημο μνημόσυνο στη μνήμη του την προσεχή Κυριακή, με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια, με όλον τον κλήρο σε μονοεκκλησία στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, να παραστούν δε όλες οι κοινοτικές και σχολικές αρχές, όλα τα σχολεία με τους μαθητές και τους δασκάλους και να εκφωνηθεί επιμνημόσυνος λόγος από τον δάσκαλο Σταύρο Χωνό, να καταθέσουν δε στεφάνους η Αντιπροσωπεία, το Γυμνάσιο, τα δημοτικά σχολεία αρρένων και θηλέων, να αποσταλεί τηλεγράφημα συλλυπητήριο στους εν Καΐρω συγγενείς του αποθανόντος, να δημοσιευτεί σε δυο εφημερίδες που εκδίδονται στη Θεσσαλονίκη η δωρεά, να παραταχθούν κατά την έξοδο του εκκλησιάσματος εκ του ναού οι μαθητές των σχολείων σε δύο στίχους, από τα προπύλαια του ιερού ναού μέχρι την πόρτα της οικείας των αδελφών Φ. Λάππα, να εκφράσθούν τα συλλυπητήρια της Κοινότητας για το θάνατο του Γρηγορίου και τις ευχαριστίες αυτής προς την οικογένεια Λάππα για τη μεγάλη δωρεά. Κοσμήτορες της τελετής εκλέχτηκαν οι Θ. Αρνής, Λεωνίδας Οικονομίδης διδάσκαλος και ...”. (σ.σ. Το πρακτικό είναι ανοιχτό, προφανώς για να ορισθεί τρίτο μέλος, κάποιος από τους καθηγητές).
Παρατηρήσεις: Τη δύσκολη αυτή περίοδο, η δωρεά των αδελφών Φ. Λάππα ανοίγει νέους ορίζοντες για τη λύση του προβλήματος της εκπαίδευσης στη Νάουσα και αναθερμαίνει τον ενθουσιασμό των Ναουσαίων, γεγονός ορατό από τα παραπάνω.
Μετά ενάμιση μήνα, νέα καλά μαντάτα για τα σχολεία της Νάουσας. Σε συνεδρίαση της Διαρκούς Αντιπροσωπείας, της 21ης Απριλίου 1919, διαβάζεται επιστολή του “εν Βοστώνη της Β. Αμερικής Αλληλοβοηθητικού Συνδέσμου Ναουσαίων «ο Άγιος Δημήτριος» διά της οποίας οι αυτόθι φιλότιμοι και φιλοπάτριδες Ναουσαίοι αναγγέλουσιν ότι είνε πρόθυμοι να έλθωσιν αρωγοί εις το έργον της ανεγέρσεως των σχολείων”. Η Δ. Α. με αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης όλων των παρόντων Αντιπροσώπων για την αυθόρμητη και ευγενική αυτή προσφορά “ενέκρινε, όπως η επιτροπή επί της ανεγέρσεως των σχολείων αμέσως απαντήση και εκφράση την ευγνωμοσύνην της Κοινότητος προς τους φιλοπάτριδας Ναουσαίους του εν Βοστώνη Συνδέσμου”.