Ευχαριστίες οφείλω στον αγαπητό φίλο γιατρό Ορέστη Σιδηρόπουλο, για το βιβλίο - δάνειο που μου έστειλε, του Μπάρις Κόστιν “ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΙΤΕ”. Ο Μπάρις Κόστιν απόστρατος του ρωσικού στρατού, συγγραφέας δόκιμος, καταπιάστηκε με το θέμα της ελληνικής επανάστασης και ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη ως αρχηγού της “Φιλικής Εταιρείας”.
Το βιβλίο στηρίζεται σε ευρεία ιστορική ύλη, η οποία δεν είναι πλατιά γνωστή, και συμβάλλει αναμφισβήτητα στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος και της εκτίμησης προς τη συγγένεια του ελληνικού και του ρωσικού πολιτισμού, προς το ηρωικό παρελθόν των δύο λαών, τους οποίους δένει η κοινή θρησκεία και ο πολιτισμός και οι αγώνες για την απόκτηση της ελληνικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Αυτά αναφέρει ο Μπάρις Κόστιν ως κίνητρα για την ενασχόλησή του με το θέμα της ελληνικής επανάστασης, κάνοντας αναφορά στη θυσία γι’ αυτήν των καλύτερων γιων της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και κατοίκων της Αγίας Πετρούπολης.
Η συνθήκη ειρήνης της Ανδριανουπόλεως, που υπογράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1829, έφερε στην Ελλάδα την πολυπόθητη ελευθερία.
Μέσα από τις 343 σελίδες του βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε από την Πανελλήνια έκδοση ποντίων αξιωματικών “Αλέξανδρος Υψηλάντης” τον Ιούνιο του 2012, αναδεικνύεται η μεγάλη μορφή του αγώνα, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, με πληθώρα στοιχείων, εγγράφων, μαρτυριών, που μπαίνουν κάτω από την επισταμένη ερευνητική και κριτική ματιά ενός έμπειρου αξιωματικού.
Από τον χρονολογικό πίνακα της ζωής και της δράσης του Υψηλάντη σταχυολογώ μερικούς σταθμούς:
1792, 24 Δεκεμβρίου: Γεννιέται ο Αλέξανδρος στην Κωνσταντινούπολη, είναι γιος του πρίγκιπα Κωνσταντίνου Υψηλάντη.
1802: Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Κωνσταντίνος Υψηλάντης, διορίζεται από την Υψηλή Πύλη Οσποδάρος της Βαλαχίας.
1807, Ιανουάριος: Ο Κωνσταντίνος φεύγει από την Βαλαχία με την οικογένειά του και εγκαθίσταται στο Κίεβο της Ρωσίας.
1808, 12 Απριλίου: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κατατάσσεται στο Σύνταγμα ιππικού της Φρουράς με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.
1812: Μετατίθεται στη συνοδεία του Διοικητή του Α΄ Σώματος ως Υπασπιστής. 18-20 Ιουλίου. Παίρνει μέρος στις μάχες έξω από το Γιακούμποβο. Στις 6 Αυγούστου. Παίρνει μέρος στην πρώτη μάχη για το Πόλοτσκ και τιμάται με το παράσημο του Αγίου Βλαδιμήρου Δ΄ τύπου. 6 Οκτωβρίου. Υπηρετεί στο Σύνταγμα Ουσάρων του Γκρόντνο και “λόγω ανδρείας” του απονέμεται τιμητικά σπάθη και προάγεται στο βαθμό του Υπίλαρχου. Τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο παίρνει μέρος στην εκδίωξη των στρατευμάτων του Ναπολέοντα από τη Ρωσία στις μάχες του Τσάσνικοι και το Σμολιάντσοι.
1813: 20 Φεβρουαρίου. Προάγεται στον βαθμό του Ιλάρχου. 20 Απριλίου. Παίρνει μέρος στις μάχες του Μπάουτσεν και του απονέμεται το παράσημο της Αγίας Άννης Β΄ τύπου. 6 Ιουλίου. Προάγεται στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και μετατίθεται στο Σύνταγμα Ουσάρων του Γκρόντνο. 13-15 Αυγούστου. Παίρνει μέρος στη μάχης της Δρέσδης, στην οποία τραυματίζεται βαριά: οβίδα του αφαιρεί το δεξί χέρι. Προάγεται σε Συνταγματάρχη και του απονέμεται το παράσημο της Πρωσσίας.
1814-1815: Βρίσκεται στο εξωτερικό για θεραπεία.
1816, 1 Ιανουαρίου: Με ονομαστικό διάταγμα του Τσάρου διορίζεται Υπασπιστής του.
1817: Προάγεται στο βαθμό του Ταξίαρχου και διορίζεται διοικητής της Α΄ Ταξιαρχίας, της Α΄ Μεραρχίας Ουσάρων.
1820, 12 Απριλίου: Μπαίνει στην ελληνική μυστική οργάνωση “Φιλική Εταιρεία” και σε συμφωνία με έναν από τους ιδρυτές της, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, αναλαμβάνει την ανώτατη αρχηγία της.
Στους υπόλοιπους σταθμούς της ζωής του πρίγκιπα Υψηλάντη θα αναφερθούμε σε δεύτερο σημείωμά μας. Και πάλι ευχαριστώ τον κ. Ορέστη Σιδηρόπουλο που φρόντισε να γεμίσει τα διαλείμματα της δουλειάς μου με ευχάριστη ενασχόληση.