Ένα βήμα πιο κοντά στη σπουδαιότερη, ίσως, αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ελλάδα, μετά τη Βεργίνα, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Αύριο Σάββατο αναμένεται να προχωρήσουν στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης και τότε θα ξεκαθαριστεί αν υπάρχει και τέταρτος υπόγειος θάλαμος.
Ωστόσο, με την ολοκληρωμένη παρουσίαση του εκπληκτικού ψηφιδωτού γίνεται πλέον σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σπουδαίο μνημείο για έναν πάρα πολύ σπουδαίο άνδρα της εποχής εκείνης. Πλέον οι αρχαιολόγοι δεν διστάζουν να συνδέσουν τον τάφο με μέλος της βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών (δηλαδή τον Φίλιππο Β' και τον Αλέξανδρο) αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το πρόσωπο για το οποίο κατασκευάστηκε αυτό το σπουδαίο μνημείο. Κάποιοι ακόμη και τώρα τολμούν να μιλήσουν για ένα μνημείο αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο, ασχέτως αν εκεί έχει ταφεί ο Μακεδόνας βασιλιάς.
Την Πέμπτη η κ. Μενδώνη αλλά και η Κ. Περιστέρη μίλησαν ξεκάθαρα για σπουδαίο πρόσωπο που συνδέεται με τη βασιλική οικογένεια. «Βρίσκουμε τη σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία- κάθοδος στον Άδη-καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών. Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘Δημόκριτος’ για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η μάσκα, την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές. Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του ”ενοίκου” του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές». Αυτά είπε η κ. Μενδώνη αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Άλλωστε, το γεγονός ότι συνδυάζονται οι πανέμορφες Σφίγγες της εισόδου, οι εκπληκτικές Καρυάτιδες και το σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό, τέτοιο που δεν έχει βρεθεί άλλο σε οποιοδήποτε τάφο, δείχνει τη σπουδαιότητα του προσώπου αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολύ πλούσιο και κοσμοπολίτη ο οποίος παρήγγειλε στους κατασκευαστές ένα τέτοιο μνημείο.