Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Δήμος της Βέροιας, στην υπόθεση της μονοδρόμησης της οδού Μητροπόλεως. Από τη μια το Συμβούλιο της Επικρατείας που επιτάσσει την ανάδειξη εκ νέου της αρχαίας (ρωμαϊκής) οδού, τμήματα της οποίας σκεπάστηκαν επί δημαρχίας Σκουμπόπουλου, και από την άλλη οι καταστηματάρχες της πόλης που αντιτίθενται με σφοδρότητα, διότι όπως ισχυρίζονται τυχόν μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχαία, θα είναι καταστροφική γι’ αυτούς. Έτσι ο Δήμος βρίσκεται ανάμεσα σε μια διαμάχη, της μιας πλευράς να αφορά το παρελθόν και της άλλης που συνιστά το παρόν και το μέλλον της πόλης.
Αλλά το θέμα σοβαρεύει ακόμα περισσότερο, μετά την «αποκάλυψη» ότι ο Δήμος σχεδιάζει και τη μονοδρόμσηη της οδού Βενιζέλου, φυσικά όχι γιατί κι εκεί βρέθηκαν αρχαία αλλά γιατί έτσι επιτάσσει ο νέος σχεδιασμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της «αναπλασθείσας» Βέροιας. Μονοδρόμηση που προφανώς σχεδιάζεται να γίνει με κατεύθυνση από το κέντρο προς της έξοδο της πόλης. Οπότε τα οχήματα θα «ανεβαίνουν» την πόλη από τη στενωπό της Κεντρικής και επίσης θα μπορούν να φτάνουν στο Ρολόϊ είτε μέσω του «μισόδρομου» της Λ. Ανοίξεως και της εν συνεχεία δύσβατης Θωμαΐδου των Λαδομύλων, είτε περιδιαβαίνοντας την πόλη από τη δυτική περιφερειακή οδό μέσω Προμηθέα…
Κι αυτό είναι που έριξε λάδι στην ήδη αναμμένη φωτιά της οδού Μητροπόλεως. Ανένδοτοι οι καταστηματάρχες, που «ανακαλύπτουν» πλέον ότι οι μονοδρομήσεις δεν «επιβάλλονται» στον Δήμο όπως στην περίπτωση της Μητροπόλεως, αλλά είναι απόφαση της σημερινής του διοίκησης, που έρχεται να ολοκληρώσει τον αμφιλεγόμενο σχεδιασμό της ανάπλασης με «εμβαλωματικές» λύσεις σε ένα τόσο ζωτικό για την πόλη ζήτημα όπως είναι το κυκλοφοριακό.
Σε μια πόλη με 2-3 βασικούς δρόμους και χωρίς αστυνόμευση μετά την κατάργηση της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις χρειάζονται μεγάλη προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Γιατί δεν έχεις να κάνεις μόνο με τους κατοίκους της πόλης. Πρέπει να σκεφτείς κι αυτούς που έρχονται στην πόλη για δουλειές από τις γύρω περιοχής αλλά και αυτούς που την επισκέπτονται για τουριστικούς λόγους. Πρέπει να διευκολύνονται στην κίνησή τους μπαίνοντας στη Βέροια και όχι να τους βάζουμε «οδοφράγματα» και απαγορευτικές πινακίδες.
Επανερχόμαστε όμως στην οδό Μητροπόλεως. Πώς σκέπτεται στ’ αλήθεια να αντιμετωπίσει ο Δήμος και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου, σε περίπτωση που μονοδρομηθεί με καθοδική πορεία η οδός; «Θα κλείσουμε» λέει η εταιρία που εκμεταλλεύεται το σταθμό, υπενθυμίζοντας και σχετικό όρο της σύμβασης που έχει υπογράψει με το Δήμο και καλώντας τον να αναλάβει τις νομικές ευθύνες του.
Ας δει λοιπόν καλύτερα, πιο ψύχραιμα και πιο υπεύθυνα το όλο θέμα ο Δήμος. Ας επανεξετάσει με τους πιο αρμόδιους φορείς και παράγοντες της πόλης το κυκλοφοριακό ζήτημα και ας μην προχωρεί σε βιαστικές και αποσπασματικές κινήσεις. Το ότι ανέβαλε δύο φορές της προγραμματισμένη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι λέει προς αυτή την κατεύθυνση. Δείχνει ότι το σκέπτεται και χρειάζεται χρόνο γι’ αυτό. Η μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως μπορεί να αποφευχθεί, εφόσον το πρόβλημα συνίσταται μόνο στην ανάδειξη των αρχαίων που ζητά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει λύση γι’ αυτό, με την εκ νέου αποκάλυψή τους και την επικάλυψη αυτών με υάλινες πλάκες ώστε τα αρχαία να είναι ορατά. Και συγχρόνως να μπορούν να περπατούν οι πεζοί και στα σημεία όπου θα υπάρχουν αυτές οι πλάκες. Όσο για τα αυτοκίνητα, θα υπάρχει πάλι χώρος για να κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ένα είναι όμως το πρόβλημα. Τα χρήματα που θα χρειαστούν. Όμως, με μια καλή μελέτη που θα προβλέπει ανάδειξη των αρχαίων στα σημεία όπου είναι απολύτως απαραίτητο, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Αρκεί ο Δήμος να πειστεί για την αναγκαιότητα της διατήρησης της αμφιδρόμησης στην οδό Μητροπόλεως. Έτσι και ο δέων σεβασμός προς το ιστορικό παρελθόν της πόλης θα επιδειχθεί και θα καταφανεί συγχρόνως ότι πρωταρχικά οι διοικούντες το Δήμο ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον αυτής της πόλης.
Τ.Π.