Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης στην κ. Λευκή Σαμαρά στο φύλλο των "Νέων Καιρών", την εβδομαδιαία εφημερίδα της Νάουσας, με την οποία συνεργάζεται η κ. Σαμαρά. Αξίζει να την διαβάσετε, ενώ ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του δημάρχου για τη μεταφορά του δημαρχείου στο κτίριο "Λόγγου-Τουρπάλη".
- Ερώτηση:Το google σας αναφέρει ως τον νεαρότερο δήμαρχο της Bόρειας Ελλάδος, με εξαιρετικά σύγχρονες σπουδές. Έχετε ένα μήνα ακριβώς στο δημαρχιακό θώκο. Tα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ότι τα νομίζατε ή χειρότερα; Με ειλικρίνεια.
- Δήμαρχος: Πάντα με ειλικρίνεια. Άλλωστε οι καιροί είναι τέτοιοι και το νέο ήθος που θέλουμε να φέρουμε στην πόλη μας και στο δήμο μας δεν επιτρέπει να μην είμαστε ειλικρινείς. Δυστυχώς και το λέω με πολύ θλίψη αυτό το πράγμα, τα πράγματα είναι χειρότερα, πολύ χειρότερα απ' ότι υπολογίζαμε. Δυστυχώς τα χρέη τα οποία έχει και θα έχει ο δήμος, με την προσθήκη χρεών δημοτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση, ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη και αυτό σημαίνει ότι είμαστε ήδη και θα είμαστε σε δυσχερέστατη κατάσταση το προσεχές διάστημα. Βεβαίως από την άλλη, για να μην λέμε μόνο τα δυσάρεστα, έχουμε κάνει μια πολύ καλή εκκίνηση, έχουμε βάλει σε τάξη πάρα πολλά πράγματα, οι υπάλληλοί μας στο δήμο έχουν γίνει πιο αποδοτικοί και νομίζω πως υπάρχει μια πολύ σημαντική αλλαγή η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή σε πολλά ζητήματα της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα δε, η δική μας πρόταση ήταν πάντα οραματική και παραμένει οραματική, θέλουμε ο δήμος μας να πάει μπροστά και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε όλοι εδώ μέσα, μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτό το πλαίσιο, να δημιουργήσουμε ουσιαστική ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο.
-ΕΡ. Είστε υπέρ του επανελέγχου των δημοτικών υπαλλήλων, ή λέτε ο γέγονε, γέγονε.
-ΔΗΜ. Κάπου πρέπει να υπάρχει συλλογική αξιολόγηση των πάντων. Όλοι πρέπει να κρινόμαστε είτε είμαστε αιρετοί, είτε είμαστε μόνιμοι υπάλληλοι στο δήμο. Να υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση, να μπορούμε να διαπιστώνουμε τις αδυναμίες μας, για να μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή κατανομή με βάση τις δεξιότητες του καθενός. Να διαπιστώσουμε που υστερούμε ώστε με επιμόρφωση και τις κατάλληλες διαδικασίες να βελτιώσουμε την κατάσταση.
-ΕΡ. Με τις δημοτικές επιχειρήσεις έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε; Θα τις κρατήσει ο δήμος, θα τις δώσει σε ιδιώτες;
ΔΗΜ. Δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν μείνει στο δήμο είναι η ΔΕΥΑΝ και η πρώην ΔΕΤ. Βασικά μία η πρώην ΔΕΤ. Άγιος Νικόλαος- Κιόσκι. Σε αυτήν την φάση εκπονούμε ένα μπίζνες πλαν για τον επόμενο χρόνο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση της εταιρείας. Είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση δυστυχώς, τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι πάρα πολύ άσχημα και ταυτόχρονα η εταιρεία έχει ανάγκη από νέα κεφάλαια για ανακαινίσεις του ξενοδοχειακού κομματιού, οπωσδήποτε, όπως και να γίνουν αναβαθμίσεις με στόχο να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Αφετέρου να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και αυτό είναι ένας παραλογισμός που επικρατεί σε πολλά πράγματα όσον αφορά το δημόσιο, ότι, ενώ είναι μια ανώνυμη εταιρεία η οποία διέπεται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, κάπου έρχεται και κουμπώνει η υποχρέωση να ελέγχεται και να λειτουργεί σύμφωνα με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Αυτό δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην εταιρεία όπως επίσης το γεγονός πως δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει σε αναπτυξιακό νόμο ή να λάβει επιδοτήσεις - επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ και δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της. Εμείς, επειδή θεωρούμε πως η εταιρία αυτή είναι κομμάτι της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, όπως την έχουμε οραματιστεί, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε την επιβίωσή της σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση η εταιρεία να καταστεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.
-ΕΡ. Δηλαδή θα μείνει στο δήμο;
-ΔΗΜ. Αυτή τη στιγμή, ναι. Από κεί και πέρα όλα τα σενάρια θα εξεταστούν με γνώμονα το ευρύτερο όφελος των δημοτών. Τί θέλω να πω. Αν η εταιρεία αυτή συνεχίσει να είναι ζημιογόνος, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία επιβάλει το κλείσιμο των εταιρειών που ελέγχονται από το δημόσιο σε τρείς ζημιογόνες χρήσεις, εμείς έχουμε και χρέος απέναντι των δημοτών. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε μια επιχείρηση που θα είναι εσαεί ζημιογόνος. Αυτό είναι προφανώς άδικο και εις βάρος των δημοτών, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους, από τη συνδρομή τους την οικονομική μέσω των τελών που πληρώνουν στο δήμο, στηρίζουν την επιχείρηση. Αν δούμε ότι είναι αδύνατο να μπορέσει να διατηρηθεί η επιχείρηση στη ζωή, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια με βάση πάντα και γνώμονα το συμφέρον και την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
-ΕΡ. Τι θα κάνετε σαν πρώτο βήμα για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών; Την κατάσταση την βλέπετε, την ξέρετε.
-ΔΗΜ. Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Θα κάνω αναφορά σε ένα παράδειγμα για να μην πλατειάσω πολύ το οποίο σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην πόλη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μελέτη για την προμήθεια πράσινων κάδων, με στόχο να επανέλθουν οι κάδοι στην πόλη, οι οποίοι κάδοι θα επανέλθουν σε συγκεκριμένα σημεία που θα γίνει χωροθέτηση. Θα είναι μόνιμη η θέση των κάδων, με τσιμενταύλακες, όπου θα υπάρχουν μέσα κάδοι μπλε και κάδοι πράσινοι που θα αφορούν την ανακύκλωση. Τα φαινόμενα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τους κάδους να κάνουν βόλτες, να παίρνουμε τον αντιδήμαρχο ή τον δήμαρχο, κάθε γνωστό και να παραπονιόμαστε "ο κάδος μυρίζει να φύγει", αυτά τελείωσαν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, και εμείς ο δήμος και οι δημότες, πως για την εικόνα αυτής της πόλης, φέρουμε ευθύνη όλοι. Να γνωρίζουν οι δημότες μας ότι αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται στις εννιά η ώρα το βράδυ της Τρίτης και να βγαίνουν τα σκουπίδια από τις δώδεκα η ώρα το μεσημέρι στις πόρτες μας είναι απαράδεκτο! Λοιπόν η αποκομιδή πόρτα- πόρτα θα τελειώσει. Και θα μπει φυσικά σε ισχύ νέος κανονισμός καθαριότητας, που τον ετοιμάζουμε τώρα, ο οποίος θα προβλέπει και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται. Όσοι δεν μπορούν να κατανοήσουν πως είναι προς το συμφέρον όλων να διαχειριζόμαστε σωστά τα απορρίμματα μας, θα το καταλαβαίνουν με άλλο τρόπο.
Ένα κομμάτι σημαντικό είναι αυτό. Επίσης θα κάνουμε ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με στόχο οι νέοι της πόλης μας να κατανοήσουν την σπουδαιότητα και την σημαντικότητα της ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα θα μπούμε στη λογική υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος με την προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης, οι οποίοι θα δοθούν σε δημότες που έχουν κήπους, ειδικά στις κοινότητες, και σε δημότες της Νάουσας, ώστε τα οργανικά απορρίμματα να φύγουν από τους κάδους και να μετατραπούν σε λίπασμα που θα χρησιμοποιηθεί στους κήπους. Άρα σχεδιάζουμε να βελτιώσουμε πολύ την κατάσταση. Επίσης αυτήν την στιγμή, ετοιμάζουμε δύο πλυστικά μηχανήματα κάδων που θα φροντίζουν οι κάδοι να πλένονται και να απολυμαίνονται. Έτσι θα φροντίσουμε ό,τι αφορά το δικό μας το κομμάτι ευθύνης, να υπάρχει τάξη, καθαριότητα και σεβασμός απέναντι στο δημότη.
Από την άλλη βέβαια, να καταλάβουμε πως τα πράγματα δεν είναι μόνο από την πλευρά του δήμου, είναι και από εμάς τους δημότες που φέρουμε τεράστια ευθύνη. Δηλαδή φαινόμενα από σακούλες που δεν είναι μέσα στους κάδους, φαινόμενα από σακούλες που πετιούνται από τα μπαλκόνια, φαινόμενα ρίψης απορριμμάτων σε κάδους που δεν είναι σωστοί, δηλαδή αυτήν την στιγμή έχουμε το φαινόμενο να ρίχνουμε κανονικά απορρίμματα σε κάδους μπλε, αυτά θα τελειώσουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, και οι δημότες πρωτίστως, ότι έχουμε ευθύνη για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Άρα λοιπόν όλοι μαζί. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε όλα αυτά που πρέπει και περισσότερα από αυτά που μπορούμε στην συγκεκριμένη αυτή στιγμή, αλλά και οι δημότες να φροντίσουν απ΄την πλευρά τους, να μας βοηθήσουν σε αυτό το έργο και να βοηθήσουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους. Διότι σε τελική ανάλυση, αν μπορέσουμε και κατανοήσουμε τη σημαντικότητα αυτών των πραγμάτων, θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας στο σύνολο της πόλης.
-ΕΡ. Για το κυκλοφοριακό; Για την επικρατούσα αναρχία;
-ΔΗΜ. Για το κυκλοφοριακό είμαστε σε συνεργασία αυτήν τη στιγμή με την διεύθυνση της Τροχαίας. Ταυτόχρονα, δε, ετοιμάζουμε τη δημιουργία ενός διώροφου πάρκινγκ στεγασμένου στον χώρο της Βέτλανς, στο κομμάτι που είναι αναξιοποίητο στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη να μπορούν να αφήνουν τα αυτοκίνητα όχι μόνο οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις θα προχωρήσουμε μαζί με την Τροχαία στον έλεγχο των παραβατών, αφού θα έχουν εκλείψει οι δικαιολογίες. Αυτά τα πράγματα είναι επίσης θέμα παιδείας. Επίσης σχεδιάζουμε πάλι με την Τροχαία ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της πόλης, ώστε τα παιδιά να μάθουν πως πρέπει να λειτουργούμε στα πλαίσια της κυκλοφοριακής αγωγής, και πιστέψτε με, τα νέα παιδιά μπορούν να επηρεάσουν και τους γονείς τους και όλους τους μεγαλύτερους πολύ πιο εύκολα και να τους δώσουν να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να παρκάρουν στα πεζοδρόμια. Εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε στεγασμένο χώρο με ασφάλεια και όλοι οι επισκέπτες.
-ΕΡ. Να μιλήσουμε για την οικονομική ανάπτυξη. Έχετε εξετάσει για νέες πηγές χρηματοδότησης;
-ΔΗΜ Φυσικά! Όχι μόνο για νέες πηγές χρηματοδότησης. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε και θα το επιδιώξουμε, είναι, ο δήμος να εκμεταλλευθεί επιτέλους τις υδατοπτώσεις προς όφελός του. Στους τρεις βασικοί άξονες μας, φυσικά, είναι η τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά ευεργετικά με την ανάπτυξη στοχευμένων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο φυσιολατρικός τουρισμός, οινικός και γαστρονομικός τουρισμός. Δηλαδή συγκεκριμένες μορφές τουρισμού που έχουν δυνατότητα ανάπτυξης στην περιοχή μας και οι οποίες θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου θα αποδώσουν εξαιρετικά και θα βοηθήσουνε στην περαιτέρω ανάπτυξη.
Απο κει και πέρα μεγάλη βαρύτητα θα δώσουμε και στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα δίνοντας μια στροφή στη μεταποίηση. Νομίζω πως η σημερινή χρονιά έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως το νωπό προϊόν μπορεί να είναι πιο εύκολο στη διαχείριση του, ή να έχει λιγότερο διαχειριστικό κόστος, αλλά είδαμε τι συνέβη φέτος και πια είναι η κατάσταση στους αγρότες. Η μεταποίηση προσθέτει στο προϊόν αξία, το καθιστά πιο εύκολα εμπορεύσιμο και ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ευπαθείς ομάδες όπως οι γυναίκες, που στην περιοχή μας εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Άρα εμείς κινούμαστε αναπτυξιακά και θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε έναν τόπο συνώνυμο της παιδείας και του πολιτισμού. Ένας τόπος που θα είναι σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Η Νάουσα ανοίγει τα φτερά της και γίνεται εξωστρεφής. Η Νάουσα χαρακτηριζόταν από μια εσωστρέφεια. Τώρα γίνεται εξωστρεφής, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί..
-ΕΡ. Πως θα αξιοποιήσετε τα ευρωπαϊκά προγράμματα;
-ΔΗΜ. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα σε αυτά. Άλλωστε, όπως είναι διαμορφωμένες αυτή τη στιγμή οι συνθήκες, δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη βαρύτητα στον τομέα εξεύρεσης πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτήν την στιγμή ετοιμάζουμε μια αποστολή για τις Βρυξέλλες να δούμε από κοντά θέματα που σχετίζονται με την απευθείας χρηματοδότηση, χωρίς να μιλάμε για το νέο ΕΣΠΑ. Επίσης κάνουμε κινήσεις για να βρούμε πηγές χρηματοδότησης από φορείς και οργανισμούς οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν τις δραστηριότητές μας. Π.χ. το ίδρυμα Λάτση έχει δεσμευτεί να μας βοηθήσει σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής που τις έχουμε ανάγκη και θα συμβάλει οικονομικά να μας στηρίξει, ούτως ώστε να παρέχουμε στους δημότες μας μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας. Σε αυτήν την λογική θα έχουμε την εκμετάλλευση του κληροδοτήματος του ιδρύματος Δημούλα, γιατί πιστεύω πως ο δωρητής Χριστόφορος Δημούλας, ένας σπουδαίος άνθρωπος και παράδειγμα προς μίμηση, αυτό θα ήθελε. Πιστεύω πως και όλοι μας θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και την ανθρωπιά μας.
-ΕΡ. Με πιο σκεπτικό αποφασίσατε την μεταφορά του δημαρχείου στου Λόγγου- Τουρπάλη;
-ΔΗΜ. Κατ' αρχάς, έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες να μελετήσουν όλα αυτά που σχετίζονται με τη μεταφορά του δημαρχείου στο κτιριακό συγκρότημα Λόγγου –Τουρπάλη, και εφ όσον όλες οι συνθήκες είναι θετικές, αυτή είναι μια απόφαση που θα προχωρήσει. Θα ξεκινήσω από αυτό το κτήριο όπου κάνουμε αυτήν την στιγμή την συνέντευξη, που είναι ακατάλληλο. Είναι ένα κτήριο που έχει πρόβλημα στατικότητας αυτήν την στιγμή. Βρισκόμαστε εδώ μέσα τριάντα πέντε άτομα τα οποία φυλάγει ο Θεός! Αυτό είναι απαράδεκτο. Όπως επίσης είναι απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων μας, καθώς και οι συνθήκες που στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες. Μιλάμε για έξι διαφορετικά κτήρια που έχουν έξι διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης, ψύξης, ηλεκτροδότησης, συντήρησης, άρα θα έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών. Ταυτόχρονα μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερη λειτουργικότητα με την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, όταν είναι συγκεντρωμένες σε ένα χώρο, όπως και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές γίνεται ευκολότερη. Τα κτήριά μας είναι τελείως αφιλόξενα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Είναι απαράδεκτο το 2014, δημότες που έχουν πρόβλημα κινητικότητας να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν στο δήμο. Επίσης το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι, πως υπάρχει ένας μεγάλος συμβολισμός σε αυτήν την κίνηση. Μεταφέροντας το δημαρχείο σε ένα κτήριο που κάποτε ήταν ζωντανό κύτταρο της παραγωγικής δραστηριότητας της Νάουσας στα τέλη του 19ου αι. δείχνουμε τη βούλησή μας να αξιοποιήσουμε τη ζωντανή ιστορία της πόλης, με στόχο από εκεί να ξεκινήσουμε μια πορεία ανάπτυξης. Οπότε πετυχαίνουμε λειτουργία καλύτερη των υπηρεσιών, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας, πρόσβαση άνετη στο δημότη με χώρο παρκαρίσματος και μειώνουμε τα έξοδα λειτουργίας. Στο νέο χώρο θα μετατρέψουμε το σύστημα θέρμανσης από πετρέλαιο σε αντλίες θερμότητας και θα έχουμε μείωση των δαπανών. Στόχος μας είναι να θέσουμε σε λειτουργία την υδατόπτωση, που σύμφωνα με την εκτίμηση των μελετητών από το Μετσόβιο πανεπιστήμιο που θα αναλάβει τη μελέτη, μας έχουν ενημερώσει πως είναι πολύ πιθανό τα έξοδα ψύξης- θέρμανσης του κτηρίου να είναι μηδενικά. Άρα δημιουργούμε το πρώτο πράσινο δημαρχείο στην Ευρώπη, που θα είναι σημείο αναφοράς για την ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση από πλευράς δημοσίων φορέων. Ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος, διεθνώς. Με όλα αυτά νομίζω πως δικαιολογείται η απόφασή μας να μεταφερθούμε εκεί.
-ΕΡ. Δηλώσατε ακομμάτιστος ως υποψήφιος δήμαρχος, κάποιοι όμως πανηγύρισαν την εκλογή σας σαν δική τους νίκη. Σας ενόχλησε αυτό;
-ΔΗΜ. Προεκλογικά δήλωσα αυτό που ισχύει και σήμερα. Όλοι μας έχουμε κάποιον τρόπο σκέψης και πιστεύουμε κάπου, σε μια ιδεολογία ή σε κάποιο ρεύμα σκέψης. Αυτό συμβαίνει και στη δική μου περίπτωση. Η διαφορά είναι πως δεν έχουμε καμία δέσμευση σε κανέναν και αυτή ήταν η διαφορά μας με τους άλλους που βρίσκονταν κάτω από κομματική ομπρέλα. Εγώ δεν έχω κανένα περιορισμό, δεν χρωστάω σε κανέναν, μπορώ να κάνω την πολιτική μου όπως εγώ θεωρώ σωστά και αυτό θα κάνω με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.
-ΕΡ. Θρησκευόμενος, θρησκόληπτος ή πιστός; Αν θέλετε μου απαντάτε.
-ΔΗΜ. Τίποτα απ΄όλα αυτά σε καμιά περίπτωση. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει στο Θεό, έχω μεγαλώσει από μικρός μέσα στην εκκλησία και θεωρώ πως η πίστη στο Θεό είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για να μπορέσει κάποιος να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που παρουσιάζει η καθημερινότητά μας. Η πίστη είναι μια βιωματική κατάσταση που λειτουργεί εξαιρετικά εφόσον την βιώνεις και την ζεις. Λειτουργεί εξαιρετικά ευεργετικά για τον άνθρωπο και την ψυχή του. Όμως, φυσικά, ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαλέγει τι θέλει!