Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Μελέτης Ιστορίας Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ) ημερίδα με κεντρικό θέμα τη Βέροια της δεκαετίας 1940-1950. Μιας περιόδου με τα πιο σημαντικά πολεμικά γεγονότα: τον πόλεμο της Αλβανίας, την κατοχή και την εμφύλια σύρραξη.
Λίγοι συμπολίτες αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα της ημερίδας, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε μικρός αριθμός εκπαιδευτικών, συγγραφέων και δημοσιογράφων.
Η συνεδριακή αυτή δραστηριότητα προστέθηκε στη σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν το τελευταίο καιρό στις προσφερόμενες για το σκοπό αίθουσες της πόλης.
Μια επιτυχημένη και σπουδαία εκδήλωση των ημερών, ήταν η πρωτοβουλία για την επανίδρυση του Τουριστικού Ομίλου, του οποίου η δράση διακόπηκε πριν από 50 χρόνια, λίγο μετά το «φεστιβάλ Παραγωγής» που ανέδειξε στο πανελλαδικό προσκήνιο τη Βέροια.
Ήταν τότε που μεσουρανούσε και η δραστηριότητα του Μορφωτικού Κέντρου. Ένα πνευματικό φορέα που καθιέρωσε για πολλά χρόνια ο νεαρός τότε καθηγητής Χρίστος Τσολάκης. Το Μορφωτικό Κέντρο υπήρξε θεσμός που περιελάμβανε τακτικές εβδομαδιαίες ομιλίες μορφωτικού περιεχομένου. Τα θέματα, επιστημονικά, ιστορικά, κοινωνικά, φιλολογικά. Ομιλητές, νεαροί επί το πλείστον εκπαιδευτικοί και άλλοι επιστήμονες που στρώθηκαν στη δουλειά και διατήρησαν αναμμένα τα πνευματικά φώτα στον ορίζοντα της Βέροιας για πολλά χρόνια.
Ακολούθησε ο θεσμός των Βικελείων που διοργάνωνε η Δημοτική Αρχή της Βέροιας με στόχο όπως διακήρυξε την πολιτιστική άνοδο της Βέροιας και την ενθάρρυνση όλων των τοπικών πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος.
Τα Βικέλεια, έμπνευση και δημιούργημα του τότε δημάρχου Γιώργου Τσαλέρα, περιελάμβαναν καλλιτεχνικές, μορφωτικές, λαογραφικές παραστάσεις και διαγωνισμούς έργων λογοτεχνίας και ζωγραφικής.
Ο Στέλιος Σβαρνόπουλος, η Βούλα Χατζίκου, ο Θωμάς Βαφείδης, ο Γιώργος Καλογήρου, ο Λάκης Τζαφερόπουλος και άλλοι ακόμα επιφανείς πολίτες, συνετέλεσαν για την επιτυχία των Βικελείων με έργα τους και με προσωπική εργασία.
Τον θεσμό των Βικελείων υποκατέστησαν μετά το 1975 τα Ημαθιώτικα με πρωταγωνιστή τον Μάκη Τσαμπουλατίδη και με περιορισμένη την οικονομική στήριξη του θεσμού. Εν τούτοις προσέφερε.
Με τον καιρό τα Ημαθιώτικα ατόνησαν και για πολλά χρόνια λειτούργησαν ως πολιτιστική διοργάνωση με αξιόλογες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.
Να θυμηθούμε πως η πρώτη μεταπολεμικά προοδευτική προσπάθεια υπήρξε ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Βεροίας. Με πρωτεργάτες τον Γιώργο Τσαλέρα, τον Ορέστη Σιδηρόπουλο και τον Χάρη Παπαχρυσάνθου, ο Σύλλογος διοργάνωσε δεκάδες μετακλήσεις επιφανών στελεχών της ελληνικής διανόησης.
Τώρα η σκυτάλη περνάει σε άλλα χέρια. Η Πνευματική ζωογόνηση πρέπει να συνεχιστεί, σε πείσμα των εχθρών της φυλής μας που εδώ και λίγα χρόνια προωθούν την οικονομική εξαθλίωση του λαού, επιδιώκοντας την πνευματική μας αποτερμάτιση.
Μας εξόντωσαν οικονομικά. Την πνευματική και πολιτιστική μας εξόντωση, όμως δεν θα μπορέσουν να την επιτύχουν.
Επίκαιρος