Μετά από αρκετά χρόνια παραίτησης από την ΑΝΗΜΑ ΑΕ σήμερα, και με αφορμή τα σχόλια για την προβληματική κατάσταση που έχει επέλθει η εταιρεία, αξίζει να πέσει λίγο μελάνι για τα κακώς κείμενα. Μέχρι πρότινος θα θεωρούνταν πλεονασμός η όποια δημόσια παρέμβαση για την πορεία μιας ακέφαλης ουσιαστικά αναπτυξιακής εταιρείας η οποία πρακτικά λειτουργεί χωρίς διευθυντή εδώ και μερικά χρόνια. Ωστόσο επειδή κάθε φορά που αλλάζουν οι πολιτικοί άρχοντες επανατίθεται το θέμα της οντότητας της εταιρείας απαιτείται πλέον να ειπωθεί η αλήθεια όποια και αν είναι αυτή. Τα σημερινά νέα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να γνωρίσουν με στοιχεία και όσο αντικειμενικά γίνεται τα θέματα και τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών φορέων προκειμένου να δώσουν λύσεις και προοπτικές.
Η εν λόγω αναφορά βασίζεται στην εμπειρία και ευθύνη που είχε ο υπογράφων επί δεκατρία χρόνια ως γενικός διευθυντής με επιτυχή πορεία (το αποδεικνύουν οι Δείκτες Αξιολόγησης Κοινοτικών Προγραμμάτων και οι Εκθέσεις Ελέγχου των Διαχειριστικών Αρχών) ως τεχνοκράτης και όχι ως πολιτικός, με ένα άξιο κατά πλειοψηφία προσωπικό τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.
Η σημερινή της πορεία της εταιρείας μόνο τυχαία δεν είναι. Η ΑΝΗΜΑ ΑΕ απαξιώθηκε πολιτικά από τους ίδιους τους φορείς που την σύστησαν. Ερωτηματικά για το τι έφταιξε και έφτασε η εταιρεία να υποβαθμίζεται και να απειλείται η βιωσιμότητα της είναι εύκολο να απαντηθούν, αν κάποιος θέλει να σκύψει στο πρόβλημα.
Η ΑΝΗΜΑ ΑΕ την περίοδο 2000-2009 η εταιρεία είχε μια άκρως επιτυχημένη πορεία. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά, από 6.162 εκατ. ευρώ στην περίοδο 1994-2000 και τρία άτομα προσωπικό, κατά την περίοδο 1998-2007 σχεδίασε, εφάρμοσε και ¨έκλεισε¨ προγράμματα συνολικού ύψους 42.259 εκατ. ευρώ με σύνολο 14 θέσεων εργασίας! Αύξηση 685 % σε κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για το νομό. Συγκριτικά η ΑΝΗΜΑ διαχειριζόταν ετήσιους προϋπολογισμούς έργων ίσους με της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας η οποία απασχολούσε 97 θέσεις εργασίας. Που σημαίνει οτι η διαχειριστική κατά θέση εργασίας ικανότητα της εταιρείας ήταν 690 % υψηλότερη της ΝΑ Ημαθίας η οποία σημειωτέον θεωρούνταν από τις πιο ανταγωνιστικές αρχές σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ωστόσο η ΑΝΗΜΑ, όπως και κάθε δημοσίου συμφέροντος ιδιωτικός φορέας, δεν απέφυγε τις αμαρτίες του πολιτικού κομματικού συστήματος. Αποτέλεσε μικρογραφία μικροπολιτικών παλαιοκομματικού χαρακτήρα και επιδιώξεων σε τοπικό επίπεδο.
Πως είναι δυνατόν μια εταιρεία τοπικής αυτοδιοίκησης να ευημερήσει και να αναπτυχθεί προς το συμφέρον του νομού όταν:
1) δήμαρχος του οποίου απορρίφθηκε έργο από κριτήριο αποκλεισμού να μην παρουσιάζεται στις συνεδριάσεις του δσ αλλά επιπλέον να κατηγορεί και να υποσκάπτει την εταιρεία αλλά κυρίως τον διευθυντή της,
2) μέλος δσ που του αρνήθηκε η έγκριση πληρωμής εικονικής εκδήλωσης για το φορέα που εκπροσωπούσε τα έβαλε με το προσωπικό και απειλούσε τους πάντες,
3) μέλος του δσ του οποίου δεν προσλήφθηκε με σύμβαση έργου συγγενικό του πρόσωπο στην εταιρεία άρχισε να τα βάζει με το διευθυντή,
4) μέλος δς του οποίου δεν αναγνωρίσθηκαν αποζημιώσεις σε επιχειρηματική αποστολή της εταιρείας, δεδομένου οτι αποζημιώθηκε από τον φορέα που εκπροσωπούσε, τα έβαλε με το διευθυντή,
5) οι τοπικοί φορείς αντί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εποφθαλμούσαν οικονομικά οφέλη από την εταιρεία και μάλιστα κατά απαίτηση,
6) οι τοπικοί φορείς θεωρούσαν την ΑΝΗΜΑ σαν τον φορέα μόνον για ριψοκίνδυνες και προβληματικές καταστάσεις τη στιγμή που τα εύκολα τα έδιναν σε άλλους, δικούς τους, συνεργάτες,
7) υπήρξε ωμή πολιτική απαξίωση και από την πλειοψηφία των τοπικών βουλευτών (σε αντίθεση με γειτονικούς νομούς που οι βουλευτές ήταν σύσσωμοι στην πορεία των αναπτυξιακών τους εταιρειών) που την έβλεπαν ως φυτώριο νέων πολιτικών που στο μέλλον θα ήταν ανταγωνιστές στα δικά τους συμφέροντα αλλά και ευρωβουλευτές που ούτε γνώριζαν την ύπαρξη της εταιρείας.
Εξαιρέσεις αποτελούσαν δυστυχώς μερικά μέλη του δσ υποδειγματικής συμπεριφοράς, λογικής και ηθικής, ωστόσο ήταν μειοψηφία και ερχόταν πολιτικά........¨δεύτεροι¨.
Ο μόνος μέτοχος που στήριξε ουσιαστικά και πραγματικά όσο μπορούσε την εταιρεία ήταν η ΝΑ Ημαθίας με όποιον νομάρχη την εκπροσωπούσε. Ωστόσο και δω πλέον το πρόσωπο του αποτελούσε πάντα πρόσωπο ακραίου ανταγωνισμού για κάθε άλλο μέλος δσ με ότι συνεπάγεται αυτό.
Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι οτι παρά τα παραπάνω μικροπολιτικά συμφέροντα στην εταιρεία δεν παρουσιάσθηκαν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατάχρησης που εδώ αποδεδειγμένα και με ελέγχους έχει πάρει τα εύσημα σε εθνικό επίπεδο και αποτελεί υπόδειγμα μέχρι σήμερα.
Τα παραπάνω παρότι μοιάζουν να είναι πταίσματα σε σχέση με τα όσα έχουν γίνει σε φορείς του δημοσίου, ειδικά τώρα που αποκαλύπτονται όλα, αποτέλεσαν αιτία διαφυγής αρκετών στελεχών αλλά κυρίως του υπογράφοντα που παραιτήθηκε στις αρχές του 2011! Ετος για το οποίο η δρομολόγηση της πολιτικής απαξίωσης της εταιρείας ήταν οριστική και μη αναστρέψιμη.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και πρόθεση του υπογράφοντα δεν είναι να προκαλέσει κοινωνικά και πολιτικά και να επιρρίψει ευθύνες για τα του οίκου της ΑΝΗΜΑ. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Πρόθεση είναι να καταγραφεί η αληθινή αιτία παρακμής και να επιστήσει την προσοχή στους νεώτερους, οι οποίοι κατά πλειοψηφία, (και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο),
•δεν έχουν πολιτικό παρελθόν,
•δεν έχουν η τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν κομματικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις,
•δεν έχουν φθαρεί στον στίβο της πολιτικής,
•έχουν κάθε δικαίωμα και ευκαιρία να αλλάξουν πολλά αποφεύγοντας τα ίδια εγωκεντρικά λάθη.
Εν κατά κλείδι εκείνο που χρειάζεται σήμερα η ΑΝΗΜΑ είναι πολιτική ψυχή. Από ένα δσ που να βλέπει ¨μακρυά¨, να μπορεί να συγκρουσθεί με το αθηνοκεντρικό πολιτικό κατεστημένο και να διεκδικεί. Και κάτι τέτοιο σήμερα δεν υπάρχει. Αντίθετα, ψυχοραγεί επικίνδυνα μη αξιοποιώντας εθνικούς και κοινοτικούς πόρους προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων του νομού.