Πάρα πολλά τα ερωτήματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Ημαθίας και σίγουρα θα πρέπει να απαντηθούν από την επόμενη διοίκηση της. Σταχυολογώντας αρκετά από αυτά θα μπορούσαν οι πολίτες της Ημαθίας να αναρωτηθούν:
Ποιον αναπτυξιακό ρόλο μπορεί να παίξει μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, που από τη μια μεν δεν μπορεί να κάνει πρόσληψη προσωπικού, παρά μόνο μέσω ΑΣΕΠ, από την άλλη καταβάλει (αλήθεια σε ποιο ύψος φθάνουν;) υπέρογκους μισθούς, για τα σημερινά μνημονιακά δεδομένα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε το πού βρίσκονται οι αντίστοιχοι στον δημόσιο, αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα;
Γιατί δεν μπήκε το προσωπικό της στην απογραφή του δημοσίου και στο ενιαίο μισθολόγιο;
Μπορεί να λειτουργήσει μια αναπτυξιακή με μόνο δυο υπαλλήλους, οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τίποτε περισσότερο από το LAEDER;
Γιατί η Αναπτυξιακή της Ημαθίας είχε μόλις 22% απορροφητικότητα από τα 7 εκ. ευρώ του LEADER, τη στιγμή που τα ποσοστά στις αντίστοιχες της Πέλλας και της Πιερίας έφθασαν το 95%;
Γιατί δεν προχώρησε τόσο καιρό η διαδικασία απένταξης από το μετοχικό κεφάλαιο των μη υφιστάμενων εδώ και χρόνια ΕΑΣ Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, ώστε να μην υπάρχουν μέτοχοι-φαντάσματα;
Οι απαντήσεις, σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, σίγουρα θα δοθούν από το νέο διοικητικό συμβούλιο της, το οποίο θα εκλεγεί από τα δημοτικά συμβούλια της Ημαθίας και το περιφερειακό συμβούλιο.
Θα έπρεπε να αναρωτηθούν λοιπόν οι έχοντες την ευθύνη της λειτουργίας της ότι, δεν είναι τυχαίο το ότι υπήρξε μια μεγάλη απόσταση και έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΑΝ.ΗΜΑ. από τους δήμους και το Επιμελητήριο Ημαθίας. Γι' αυτό και τόσα χρόνια δεν κατέθεσαν μελέτες, όταν, όπως σωστά δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, οι δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν την ικανότητα διαχειριστικής επάρκειας και η ΑΝ.ΗΜΑ. άριστα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Ο οποίος, όπως το λέει και ο τίτλος της είναι ανάπτυξη για τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης , τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ημαθίας.
Δυστυχώς ,όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε. Όπως λέει και μια παλιά παροιμία «τα ψαλτικά να βγαίνουν και ο πεθαμένος στο ανάθεμα».
Ανάσταση ανάπτυξης απαιτείται για τον τόπο μας. Η ευκαιρία για την ανάσταση της ΑΝ.ΗΜΑ είναι μία. Φυγή προς τα εμπρός και διόρθωση των κακώς κειμένων, με όραμα και προοπτική.
Θόδωρος Ελευθεριάδης