Έκκληση για την πιστοποίηση των ασανσέρ, όπως προβλέπει το σχετικό νομικό πλαίσιο, μέσω των δήμων, απεύθυνε ο κ.Ανδρέας Καραγιαννίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, παρουσία πολλών συναδέλφων του από την Ημαθία, στο δημαρχείο της Βέροιας, χθες το πρωί Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 2604/2008 κάθε ανελκυστήρας σε ιδιωτικές κατοικίες ή δημόσιους χώρους, πρέπει να συντηρείται από νόμιμο συνεργείο και να διαθέτει πιστοποιητικό καλής λειτουργίας εν ισχύ.
Για την νόμιμη λειτουργία ενός ασανσέρ προβλέπονται τα εξής:
• Αρχικό πιστοποιητικό εγκατάστασης και καλής λειτουργίας.
• Υπεύθυνος συντηρητής.
• Καταχώρηση στον οικείο δήμο
Με τον νόμο του «Καλλικράτη» μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες ελέγχου και κατάθεσης αιτήσεων πιστοποίησης από τις νομαρχίες στους δήμους, οι οποίοι πρέπει να έχουν το ανάλογο γραφείο ( σ.σ στην Ημαθία διαθέτει μόνο ο δήμος Βέροιας και όχι η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια!) ενώ η μη καταχώρηση τους στο σχετικό μητρώο προβλέπει πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 30.000 ευρώ, σε περίπτωση ατυχήματος.
Για νεόδμητες οικοδομές ( μετά το 1999) το κόστος είναι μηδενικό, ενώ ο έλεγχος πιστοποίησης γίνεται κάθε έξι χρόνια. Αντίστοιχα σε δημόσιες υπηρεσίες ο έλεγχος γίνεται δυο φορές τον χρόνο.
«Ο ανελκυστήρας είναι μέσο που χρειάζεται συντήρηση ώστε να είναι ασφαλής για μας και τα παιδιά μας. Διαθέτει καλωδιώσεις 33.000 μέτρων, 1.025 συνδέσεις, ενώ διέπεται από 10 νομοθεσίες ευρωπαϊκού τύπου, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες, να απευθυνθούν στους νόμιμους εγκαταστάτες της περιοχής τους, ώστε να τον πιστοποιήσουν, γιατί το χρονικό πλαίσιο που έπρεπε να το κάνουν ήδη έχει λήξει» τόνισε στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου κ.Γιάννης Μπιντάκος, ο οποίος επεσήμανε τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν σε χώρους που δέχονται μαζικά μαθητές ( φροντιστήρια κ.α).Στο πάνελ των ομιλητών από την Ημαθία βρέθηκε ο κ. Αντώνης Καμπαϊλής.