Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μας. Η Επιτροπή είχε πολύωρες συνεργασίες με την ΚΕΔΕ , την ΕΝΠΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και τις υποχρεώσεις της όπως ο ευρωπαϊκός χάρτης της Τοπικής Αυτονομίας ορίζει, ώστε να ενδυναμώνεται η τοπική δημοκρατία και η καλύτερη λειτουργίας των τοπικών αρχών προς όφελος των πολιτών των χωρών μελών.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ, την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία ενημέρωσε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τέως δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη (η οποία θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι και τις αρχές του 2015).
Ενημερώνοντας, η κ. Ουσουλτζόγλου μεταξύ άλλων διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση κατάφεραν σίγουρα εξοικονόμηση πόρων για τα ταμεία του κράτους, εξασφάλισαν πλήρη διαφάνεια γιατί εισήχθη το διπλογραφικό σύστημα σε όλους τους δήμους και λόγω ανάρτησης κάθε οικονομικής πράξης στο διαδίκτυο, τέθηκαν προϋποθέσεις για δανεισμό για να μην έχουμε υπερχρεωμένους κ.ά., ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει και να περιγράψει τη σκληρή εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ουσουλτζόγλου:
«Η Τ.Α. είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Κρατάει στην πλάτη της το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής χωρίς όμως αντίστοιχους πόρους. Π.χ. αντι να αλλάξει το σύστημα υγείας και να περάσει η α΄βάθμια περίθαλψη στους δήμους, αναγκαζόμαστε εμείς να δημιουργούμε δημοτικά ιατρεία, που επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχοι πόροι τα λειτουργούμε με εθελοντές γιατρούς (που όμως δεν υπάρχει επίσημο πλαίσιο για τον εθελοντισμό). Είναι απαραίτητα γιατί αρκετοί πλέον είναι ανασφάλιστοι αφού δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Οι Δήμοι έχουν τους παιδικούς σταθμούς, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα για αυτόνομη διαβίωση ΑΜΕΑ, το ΒσΣ που εξυπηρετεί περίπου 80.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, τα ΚΗΦΗ, κέντρα πρόληψης για εξαρτήσεις, κακοποιήσεις, στήριξη ΡΟΜΑ, κέντρα αλληλεγγύης για άπορους, άστεγους, συσσίτια, τρόφιμα φάρμακα, προνοιακά επιδόματα, προγράμματα στήριξης ανέργων, δίκτυα εθελοντών κ.λπ. Χωρίς αντίστοιχους πόρους σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Πρέπει: ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ να υπάρξει αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων γι’ αυτά. Η α΄βάθμια φροντίδα υγείας να περάσει στους Δήμους κ.λπ. Παράλληλα οι Δήμοι είναι το μοναδικό ανάχωμα στην ανεργία, αφού είναι οι μόνοι χώροι όπου κινούνται έργα…»