«Στο βωμό του εύκολου κέρδους δεν πρέπει να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων»
Εδώ και αρκετά χρόνια, πραγματοποιούνται εισαγωγές καρυδιών από Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες Ανατολικές χώρες, υπό μορφή ψίχας. Το φαινόμενο αυτό είναι απαράδεκτο διότι ενέχει κινδύνους και φρονούμαι ότι πρέπει να σταματήσει.
1. Κανείς δεν ξέρει, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στο σπάσιμο των καρυδιών και στην εν γένει μεταχείριση της ψίχας, αν δεν έχουν προβλήματα υγείας. Αλλά και όταν εισαχθεί ψίχα στη χώρα μας, από πόσα χέρια περνάει πριν φθάσει στον καταναλωτή; Το φαινόμενο να βλέπει κανείς στους πάγκους των λαϊκών αγορών να απλώνεται η ψίχα, εκτεθειμένη στον αέρα και πλείστα όσα χέρια να την ανακατεύουν, θυμίζει χώρα τριτοκοσμική.
Η ψίχα των καρυδιών δεν πλένεται πριν καταναλωθεί.
2. Τα καρύδια είναι ο μόνος ξηρός καρπός που έχει πολλά πολυακόρεστα λιπαρά. Περιέχει γύρω στα 10% ω-3 λιπαρά (λινολενικόν οξύ), το οποίο είναι το πιο ασταθές λιπαρό οξύ, που οξειδώνεται ταχύτατα. Επίσης περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα, γύρω στο 60% ω-6 λιπαρά (λενελαϊκό οξύ), που σαν πολυακόρεστο οξειδώνεται και αυτό γρήγορα. Η οξείδωση γίνεται γρήγορα, όταν η ψίχα έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Σε όλους είναι γνωστό ότι τα καρύδια ταγγίζουν γρήγορα, σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς.
Τα παραγόμενα προϊόντα οξείδωσης, θεωρούνται εξαιρετικά βλαβερά, ακόμη και καρκινογόνα.
Οι ΗΠΑ οι οποίες εδώ και πολλές δεκαετίες διακινούν μεγάλες ποσότητες καρυδιών σε πολλές χώρες, ουδέποτε διακίνησαν καρύδια υπό μορφή ψίχας.
Δ.Κ. Στυλιανίδης
επ. Δ/ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων