Είναι το γνωστό αρωματικό φυτό του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι pelargonium capitatum. Είναι ακόμη γνωστό με τα ονόματα γλυκολούλουδο, γεράνιο, σαρδέλες, αμπαρόζες, δενδροσαχί.
Κατά τον καθηγητή της βοτανικής Δ. Καββαδά υπάρχουν γύρω στα 250 είδη σ’ αυτήν την οικογένεια. Τα περισσότερα είδη είναι νοτιοαφρικάνικα, εκτός από 4-5 που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και τη Συρία. Στη χώρα μας είναι γνωστό ως αρμπαρόριζα και σε ορισμένες περιοχές ως γλυκολούλουδο.
Στη βόρεια Ελλάδα καλλιεργείται σε φυτοδοχεία (γλάστρες) λόγω ευπάθειας στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στη νότια Ελλάδα συναντάται φυτεμένο και στο έδαφος, μέσα σε κήπους. Χρησιμοποιείται σαν καλλωπιστικό και τα φύλλα του στη οικιακή ζαχαροπλαστική, για αρωματισμό γλυκών κουταλιού. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως απωθητικό των εντόμων. Το φυτό αυτό, με τις ελάχιστες χρήσεις του, δεν εθεωρείτο σαν ένα αξιόλογο με ευρεία χρήση αρωματικό φυτό.
Μια νέα χρήση του φυτού εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να διαφαίνεται και να επεκτείνεται, ιδίως στην πόλη της Βέροιας. Είναι η χρήση των φύλλων κυρίως, αλλά και των ανθέων, για παρασκευή λικέρ (λεπτόρρευστο, ανοιχτόχρωμο και με εξαίρετο άρωμα). Οι γράφοντες εδώ και αρκετά χρόνια ασχολούνται με την Παρασκευή λικέρ από τα φύλλα και σε πολύ μικρό βαθμό από τα άνθη. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Το παραγόμενο λικέρ είναι τόσο υψηλής ποιότητας, που άνετα κατατάσσεται στα καλύτερα γνωστά λικέρ. Στην εκτίμηση της ποιότητας δεκάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, των οποίων η άποψη ήταν ταυτόσημη, έφεραν το λικέρ από αρμπαρόριζα σε πολύ υψηλή θέση. Πολλοί παρασκεύασαν και οι ίδιοι και με τη σειρά τους πήραν την ίδια άποψη από ανθρώπους στους οποίους το προσέφεραν.
Στη συνέχεια οι γράφοντες χρησιμοποίησαν το λικέρ αυτό ως προσθετικό σε άλλα είδη λικέρ. Από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει ακόμη περισσότερο το ήδη εκλεκτό λικέρ από κράνα. Όπως είναι γνωστό, τα κράνα δίνουν λικέρ με πολύ καλή γεύση, που όμως υστερεί σε άρωμα. Την έλλειψη αυτή την καλύπτει η αρμπαρόριζα, καθιστώντας το ανάμικτο αυτό λικέρ ένα εξαίρετο εθνικό ποτό, όπως συμβαίνει στην Ισπανία με το ονομαστό λικέρ «Πατσαράν», το οποίο αφού κατέκτησε την Ισπανία, εξάγεται και σε άλλες χώρες.
Οι γράφοντες είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου να παράσχουν οδηγίες για την παρασκευή του.
Σκόπιμο θα ήταν η αρμπαρόριζα να περιληφθεί στο Βοτανικό Κήπο, αν βέβαια δεν έχει περιληφθεί, και να μελετηθεί περαιτέρω από αρμόδια εργαστήρια.
Κ. Τσιτλακίδης- Δ. Στυλιανίδης
Γεωπόνοι