Εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θεσπίστηκαν με διάταξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εξυγίανσή τους και οι οποίες βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο των συνεταιρικών αρχών. Με αφορμή τη θέσπιση των ρυθμίσεων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την έκδοση σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε:
«Μια από τις πιο σημαντικές διαρθρωτικές πολιτικές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η υποστήριξη και ενίσχυση των σύγχρονων μορφών οργάνωσης των αγροτών. Για εμάς είναι το μεγάλο στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε όσα εμπόδια κι αν χρειαστεί να ξεπεράσουμε. Χρειαζόμαστε ισχυρές ομάδες παραγωγών, υγιείς συνεταιρισμούς, ισχυρές διεπαγγελματικές οργανώσεις προκειμένου να στηρίξουμε τα δυναμικά και εξωστρεφή μας προϊόντα, τον κλάδο της μεταποίησης και τελικά το εισόδημα του Έλληνα αγρότη. Με τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που περιλαμβάνονται στη διάταξη του άρθρου 61 του ν. 4277/2014, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την εξυγίανσή τους, επιλύοντας ζητήματα φορολογικά, ακίνητης περιουσίας, εποπτείας και ελέγχου κ.ά, στο πλαίσιο πάντοτε των συνεταιριστικών αρχών».
Οι κυριότερες από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν είναι οι ακόλουθες:
1. Επανέρχεται η διάταξη του ν.2810/2000, για το αφορολόγητο του πλεονάσματος στους συνεταιρισμούς, η κατάργηση του οποίου είχε αποτελέσει μια πραγματικά άδικη και αντισυνεταιριστική ρύθμιση.
2. Δεν φορολογείται η μεταβίβαση ακινήτων των συνεταιρισμών στα μέλη του.
3. Το εισόδημα που αποκτούν οι συνέταιροι από την εργασία τους στον συνεταιρισμό, θεωρείται πλέον φορολογικά γεωργικό εισόδημα. Η ρύθμιση αυτή είχε αποτελέσει πάγιο αίτημα των γυναικείων κυρίως συνεταιρισμών.
4. Αίρεται η αμφισβήτηση, σχετικά με το αφορολόγητο κατά τη διαδικασία συγχώνευσης και μετατροπής, ώστε να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από κάθε φόρο ή τέλος, που αφορά στη διαδικασία αυτή συμπεριλαμβανομένων των αναλογικών δικαιωμάτων των συμβολαιογράφων, καθώς και τα δικαιώματα των υποθηκοφυλάκων. Στην διάταξη μάλιστα δίδεται αναδρομική δύναμη, δηλαδή ισχύει από 21.9.2011 (Έναρξη ισχύος του ν. 4015/2011).
5. Παρέχεται η δυνατότητα στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι διαφωνούν με την αξιολόγησή τους από την Εποπτική Αρχή, προκειμένου να κριθούν ως ενεργοί ή ανενεργοί, να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
6. Θωρακίζεται η συγκρότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με ειδικούς επιστήμονες γνώστες του συνεταιριστικού αντικειμένου, με προσφορά άμισθη.
7. Συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δηλαδή μέχρι 1.8.2014 κάθε είδους φορολογική δήλωση, όπως εισοδήματος, Φ.Π.Α, ακινήτου περιουσίας, παρακρατούμενων φόρων, μεταβολών μητρώου, μισθωτών υπηρεσιών και λοιπών δηλώσεων για τις οποίες ήσαν υπόχρεοι, μπορούν μέχρι 30.9.2014 να υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές, απαλλασσόμενοι από κάθε πρόστιμο ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση. Η διάταξη ισχύει και για τους συνεταιρισμούς που συγχωνεύθηκαν, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν στη ΔΟΥ, δήλωση για τη διάλυσή τους.
Η ρύθμιση αυτή σκοπεύει στη φορολογική τακτοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που είχαν παραλείψει για διάφορους λόγους τις υποχρεώσεις τους αυτές, βοηθάει στην εξυγίανση του χώρου, ώστε ανενεργοί συνεταιρισμοί που δεν μπορούσαν να τεθούν σε εκκαθάριση, λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων, τώρα τακτοποιούνται.
8. Υλοποιείται η βασική συνεταιριστική αρχή της αφιλοκερδούς διανομής της περιουσίας του συνεταιρισμού, σε περίπτωση διάλυσής του. Δηλαδή η περιουσία που απομένει μετά την εκκαθάριση του συνεταιρισμού διατίθεται για σκοπούς συνεταιριστικούς ή κοινωνικούς.
9. Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, Κεντρικές Ενώσεις και Κοινοπραξίες, οι οποίες κατά την διαδικασία της μετατροπής τους παρέλειψαν κάποια ενέργεια ή την υλοποίησαν πλημμελώς, λόγω της πραγματικής δυσκολίας στην εφαρμογή των διατάξεων για τη μετατροπή, τους παρέχεται προθεσμία τριών μηνών, δηλαδή μέχρι 30.10.2014, να επαναλάβουν την διαδικασία αυτή, η οποία θα εγκριθεί από την γενική συνέλευση των μελών του νέου συνεταιρισμού.
10. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επανελέγχου από το Δικαστήριο, πράξεων ή παραλείψεων αντίθετων προς το νόμο, εφόσον δημιουργείται βλάβη στα συμφέροντα των συνεταιρισμών ή των μελών τους, ώστε να εξασφαλίζεται η επιβαλλόμενη για τους συνεταιρισμούς απόλυτη διαφάνεια.
11. Μειώνεται το συνεταιριστικό κεφάλαιο για την ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού στο ποσό των 10.000 ευρώ.
12. Μειώνεται ο αριθμός των ιδρυτικών μελών του συνεταιρισμού στα 10.
13. Μέλη αγροτικών συνεταιρισμών μπορούν να γίνουν και άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, χωρίς τον περιορισμό του 3%, που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.
14. Παρέχεται στο Δικαστήριο η δυνατότητα ελέγχου της νομιμότητας των συγχωνεύσεων, ώστε να μην εγείρεται πλέον καμιά αμφισβήτηση.
15. Παρέχεται αυξημένη προστασία στην εκποίηση των παραγωγικών ακινήτων των συνεταιρισμών από τους εκκαθαριστές.
16. Eπιλύονται θέματα τα οποία διευκολύνουν τους εκκαθαριστές για τη διεξαγωγή του έργου τους.
17. Τέλος επιλύεται συνταξιοδοτικό θέμα των υπαλλήλων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για την αποκατάσταση αδικίας που είχε δημιουργηθεί από την εφαρμογή διατάξεων που αφορούσαν το ασφαλιστικό τους ταμείο (ΤΣΕΑΠΣΓΟ).