Διαβάζοντας κανείς στα περιοδικά άρθρα για το Βαλκανικό Βοτανικό κήπο που είναι εγκατεστημένος σε περιοχή του Κιλκίς, αισθάνεται μια εθνική υπερηφάνεια γι’ αυτό. 1500 είδη φυτών της Ελληνικής αλλά και ξένης χλωρίδας κοσμούν αυτόν τον κήπο. Ένα στολίδι για τη χώρα. Πλήθος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έχουν γεμίσει ένα φαρμακείο του θεού. Αξίζει κάθε έπαινος στους συντελεστές αυτού του έργου, αλλά και σε όσους εργάζονται σ’ αυτόν για να διατηρήσουν αλλά και να αξιοποιήσουν τον εθνικό αυτό πλούτο που επί τόσους αιώνες αφημένος στο έλεος του θεού, υφίστατο τις φυσικές φθορές και την άναρχη εκμετάλλευση από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Ο Βοτανικός κήπος έχω την εντύπωση ότι περιλαμβάνει μόνο ποώδη φυτά. Αν έτσι είναι, μήπως θα ήταν σκόπιμο να συμπεριληφθούν και δενδρώδη φυτά (Δένδρα).
Υπάρχουν πολλά δενδρώδη φυτά με αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Θα αναφερθώ μόνο σε τρία.
Το πρώτο και πολύ γνωστό είναι το δένδρο «φλαμουριά». Αρκεί ένα δένδρο μέσα σε μια πλατεία για να αρωματισθεί, κατά την άνθησή του, ολόκληρη η πλατεία. Όσο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.
Το δεύτερο δένδρο είναι γνωστό με την ονομασία «Σαμπούκος», καθώς και με τις λαϊκές ονομασίες «αφροξυλιά» και «κουφοξυλιά». Και αυτό αρκετά γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το τρίτο δένδρο, άγνωστο στο ευρύ Ελληνικό κοινό, είναι το Κινεζικό Ginkgobiloba. Το όνομα Ginkgo προέρχεται από τη σύνθεση δύο Ιαπωνικών λέξεων (Gin + kyo) και μεταφράζεται ως «ασημένιο βερίκοκο». Η λέξη biloba προέρχεται από την Ελληνική «Δίλοβον».
Εκτός από την Ασία, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, υπάρχουν εκτεταμένες φυτείες, στις οποίες καλλιεργείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια αφέψημα φύλλων ως φάρμακο για το κυκλοφορικό. Στις ΗΠΑ παρασκευάζονται από τα φύλλα ταμπλέτες και διατίθενται ως συμπλήρωμα διατροφής, για τη βελτίωση νοητικών λειτουργιών, όπως είναι η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης. Η ιδιότητά του να βοηθάει στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος, συντελεί στο να διατηρούνται τα πόδια και τα χέρια ζεστά, να διατηρείται η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, να διατηρείται η λειτουργία του εγκεφάλου. Στη χώρα μας κυκλοφορούν οι ταμπλέτες, ενώ από ορισμένα φαρμακεία παρασκευάζεται ως «βάμμα». Η χρήση του στη χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Εκτός από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, σημαντικό καλλωπιστικό στοιχείο αποτελεί και η απόκτηση φυλλώματος με ωραίο φωτεινό χρυσοκίτρινο χρώμα για δύο εβδομάδες το φθινόπωρο, αλλά και το χρυσοκίτρινο χαλί που δημιουργούν τα πεσμένα φύλλα στο έδαφος.
Τα υπάρχοντα δένδρα στη χώρα μας (αρσενικά και θηλυκά) είναι ελάχιστα.
Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για το δένδρο αυτό μπορούν να παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους.
Το παρόν αποστέλλεται:
1) Κέντρο γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας κ. Ε. Μαλούπα
2) Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Π. Κουκουλόπουλο
3) ΕΛΓΟ-Δήμητρα γραφείο Γενικού Δ/ντού
Δημήτριος Κ.
Στυλιανίδης
επ. Δ/ντής
Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων