Ύστερα από πολλές και πολύχρονες περιπέτειες που είχε η ποικιλία ροδακινιάς Catherina, μπήκε πολύ δυναμικά στην καλλιέργεια. Σε πολλές περιοχές κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την ποικιλία Andross.
Το 2013 όταν οι ζημίες που προκλήθηκαν από έναν παγετό της 17ης Μαρτίου (τον ονόμασαν ακαρπία) στις ροδακινιές, η ποικιλία Catherina είχε τις μικρότερες ζημίες.
Αποτέλεσμα, η στροφή των παραγωγών προς την ποικιλία αυτή. Υπήρξε η πρώτη σε φυτεύσεις κατά την περίοδο 2013-2014 με πολύ μεγάλη διαφορά από τις άλλες ποικιλίες.
Μέχρι τώρα, η ποικιλία Andross κατείχε το 50-60% της όλης παραγωγής, δημιουργώντας πολλά προβλήματα, τόσο κατά τη συγκομιδή, όσο κυρίως κατά την κονσερβοποίηση.
Τα ροδάκινα παρέμεναν για πολλές ημέρες στα ψυγεία, όπου σημειώνονταν πολλές απώλειες από μυκητολογικές προσβολές, αλλά και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας.
Με την υπάρχουσα σήμερα ποσότητα ροδακίνων της ποικιλίας Catherina, και με την υπάρχουσα τάση για επέκταση της καλλιέργειάς της, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για δημιουργία ενός νέου προβλήματος, ανάλογου με αυτό της ποικιλίας Andross. Σε τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο σοβαρό. Η ποικιλία Catherina δεν συντηρείται όσο η ποικιλία Andross. Μαλακώνει γρήγορα. Η ποικιλία Catherina δεν είναι καθαρή συμπύρηνη. Έχει και γονίδια επιτραπέζιας ποικιλίας και συγκεκριμένα της ποικιλίας «Όψιμο Χαλ (J.H. Hale)», η οποία παρουσιάζει μέτρια αντοχή στη συντήρηση. Τί θα γίνει όμως αν χρειαστεί να παραμείνουν οι καρποί στα ψυγεία για δέκα ή και περισσότερες μέρες; Καταστροφή. Απευθυνόμαστε στην ΕΚΕ η οποία θα πρέπει να κατευθύνει σωστά την περαιτέρω επέκταση της ποικιλίας Catherina.
Δ.Κ. Στυλιανίδης,
επ. Δ/ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων