Κοστολόγια και όχι χαμένο εισόδημα επιδιώκουν να καλύψουν από τις κοινοτικές αποζημιώσεις οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί που βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες σε κλοιό εμπάργκο από τις ρωσικές αρχές, ενώ θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε «κουβεντολόι», δεδομένου ότι πολλές από τις ποσότητες που ήταν μέσα στα ψυγεία, πετάχτηκαν χωρίς να καταγραφούν πουθενά.
Όπως λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Agronewsο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νάουσας, Κώστας Ταµπακιάρης, η µοιρασιά της όποιας βοήθειας ανακοινώσει η Κοµισιόν θα γίνει µε βάση τις καταγραφείσες ποσότητες που θα αποσυρθούν στις χωµατερές ή θα διανεµηθούν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες και ιδρύµατα, γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει έστω και τώρα να ενεργοποιηθούν γιατί «όσο αργοπορούµε, χάνονται κονδύλια».
Όλο το κείμενο της συνέντευξης Ταμπακιάρη
Έχει κάποιο «ζουµί» η συζήτηση για την κοινοτική βοήθεια στους ροδακινοπαραγωγούς ή είναι ένας τρόπος να βρισκόµαστε σε κουβέντα;
Όλες οι συζητήσεις έχουν ζουµί, όταν πρόκειται για βοήθεια, αρκεί βέβαια να γίνονται στο χρόνο που πρέπει. Στην περίπτωση του ροδάκινου, στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια βοήθειας που διατίθενται προς όφελος των ροδακινοπαραγωγών. ∆υστυχώς, αργήσαµε να υλοποιήσουµε κάποια πράγµατα, γιατί βρισκόµασταν σε κουβέντες. Ωστόσο, έστω και τώρα, και παρά το ότι είναι λίγο αργά, µπορούµε να πετύχουµε κάποια από αυτά που ζητάµε.
Μήπως έκανε και ζηµιά ο τρόπος που τέθηκε το ζήτηµα στα αρµόδια κοινοτικά όργανα πολύ πριν ακόµα ξεκινήσει το ρωσικό εµπάργκο;
Τα ζητήµατα που τέθηκαν στα αρµόδια κοινοτικά όργανα πριν ξεκινήσει το ρωσικό εµπάργκο, είχαν να κάνουν µε άλλα θέµατα και βασικό πάλι στόχο να βοηθηθεί η καλλιέργεια του ροδάκινου και οι παραγωγοί του. Πιο συγκεκριµένα, αφορούσαν τις µεγάλες ποσότητες του προϊόντος σε όλη την Ευρώπη και τις χαµηλές τιµές που έδινε η αγορά, προκειµένου να συµπληρωθεί το εισόδηµα του Έλληνα παραγωγού.
Αυτή τη στιγµή, βέβαια, µετά την εφαρµογή του απαγορευτικού από τη ρωσική κυβέρνηση, και την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργητών, δεν µιλάµε για συµπλήρωµα στο εισόδηµα των ροδακινοπαραγωγών, αλλά παλεύουµε να καλύψουµε τα κοστολόγιά µας. Κάτι που δεν είναι απίθανο να πετύχουµε µέσα από τις κοινοτικές αποζηµιώσεις.
Ξέρουµε από τα 30 εκατ. της κοινοτικής βοήθειας πόσα χρήµατα αντιστοιχούν στη χώρα µας;
Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ της κοινοτικής βοήθειας δεν είναι «χωρισµένο» ανά χώρα. Η µοιρασιά θα γίνει ανάλογα µε τις ποσότητες που -βάσει των κοινοτικών κανονισµών- θα αποσυρθούν στις χωµατερές ή θα πάνε σε κοινωνική απόσυρση (ιδρύµατα). Γι’ αυτό και είπα πως ήδη αργήσαµε, δεδοµένου ότι πολλές από τις ποσότητες που ήταν µέσα στα ψυγεία, πετάχτηκαν χωρίς να καταγραφούν. Αυτά τα ροδάκινα θα µπορούσαµε να τα εντάξουµε στις αποζηµιώσεις που έχουν λαµβάνειν οι Έλληνες παραγωγοί. Όσο αργοπορούµε, χάνονται κονδύλια αποζηµιώσεων. Και γι’ αυτό λέµε ότι κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το ποσό της που θα «προλάβουµε» να καρπωθούµε.
Με βάση τα όσα γνωρίζουµε µέχρι τώρα ποιες είναι οι δράσεις για τις οποίες µπορεί να εξασφαλισθούν κοινοτικοί πόροι εν είδη αποζηµίωσης;
Η κοινοτική νοµοθεσία στο θέµα των αποζηµιώσεων είναι ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριµένη και έχει να κάνει µε 5 δράσεις:
- Απόσυρση στις χωµατερές
- Κοινωνική απόσυρση (δωρεάν διανοµή σε Ιδρύµατα)
- ∆ιάθεση παραγωγής στους κτηνοτρόφους
- Πράσινη συγκοµιδή
- Μη συγκοµιδή.
Σε ό,τι αφορά το ροδάκινο, οι τρεις τελευταίες δράσεις αποκλείονται, άρα τη δεδοµένη στιγµή µας µένει να ενεργοποιηθούµε σαν χώρα στις δύο πρώτες δράσεις, για την απόσυρση είτε σε χωµατερές, είτε σε ιδρύµατα.
∆εδοµένων των συνθηκών µήπως ήταν καλύτερα να στρέψουµε εξ αρχής φέτος την παραγωγή µας στη χυµοποίηση και να διεκδικήσουµε γι’ αυτό κοινοτική συνδροµή, όπως έκαναν Ισπανοί και Ιταλοί;
Καταρχήν πρέπει να ξεχωρίσουµε ότι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί οδήγησαν µεγάλες ποσότητες της φετινής παραγωγής τους στο χυµό, διότι δεν είχαν πού αλλού να τα διαθέσουν, λόγω υπερπαραγωγής. Η διαφοροποίηση µε τη χώρα µας είναι ότι τα ροδάκινα οδηγούνταν στην αγορά της Ρωσίας κανονικότατα µέχρι και την ηµέρα που ξεκίνησε η εφαρµογή του ρωσικού εµπάργκο.
Από την ηµέρα αυτή και µετά, δηµιουργήθηκε για τους Έλληνες καλλιεργητές το σοβαρό πρόβληµα όσον αφορά τη διάθεση και την αξιοποίηση της παραγωγής τους. Γι’ αυτό και αναζητάµε, σε αυτή τη φάση, πλέον τις αποζηµιώσεις. Βέβαια, να σηµειώσω ότι δεν γνωρίζουµε αν τα ροδάκινα από την Ιταλία και την Ισπανία που οδηγήθηκαν εξ αρχής στο χυµό θα αποζηµιωθούν, γιατί αυτή η διαδικασία δεν προβλεπόταν από τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.