Με αγωνία περιμένουν οι ελληνικές αρχές τις ανακοινώσεις της Κομισιόν αναφορικά με την εξειδίκευση του πλαισίου για τα μέτρα στήριξης της αγοράς ροδάκινων και λοιπών οπωροκηπευτικών που επηρεάζονται από το εμπάργκο της Ρωσίας, προκειμένου να πάρουν μορφή οι διαδικασίες αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς.
Εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της γεωργίας συναντώνται εκ νέου σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της Ε.Ε. με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ζημιών από την κρίση που προκαλεί στις αγροτικές εξαγωγές το εμπάργκο της Ρωσίας.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένονται δύο σχέδια κανονισμού για:
- Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σε συνέχεια της εξαγγελίας Τσιόλος για αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή και για έκτακτα μέτρα στήριξης για ανεξάρτητους παραγωγούς (που δεν είναι μέλη οργανώσεων), με την καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών. Το σχετικό κονδύλι για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 20-30 εκατ. ευρώ.
- Τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά (καρότα, τομάτες, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια -αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια) που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 125 εκατ. ευρώ, με αναδρομική ισχύ από τις 18 Αυγούστου με ημερομηνία λήξης το τέλος Νοεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει γίνει γνωστό, η πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Ε.Ε. για τους ροδακινοπαραγωγούς, προϋπολογισμού που κατά τις εκτιμήσεις θα φτάσει στα 30 εκατ. ευρώ, αφορά την απορρόφηση αδιάθετων προϊόντων, ενώ το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα (περίπου το 1/3, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) δεν ικανοποιεί τους Έλληνες παραγωγούς.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η Ε.Ε. είναι 26,9 λεπτά το κιλό διαμέσου των ομάδων παραγωγών και στο μισό (περίπου 13,5 λεπτά το κιλό) για τους μεμονωμένους παραγωγούς.
Όμως η ελληνική πλευρά έχει εστιάσει τη στρατηγική της, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει αυτό το διάστημα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ροδακινοπαραγωγών με την πτώση των τιμών, πριν ακόμη από το ρωσικό εμπάργκο, λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Το πρόβλημα της απορρόφησης της παραγωγής απασχόλησε την Ε.Ε., αλλά δεν επιλύθηκε λόγω της έκτακτης εξέλιξης με τη Ρωσία. Επομένως, ανεξάρτητα με τη σημερινή έκβαση του θέματος, οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται με άλλη στόχευση.