Ψήφισμα με δέσμη προτάσεων για τα προβλήματα που προέκυψαν από το ρώσικο εμπάργκο ενέκριναν οι αγροτικοί σύλλογοι γεωργών Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας στη σύσκεψη της Τρίτης στο δημαρχείο Βέροιας και το αποστέλλουν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τα κόμματα του κοινοβουλίου.
Αναφέρουν:
«Μπροστά στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με την κρίση του ροδάκινου, την κατάρρευση των τιμών , το «εμπάργκο» και την γενικότερη κρίση του χώρου οι αγρότες της Ημαθίας κάλεσαν σύσκεψη των φορέων της Ημαθίας στο Δημαρχείο Βέροιας, θέτοντας το ζήτημα της «κρίσης του ροδάκινου» και των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Στη σύσκεψη παρέστησαν
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κων/νος Καλαϊτζίδης
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιατζίδης
Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Αντιδήμαρχοι
Δημοτικοί Σύμβουλοι
Εκπρόσωποι των Κομμάτων
Εκπρόσωποι όλων των Κλάδων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου: Τεχνικό επιμελητήριο Ημαθίας
Οικονομικό Επιμελητήριο Ημαθίας
Εμπορικό και Βιοτεχνικό επιμελητήριο Ημαθίας
Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας
Εκπρόσωποι άλλων φορέων και Οργανώσεων
Μεμονωμένοι Παραγωγοί.
Η δέσμη των προτάσεων που προέκυψαν από την συζήτηση έχει ως εξής:
1. Άμεση συνάντηση επιτροπής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Συνέχιση των διπλωματικών επαφών έως την ύστατη στιγμή σε όλα τα επίπεδα με την Ρώσικη πλευρά ώστε να εξαιρεθεί από την λίστα του «εμπάργκο» το ροδάκινο και τα άλλα προϊόντα που ακολουθούν. Στόχος να μην χαθεί η αγορά.
3. Άμεση αποζημίωση των παραγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της κεντρικής της πολιτικής η οποία προκάλεσε το «εμπάργκο».
Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών είτε πρόκειται για μέλη των Ο.Π. είτε για μεμονωμένους αγρότες.
Στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από την αρχή. Από την έναρξη της συγκομιδής μέχρι την τελευταία ημέρα, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του παραγωγού και της τεράστιας ζημίας που έχουμε υποστεί.
4. Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ροδάκινου με τη συμμετοχή και των αγροτών η και άλλων φορέων της κοινωνικής ζωής (που έχουν να προτείνουν εναλλακτικά τις δικές τους προτάσεις) η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση, να αναμορφώσει το όλο σύστημα το οποίο μας οδήγησε ως εδώ, να δώσει καινούργια προοπτική χαράζοντας νέες πολιτικές, διερευνώντας προοπτικές νέων αγορών, εξαντλώντας όλες τις διπλωματικές δυνατότητες σε χώρες του εξωτερικού, δημιουργώντας τις υποδομές μιας άλλης υγιούς εξαγωγικής δραστηριότητας και μιας άλλης κατάστασης στην Ελληνική γεωργία.
Στο θέμα της απόσυρσης ή αλλιώς βιολογικής αποσύνθεσης (χωματερή) αντιτάσσουμε την άποψη της διανομής δωρεάν στην κατανάλωση (ιδρύματα, απόρους, διανομή με σκοπό την προβολή του προϊόντος).
Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε επιστροφή σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος. Όπως επίσης σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε άμεση αλλαγή της καλλιέργειας εάν το «εμπάργκο» συνεχίσει να υφίσταται (πράγμα πολύ δύσκολο και καταστροφικό για τους αγρότες και για μια σειρά από συναφείς επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν)
5. Κήρυξη των νομών Ημαθίας και Πέλλας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης με άμεσο πάγωμα των οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία (εξ αιτίας των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, κατάρρευση των τιμών παραγωγού, εφαρμογή του «εμπάργκο).»