Ένα πλαίσιο διεκδίκησης περίπου 8,5 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για την κάλυψη των ζημιών όλων των θιγόμενων επαγγελματικών τάξεων στο σύστημα της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας τέθηκε στη διεπαγγελματική σύσκεψη της Τρίτης στο Επιμελητήριο Ημαθίας, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις των επαγγελματικών τάξεων κατά του ρώσικου εμπάργκο. (Το ποσό των 8,5 εκατ. είναι υπολογισμός του προέδρου του μεταφορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Στέφανου Αποστολίδη.)
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστο Γιαννακάκη, που μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Νίκο Ουσουλτζόγλου συντόνισαν τη σύσκεψη, μετά την απογραφή θα γίνει αποτίμηση της ζημιάς ανά κλάδο και στη συνέχεια διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Στα αιτήματα που συμπληρώνουν το τελικό σχέδιο, υπάρχουν επίσης η κοινωνική διανομή, οι πολιτικές και δράσεις ανάδειξης νέων αγορών στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και ένα σχέδιο συνολικής δράσης για το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και των τοπικών φορέων, δεδομένου ότι επίκεινται οι παραγωγές ακτινιδίων (το 50% εξάγεται στη Ρωσία), μήλων, σταφυλιών κ.λπ. Τέλος συμφωνήθηκε από όλους τους παριστάμενους (ομάδες παραγωγών, εξαγωγείς, μεταφορείς, επαγγελματίες υλικών συσκευασίας κ.ά.) ότι κυρίαρχο στοιχείο και στρατηγικός στόχος των διεκδικήσεων της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να είναι η άρση του ρώσικου εμπάργκο.
Την Τετάρτη θα γίνει επίσκεψη κλιμακίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να προωθηθούν όλες οι διαδικασίες.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ιδιαίτερα της χώρας μας που βρίσκεται σε μακροχρόνια ανθρωπιστική κρίση.
Οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα θα μας οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή και για το λόγο αυτό καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτός ο οικονομικός πόλεμος.
Ειδικότερα, η επιβολή του προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα του ροδάκινου, τον οποίο πλήττει στην μέση της συγκομιδής και της εμπορικής του περιόδου.
Έναν τομέα που ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι είχε κύριο προσανατολισμό την Ρωσική αγορά, στην οποία επενδύσαμε εκατομμύρια ευρώ προσαρμόζοντας σ’ αυτήν τον παραγωγικό και εμπορικό μας μηχανισμό.
Έναν παραγωγικό τομέα που υπηρετεί με επιτυχία την στρατηγική της χώρας μας για εξαγωγές και εξωστρέφεια, που φέρνει συνάλλαγμα για να συντηρήσει χιλιάδες αγροτικές και εργατικές οικογένειες καθώς και άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Έναν τομέα που οφείλουμε να προστατεύσουμε αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλους πεινασμένους και ανέργους κι άλλη δυστυχία στην ήδη υπάρχουσα.
Με όλη την υπευθυνότητα που διακρίνει εμάς που απομείναμε ζωντανοί, μέρος των ελάχιστων ενεργών φορέων και επιχειρήσεων της χώρας, απευθυνόμαστε στην Ελληνική Κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι:
Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για το οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες.
Τα προϊόντα που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία επιστράφηκαν, ακυρώθηκαν οι παραγγελίες και τα οποία δεν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε σε άλλες αγορές, απαιτούμε να καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να αποζημιωθούν πλήρως.
Επίσης, ζητάμε επιδότηση για τα προϊόντα τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους Συνεταιριστικούς και Εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.
Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις Ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.
Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.
Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.
Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.
Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους την νέα χρονιά, διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ικανοποίηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας.
Ερώτηση Γιοβανόπουλου και 10 ακόμη βουλευτών για το εμπάργκο
Με αφορμή τη μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους Έλληνες παραγωγούς λόγω του ρωσικών απαγορεύσεων και ενόψει της συνάντησης εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Αυγούστου 2014, με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα αλλά και να προταθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το παρακάτω:
«ΠΡΟΣ
1) Τον Υπουργό Εξωτερικών,
2) Τον Υπουργό Οικονομικών και
3) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ρωσικές απαγορεύσεις σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων προέλευσης ΕΕ»
Η απόφαση της ρώσικης κυβέρνησης στις 6 Αυγούστου 2014, να απαγορεύσει την εισαγωγή συγκεκριμένων ειδών αγροτικής παραγωγής, πρώτων υλών ή και τροφίμων που προέρχονται από την ΕΕ, θα προκαλέσει κατά κύριο λόγο καίριο πλήγμα στις ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις συμπαρασύροντας και άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο γενικότερα και τις μεταφορές.
Η αξία των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων που σήμερα υφίστανται απαγόρευση ανέρχεται ετησίως σε περισσότερα από 100 εκ. € με το σημαντικότερο μερίδιο (περίπου 90%) να αντιστοιχεί στην αξία των φρούτων και λαχανικών και με το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία να επιδεινώνεται στο εγγύς μέλλον για τα προϊόντα που θα μείνουν αδιάθετα.
Η αναζήτηση νέων αγορών δεν πρόκειται να αποτελέσει τη λύση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εκ του γεγονότος ότι η ρωσική αγορά αποτελεί μέχρι και σήμερα τη σημαντικότερη αγορά αλλά και λόγω του ανταγωνισμού που θα συναντήσει από τις άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Το αποθεματικό για τις κρίσεις όπως προβλέπεται στο νέο κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς το οποίο ανέρχεται σε 400 εκ. € ετησίως δε φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση κι άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης όπως η αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.
Η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι Έλληνες παραγωγοί θα είναι πολύ μεγάλη γιατί θα δουν την πιο σημαντική αγορά γι αυτούς να είναι κλειστή για σημαντικά ελληνικά προϊόντα όπως είναι τα ροδάκινα, νεκταρίνια, φράουλες, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, μήλα κ.α.
Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.
Κατόπιν των παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :
1) Ποιες ενέργειες έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν προκειμένου οι Έλληνες παραγωγοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση με τις μικρότερες γι αυτούς απώλειες;
2) Έχουν συλλεχθεί τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασιστούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης στην αγορά;
3) Στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στις 14 Αυγούστου στις Βρυξέλλες προτίθεστε να ζητήσετε αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης;
4) Ποιες είναι οι δυνατότητες χορήγησης αποζημιώσεων στους Έλληνες παραγωγούς και λοιπούς επαγγελματίες που κατά κύριο λόγο πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο;
Οι Βουλευτές
Θ. Τζάκρη-Βουλευτής Πέλλας
Χ. Αηδόνης
Χ. Γιαταγάνα
Κ. Γιοβανόπουλος
Β. Καπερνάρος
Π. Μουτσινάς
Μ. Μπόλαρης
Ν. Νικολόπουλος
Γ. Νταβρής
Θ. Παραστατίδης
Ν. Σταυρογιάννης»