Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, το απόγευμα της Δευτέρας 11 Αυγούστου, στη σύσκεψη που κάλεσε η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, για το φλέγον ζήτημα του πρόσφατου ρώσικου εμπάργκο στο ροδάκινο και τα άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα των χωρών της Ε.Ε. Κεντρικός εισηγητής ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας κ. Γιαννακάκης, ενώ τη συζήτηση (η οποία όμως εξετράπη πολλές φορές, λόγω... πολιτικών αντιπαραθέσεων!) συντόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ουσουλτζόγλου. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ κ.κ. Τσαβδαρίδης και Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστόλου, ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Ψύρρας, οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας κ.κ. Καραπαναγιωτίδης και Θεοδωρίδης, ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο γ.γ. της ΔΗΜΑΡ κ.Θεοχαρόπουλος, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας κ.κ. Ουσουλτζόγλου και Καραμπατζός, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας κ.κ. Βοργιαζίδης και Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ.Τσιώτσος, ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Αποστόλου, ο πρόεδρος της VENUS κ. Καραΐνδρος,ο πρόεδρος της ΑΛΛΜΕ κ. Μπαλτζής, ο πρόεδρος του ΑΣΝ κ.Ταμπακιάρης και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων από πολλούς νομούς της Μακεδονίας (Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Κιλκίς) καθώς και από τη Λάρισα, οι οποίοι πλήττονται έντονα από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στη χώρα μας.
Πριν την τοποθέτηση του κ. Γιαννακάκη, ο κ.Ουσουλτζόγλου διάβασε επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μίχαλου προς το τους Ευρωπαίους ομολόγους του, για κοινό αίτημα όλων των Επιμελητηρίων της Ε.Ε. προς την Κομισιόν, για λήψη των απαιτούμενων αντισταθμιστικών μέτρων από το ρωσικό εμπάργκο.
Ο κ.Γιαννακάκης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο παραγωγικός ιστός της Ημαθίας έχει δομηθεί με βάση την ρωσική αγορά. "Έχουμε επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το οικοδόμημα γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια μας, εν μια νυκτί. Η περιοχή μας ζει το δράμα με το ροδάκινο, ενώ ακολουθεί και το ακτινίδιο. Το 2012 έφυγαν από το τελωνείο της Βέροιας 38.000 τόνοι ακτινίδιου για τη Ρωσία, σε σύνολο 90.000 της εθνικής μας παραγωγής. Μιλάμε πλέον για δομική και όχι στιγμιαία κρίση. Δεν θα λήξει το πρόβλημα από την άρση του εμπάργκο, φού άνοιξαν πλέον οι πόρτες της Ρωσίας για τους ανταγωνιστές μας, όπως είναι οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, ο οποίος κατέθεσε τα μέτρα που προτείνει η Κοινοπραξία, τα οποία είναι:
1. Η απόσυρση των ποσοτήτων ροδάκινου που θα πήγαιναν στη Ρωσία.
2. Η αποζημίωση του με διαδικασία του ιού Ε.Coli, που έπληξε το 2012 την Ισπανία.
3. Η άτοκη χρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων.
"Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα δομικής αντιμετώπισης του προβλήματος από ότι οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Το πρόβλημα προϋπήρχε και το εμπάργκο το επέτεινε. Η Ουκρανία απορρόφησε φέτος το 1/3 των ποσοτήτων του 2012. Χρειάζεται άμεση απογραφή των αποθεμάτων και απόσυρση, όχι κατ΄ανάγκη με θάψιμο των ροδάκινων, αλλά με διάθεση τους σε ιδρύματα. Τον ρόλο της μεταφοράς τους όμως πρέπει να έχει η πολιτεία. Αυτή τη στιγμή η Κοινοπραξία έχει αποθηκευμένους πάνω από 9.000 τόνους στα ψυγεία. Η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να διαθέσει 500 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αποζημιώσεων των αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο.Το ζήτημα θα τεθεί στη σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Αυγούστου, με πρώτο θέμα το ροδάκινο" συνέχισε ο κ. Γιαννακάκης, ενώ για το ζήτημα των απαιτούμενων αποσύρσεων και ταφής ποσοτήτων ροδάκινων τόνισε ότι χρειάζεται η κυβέρνηση να ανοίξει χωματερές στην περιοχή, αφού το κόστος μεταφοράς τους σε οργανωμένους ΧΥΤΑ, όπως της Κοζάνης, είναι απαγορευτικό (25 ευρώ ανά τόνο, συν τα μεταφορικά).
Ο κ. Γιαννακάκης είπε ακόμη ότι πρέπει να ληφθεί πρόνοια και για το προσωπικό των επιχειρήσεων, με την επιχορήγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα αναπρογραμματισμού κατεύθυνσης των αγορών, με την εύρεση νέων, με συντονισμένες ενέργειες και τη βοήθεια του κράτους. "Χρειάζεται να βρούμε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ανταγωνιζόμενοι Ισπανούς και Ιταλούς, μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες, αφού μπροστά μας θα έχει και το ακτινίδιο. Οι αγρότες φέτος θα πάρουν ψίχουλα, άρα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά, αφού δεν θα έχουν χρήματα για τους απαιτούμενους χειμωνιάτικους ψεκασμούς. Θα πρέπει να γίνει μια συντονιστική επιτροπή που θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές. Τα 500 εκ. ευρώ δεν θα αρκέσουν" έκλεισε την τοποθέτηση του ο κ. Γιαννακάκης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις πολιτικών στελεχών, οι οποίες απέφεραν μάλιστα και... εντάσεις (ο κ. Τσαβδαρίδης κατηγόρησε τον κ. Χαμπίδη του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για πολιτική σπέκουλα και ότι παίζει με τον πόνο των αγροτών, οι οποίοι θα τον πάρουν με τις... ντομάτες).
Ο κ. Ταμπακιάρης κατηγόρησε τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Κοντό, ο οποίος σε συνέντευξη του είπε ότι το πρόβλημα του ρωσικού εμπάργκο στη χώρα μας είναι ελάχιστο (σ.σ. μάλλον σε άλλον πλανήτη ζει ο κ. Κοντός!) και αγγίζει μόλις τα 13 εκ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Νάουσα, όταν στον συνεταιρισμό του τα ροδάκινα που υπάρχουν στα ψυγεία του αγγίζουν τους 3.000 τόνους!
Δείτε video με την τοποθέτηση του κ. Γιαννακάκη, του κ. Ταμπακιάρη και του κ. Χαλκίδη από την πρωτοβουλία αγροτών.
Τελικά, όπως γράψαμε και νωρίτερα, υπήρξε απόφαση για τη σύσταση μιας πιο "σφιχτής" ομάδας, με τη συμμετοχή διεπαγγελματικών οργανώσεων, η οποία θα συσκεφθεί εκ νέου, σήμερα Τρίτη στη 1 το μεσημέρι, για να καταλήξει στις προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.