Σε καθεστώς προστασίας σε ό,τι αφορά τον Καταρροϊκό Πυρετό βρίσκεται από τις 31-7-2014 η Ημαθία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας. Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα, αιματοφάγα κουνούπια, τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Τα πρόβατα μπορούν να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό (μέχρι και 42ο C), πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών, διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες (ρουθούνια), επιπεφυκίτιδα με έντονη δακρύρροια, φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια). Εάν το ζώο δεν πεθάνει σε 8-10 ημέρες, τότε παρατηρείται έντονη απώλεια βάρους. Τα ζώα στέκονται με κυρτωμένη ράχη και κινούνται με δυσκολία, λόγω υπεραιμίας και συμφόρηση της στεφανιαίας αύλακας της χηλής που οδηγεί στη χωλότητα. Αυτά τα συμπτώματα διατηρούνται για αρκετό καιρό και λίγο πριν το θάνατο παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα. Τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα.
Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω επικοινώνησε άμεσα με το Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής σου και ενημέρωσε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα ζώα, γι’ αυτό συνιστούμε τα προληπτικά μέτρα.
Προληπτικά μέτρα
Η καταπολέμηση των εντόμων (κουνουπιών) είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τακτικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα ή εντομοαπωθητικά στους χώρους όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα είδη ζώων (μαντριά και στάβλους), καθώς επίσης και στα μεταφορικά μέσα, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση των ζώων (προς το σφαγείο, προς άλλη εκμετάλλευση κτλ).
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και χωρίς την εφαρμογή εντομοκτόνων ή εντομοαπωθητικών σε ζώα και σε μεταφορικά μέσα.
«Η συνεργασία σας για την προστασία του ζωικού πληθυσμού της χώρας είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη, αφού το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης», καταλήγει το Τμήμα Κτηνιατρικής.
Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, επικοινωνήστε άμεσα με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας. Τηλέφωνα: 233150624, 2333023596, 2332022759 & 2331350193-50135.