Θέματα που αφορούν τα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας ρυθμίζονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος "Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας", το οποίο ψηφίσθηκε την περασμένη Τρίτη.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί είναι ένα αίτημα που διεκδίκησε σταθερά και αποφασιστικά ο Δήμος Νάουσας σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που υπάρχουν και λειτουργούν στα 3-5 Πηγάδια, οι οποίες ρυθμίζονται θετικά με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου και έτσι μπορούν προχωρήσουν οι παραπέρα διαδικασίες για την έκδοση άδειας λειτουργίας τόσο για τα "Πηγάδια" όσο και για όλα τα χιονοδρομικά της χώρας μας.
Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση του άρθρου 52 παρ. 8, έχει ως εξής : "Χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και υφιστάμενες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων, που λειτουργούν σε εκτάσεις που διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία και δεν έχουν την προβλεπόμενη από τη δασική νομοθεσία έγκριση, οφείλουν να λάβουν εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου την έγκριση της παρ. 2 ή την πράξη της παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 998/ 1979. Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων κατεδάφισης και κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και, εφόσον εκδοθεί η προβλεπόμενη από τη δασική νομοθεσία έγκριση ή πράξη της παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 998/1979, οι πράξεις αυτές παύουν να ισχύουν".
Ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Τα ζητήματα των εγκαταστάσεων στη βάση του Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια που υπάρχουν και λειτουργούν σε χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις και εκκρεμούσαν για 40 περίπου χρόνια, με το ψηφισθέν νομοσχέδιο επιλύονται οριστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση άδειας λειτουργίας του χιονοδρομικού μας κέντρου, και δίδοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην επόμενη Δημοτική Αρχή για την περαιτέρω αξιοποίησή του. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ήταν ένα αίτημα που υποβάλλαμε ως Δήμος Νάουσας και διεκδικήσαμε σταθερά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με συχνότατες επισκέψεις στην Αθήνα. Με τον αγώνα που δώσαμε πετύχαμε την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούσαν, διότι πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση που αφορά και επιλύει ανάλογα προβλήματα σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας.
Μετά την ευχάριστη αυτή εξέλιξη και επειδή επρόκειτο για νομοθετική πρωτοβουλία παρέμβασης που την ξεκινήσαμε από τη Νάουσα, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία και τις συντονισμένες ενέργειές μας, τον δασάρχη Νάουσας κ. Γιώργο Παπαγεωργίου και τον δασολόγο κ. Ανδρέα Πασχαλίδη καθώς και τους συνεργάτες μου Χρήστο Παππά και Αντώνη Γρηγορόπουλο, που με τη μεθοδική προσπάθεια καταφέραμε όλοι μαζί την οριστική επίλυση των προβλημάτων του χιονοδρομικού μας κέντρου. Τέλος, καθοριστικότατη ήταν η συμβολή του Ειδ. Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ κ. Γεώργιο Αμοργιανιώτη, ο οποίος διαμόρφωσε και το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου".