Η ελληνική οικονομία και ειδικά οι Έλληνες αγρότες είναι τελικά αυτοί που πληρώνουν την ελληνική-ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, με τουρκικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας φρούτων να έχουν ήδη πάρει τις παραγγελίες που ακυρώθηκαν από την ελληνική αγορά.
Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η ελπίδα πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. συνολικά και της Ρωσίας, αλλά μόνο διμερείς συμφωνίες με κράτη-μέλη μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όλα αυτά για τους αγρότες είναι πολύτιμος χρόνος που χάνεται, ενώ τα προϊόντα τους παραμένουν σε ψυγεία κατά χιλιάδες τόνους.
Ο φόβος δεν είναι μόνο η τύχη της παραγωγής και οι τιμές, αλλά και η επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι η απόφαση του εμπάργκο θα ισχύσει για έναν χρόνο, συνεπώς θα χαθεί και η επόμενη χρονιά και μαζί μ’ αυτή η ρώσικη αγορά, με τους ανταγωνιστές να παραμονεύουν και να μπαίνουν στις ρώσικες αγορές. Ήδη οι πρώτες παραγγελίες στην Τουρκία για να αντικατασταθούν τα ελληνικά φρούτα πριν υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού στη ρωσική αγορά, ξεκίνησαν.
Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, πάνω από 50% των οποίων είχε προορισμό τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως γράψαμε και νωρίτερα, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα ροδάκινα, αφού τον Οκτώβριο ξεκινά η συγκομιδή ακτινιδίων, πάνω από το 53% των οποίων κατευθύνεται στη ρωσική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους.