Τα πλοία με τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου πλέουν από την Ευρωπαϊκή ακτή προς την Ασία στο λιμάνι των Αχαιών, όπου και οι τύμβοι του Αίαντα, του Πάτροκλου και του Αχιλλέα (βλ. Droysen. I. G. Ιστ. Αλεξ. 1. 188). Όταν η βασιλική τριήρης φτάνει σε απόσταση βολής ακοντίου από την στεριά, ο Αλέξανδρος εξακοντίζει και καρφώνει το ακόντιό του στην Ασιατική Ακτή. Η πράξη στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο νέος κύριος της Ασίας είναι ο Αλέξανδρος ο Φιλίππου, ο βασιλιάς της Μακεδονίας.
Οι εκλεκτότεροι του στρατεύματος πατούν το πόδι τους στην Ασία, μετά τον Αλέξανδρο, και είναι η παλιά φρουρά των Μακεδόνων στρατηγών "που είχαν θητεύσει κοντά στον Φίλιππο Β΄ και επάξια συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της ανατολικής εκστρατείας : Παρμενίων, Περδίκκας, Αντίπατρος, Αντίγονος, Ευμένης" (Τσιμπουκίδης Δ., Μακεδόνες πολέμαρχοι, σ. 11, έκδ. Καλέντη).
Ακολουθούν οι νέοι, οι ομήλικοι του Αλεξάνδρου, πολλοί από τους οποίους είναι παιδικοί του φίλοι και κάποιοι συμμαθητές: "Ηφαιστίων, Νέαρχος, Πτολεμαίος, Σέλευκος, Λυσίμαχος, Λεοννάτος, Κρατερός, Πολυπέρχων, Ερίγειος, Μελέαγρος, Πευκέστας, Κοίνος, Άρπαλος, Φιλώτας, Κλείτος, Κάσσανδρος" (ό.π.) η νέα γενιά, που θα διαπρέψει σε πολλούς τομείς των επιχειρήσεων στα θέατρα του πολέμου στην Ασία και στις ανάγκες της διοίκησης της νέας αυτοκρατορίας με τον Αλέξανδρο.
Το δικό μας παλικάρι, ο Πευκέστας ο Μιεζεύς, από δίπλα στον Αλέξανδρο, στην παράταξη του στρατεύματος, ακόλουθος, αξιωμένος της τιμής του σωματοφύλακα του Αλεξάνδρου, δεν γνωρίζει ότι σε λίγο η τύχη του επιφυλάσσει μια θέση...μπροστά από τον Αλέξανδρο!
Μετά από λίγο "ανέβηκε ο Αλέξανδρος μ' όλους τους στρατηγούς του και τους υπασπιστές του στα ερείπια του Ιλίου [Τροία] και θυσίασε στο ιερό της Ιλιάδας Αθηνάς, κι ανέθεσε στο ιερό την πανοπλία του, και πήρε σα για αντάλλαγμα κάποια όπλα απ΄τ΄αρχαία αναθήματα στο ναό, και λένε κι όλα πως την ιερή εκείνη ασπίδα του Αχιλλέα" ( Droysen ό.π.) την οποία , όπως μας πληροφορεί ο Αρριανός , παρέδωσε ο Αλέξανδρος στον σωματοφύλακά του Πευκέστα, ώστε η ασπίδα σύμβολο να φέρεται "προ αυτού εις τας μάχας". Και για να μήν υπάρχει αμφιβολία, ο Αρριανός ( Ανάβαση στ. 9, 3) ξεκαθαρίζει ότι Πευκέστας Αλεξάνδρου Μιεζεύς "ο την ασπίδα φέρων". Το ψηλό, λοιπόν, παλικάρι από τη Μίεζα, τα σημερινά Λευκάδια της Νάουσας, φέρει μπροστά από τον Αλέξανδρο την ιερή ασπίδα στις μάχες.
Σημείωση: Η ασπίδα του Αχιλλέα ήταν της εποχής του Τρωικού πολέμου, κατά πολύ μεγαλύτερη από τη Μακεδονική. Για την ακρίβεια η διάμετρός της ήταν 92 εκ, ενώ της Μακεδονικής ήταν 52 εκ. Κρατούμε αυτή τη λεπτομέρεια.