Των Δ.Κ. Στυλιανίδη, επ. Δ/ντής Ινστ. Φυλλοβ. Δένδρων
και Θ.Ε. Σωτηρόπουλου, Αναπληρωτή ερευνητή Ινστ. Φυλλοβ. Δένδρων
Το καφέτιασμα των μήλων εκδηλώνεται στην κόκκινη Ντελίσιους και στην Γκράννυ σμιθ.
Παλαιότερα η αντιμετώπιση αυτού του καφετιάσματος ήταν σχετικά εύκολη με τη χρήση δύο σκευασμάτων. Το στοπ-σκολντ (εθοζυκουίνη) και η διφαινυμαλίνη είχαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Το στοπ-σκολντ αποσύρθηκε σαν επικίνδυνο γρήγορα. Παρέμεινε όμως για πολλά χρόνια η διφαινυλαμίνη. Πρόσφατα αποσύρθηκε και η διφαινυλαμίνη. Το καφέτιασμα αυτό εκτός του ότι καθιστά τα μήλα μη εμπορεύσιμα, δημιουργεί στους καρπούς τοξικά οξειδωτικά προϊόντα μεταβολισμού, δηλαδή ουσίες βλαβερές για τους ανθρώπους.
Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα του καφετιάσματος παρουσιάζεται οξύτερο στην ποικιλία Γκράννυ-σμιθ. Αιτία της έξαρσης αυτής είναι η πρόωρη συγκομιδή των καρπών. Όσο νωρίτερα από την κανονική ωρίμαση συγκομίζονται οι καρποί, τόσο το καφέτιασμα γίνεται πιο έντονο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο η συλλογή των καρπών της Γκράννυ-σμιθ να γίνεται ακόμη και μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο.
Η συγκομιδή των καρπών της Γκράννυ-σμιθ πρέπει να γίνεται για τη Β. Ελλάδα στο τέλος του τρίτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου.
Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι η εφαρμογή τριών (3) ψεκασμών με Νιτρικό ασβέστιο 0,8%, δηλαδή οκτώ κιλά στον τόνο νερού.
Το ασβέστιο επιδρά στον περιορισμό του καφετιάσματος. Τον περασμένο χρόνο δοκιμάστηκε η χρήση της μεθόδου Smart fresh. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα αποτελέσματα υπήρξαν θετικά. Πρέπει όμως τρεις μέρες μετά τη συγκομιδή τα μήλα να τοποθετηθούν στο σχετικό θάλαμο.
Οι προσυλλεκτικές οδηγίες, ήτοι τρεις ψεκασμοί με νιτρική άσβεστο και συγκομιδή στα τέλη Οκτωβρίου, ίσως θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τη μέθοδο συντήρησης Smart fresh.