Υπόμνημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα να ενεργοποιηθεί άμεσα, η σχετική «ρήτρα» που προβλέπει ο Κανονισμός 1308/2013 για την εφαρμογή ειδικών μέτρων κατά της διατάραξης της αγοράς του ροδάκινου με καθορισμένη διάρκεια ζητούν με επιστολή τους οι 4 αντιπροσωπευτικότερες χώρες παραγωγής της Ευρώπης, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Αναφέρεται στο υπόμνημα ότι οι τιμές έφτασαν στα επίπεδα που καταγράφηκαν στην σοβαρή κρίση του 2011 λόγω του ιού E.coli. Αναφέρεται στο υπόμνημα ότι οι τιμές έφτασαν στα επίπεδα που καταγράφηκαν στην σοβαρή κρίση του 2011 λόγω του ιού E.coli.
Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την κρίση που εκδηλώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της παραγωγής ροδάκινου και νεκταρινιών με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική πτώση των τιμών, εισηγούνται με κοινή τους επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερα υπουργεία Γεωργίας της Ε.Ε. (Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή ανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος είχε επαφές αρχικά με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος και στη συνέχεια με τους ομολόγους του από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Σχηματίστηκε η «συμμαχία» των τεσσάρων αντιπροσωπευτικότερων χωρών της Ε.Ε στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, και απεστάλη κοινό υπόμνημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα να ενεργοποιηθεί άμεσα, η σχετική «ρήτρα» που προβλέπει ο Κανονισμός 1308/2013 για την εφαρμογή ειδικών μέτρων κατά της διατάραξης της αγοράς με καθορισμένη διάρκεια.
Στο υπόμνημα, το οποίο κατατέθηκε, γίνεται τεκμηριωμένη αναφορά στους λόγους που δημιουργούν το πρόβλημα τιμών στην κοινοτική παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών και κυρίως στον εξαγωγικό κλάδο, ενώ τονίζεται χαρακτηριστικά και με συγκεκριμένα στοιχεία, πως «…οι χαμηλές τιμές που παρατηρούνται κατά το στάδιο της αποστολής, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής...».
Παράλληλα, οι τέσσερις υπουργοί επικαλούνται και την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης που προβλέφθηκαν στην τελευταία αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών το 2008, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «το επίπεδο της κοινοτικής στήριξης που προβλέπεται για τις δράσεις των αποσύρσεων καθορισμένο σε 13,40 ευρώ/100 κιλά, είναι πολύ χαμηλό, ενώ η δωρεάν διανομή, με κοινοτική στήριξη 26,90 ευρώ/100 κιλά, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένα όρια, καθώς οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή (ψυγεία, αποθηκευτικούς χώρους, κ.λπ.) για να χειριστούν μεγάλες ποσότητες…».
Στο κοινό υπόμνημα γίνεται ειδική αναφορά στις επιπτώσεις που υφίστανται από την κρίση τιμών, τόσο οι οργανωμένοι σε Ομάδες παραγωγοί, αλλά κυρίως οι μεμονωμένοι αγρότες, καθώς όπως τονίζεται οι τιμές έφτασαν στα επίπεδα που καταγράφηκαν στην σοβαρή κρίση του 2011, εξαιτίας του ιού E.coli.